Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πέντε εκατ. Σύροι στον... δρόμο

Πέντε εκατ. Σύροι στον... δρόμο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πέντε εκατ. Σύροι στον... δρόμο

Από REUTERS.     Πάνω από 5 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη Συρία από το ξέσπασμα του εμφυλίου, το 2011, ενώ οι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας ξεπερνούν τα 6 εκατομμύρια.

Τον αριθμό-ρεκόρ των προσφύγων ανακοίνωσε χθες η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σημειώνοντας ωστόσο ότι η έξοδος φαίνεται να επιβραδύνεται. Από τα 5 εκατομμύρια πρόσφυγες, τα 3 έχουν καταφύγει στην Τουρκία, το 1 στον Λίβανο και οι υπόλοιποι στην Ιορδανία, το Ιράκ και τις ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γερμανία.

«Η Ευρώπη έζησε μια μεγάλη προσφυγική κρίση στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβε υποστήριξη από πολλές πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNCHR Μπαμπάρ Μπαλόχ. «Η Συρία περνά τώρα αυτό το τραύμα και χρειάζεται την υποστήριξη του κόσμου. Δεν πρέπει να γυρνάμε την πλάτη στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη».

Ο Μπαλόχ προσέθεσε ότι η λύση στη Συρία δεν μπορεί παρά να είναι πολιτική, αλλά «σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των προσφύγων αυτό που χρειάζεται κυρίως είναι ανθρωπιά». Ο ΟΗΕ πιέζει τη διεθνή κοινότητα να ανακουφίσει τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα μετεγκαταστάσεων.

Εγκριση για μετεγκατάσταση λαμβάνουν κατά προτεραιότητα πρόσφυγες που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως οικογένειες με μικρά παιδιά, ασυνόδευτοι ανήλικοι και ασθενείς. Ομως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να υποδεχθούν ακόμη και τον μικρό αριθμό ατόμων στον οποίο έχουν δεσμευθεί στο πλαίσιο της Ε.Ε.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ότι η Ευρώπη έπρεπε να είχε παρέμβει πολύ νωρίτερα, χρηματοδοτώντας τους καταυλισμούς γύρω από τη Συρία. Η Μέρκελ είπε ότι η χώρα της υποδέχθηκε πρόσφυγες ως αντιστάθμισμα προς το γεγονός ότι «στο παρελθόν υπήρξαμε πολύ αμελείς στις υποχρεώσεις μας». «Πέρα από τις επικρίσεις μας προς την Τουρκία, πρέπει να πούμε ότι έκαναν πολλά για τους 3 εκατ. πρόσφυγες που υποδέχθηκαν και είναι σωστό να λάβουν βοήθεια από την Ευρώπη», προσέθεσε η Γερμανίδα καγκελάριος μιλώντας στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. «Χρειαζόμαστε το κατάλληλο μείγμα ανοικτής στάσης και προστασίας των συνόρων», είπε.

Το γεγονός ότι οι πρόσφυγες είναι στη μεγάλη πλειονότητά τους μουσουλμάνοι έχει προξενήσει αντιδράσεις που φθάνουν έως την απόρριψη ανθρώπων που έχουν ανάγκη, μόνο και μόνο εξαιτίας του θρησκεύματός τους. Στο μεταξύ, χάνεται η ευκαιρία να φέρουν οι νεοαφιχθέντες μια πιο προοδευτική αντίληψη του Ισλάμ στην Ευρώπη από την αντίληψη που επικρατεί σε πολλές ήδη υπάρχουσες μουσουλμανικές κοινότητες. Ερευνες μεταξύ νεοαφιχθέντων προσφύγων από τη Συρία στη Γερμανία έδειξαν ότι πολλοί σοκάρονται από τον συντηρητισμό, τον σκοταδισμό και την οπισθοδρόμηση που εκφράζεται στα κηρύγματα ιμάμηδων σε τζαμιά της Γερμανίας. Πρόσφατη μεγάλη έρευνα αραβόφωνου δημοσιογράφου της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης στα τζαμιά της χώρας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σφύζουν από ζωή, αποτελώντας βασικούς κόμβους συνύπαρξης των μουσουλμάνων της χώρας, αλλά και ότι τα κηρύγματα συχνά προτρέπουν τους πιστούς να παραμείνουν μακριά από την κοινωνία στην οποία βρίσκονται.

Το ζήτημα απασχολεί πλέον τη γερμανική κυβέρνηση. «Δεν ξέρουμε πόσα τζαμιά υπάρχουν στη χώρα, ούτε πιει τα χρηματοδοτούν», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και στέλεχος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γενς Σπαν. «Θα προτιμούσα να τα χρηματοδοτούσαμε εμείς και να ξέραμε τι συμβαίνει, παρά να έρχονται τα χρήματα από την Τουρκία ή τη Σαουδική Αραβία», είπε.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text