Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι μετοχές είναι ακριβές

Οι μετοχές είναι ακριβές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι μετοχές είναι ακριβές

Οι τιμές των μετοχών στις ανεπτυγμένες αγορές θεωρούνται ακριβές, σύμφωνα με τους περισσότερους χρηματιστές και τα στελέχη χρηματιστηριακών οίκων και τραπεζών που ασχολούνται με στρατηγική μετοχών. Επιπλέον, οι παραπάνω θεωρούν ότι οι δείκτες των διεθνών χρηματιστηρίων θα υποστούν πτώση 10% ή και περισσότερο. Από την αρχή της χρονιάς έως σήμερα, σε όλο τον κόσμο παρατηρήθηκε έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον, με τους δείκτες στη Wall Street να ανέρχονται σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ, λόγω των προσδοκιών ότι η νέα κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ θα προωθήσει σαρωτικές αλλαγές, με μείωση φόρων και περιορισμό των αυστηρών διατάξεων στον χρηματοπιστωτικό κλάδο. Τον Φεβρουάριο και πρώτη φορά στην ιστορία του, η κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 ξεπέρασε τα 20 τρισ. δολάρια. Ωστόσο, αυτή η εντυπωσιακή επίδοση έρχεται να αντιπαραβληθεί με πιο συγκρατημένες απόψεις που διατυπώνουν αρκετοί διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων διεθνώς. Οι άνθρωποι αυτοί είτε έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους για τις μετοχές είτε, στην καλύτερη περίπτωση, δεν τις έχουν μεταβάλει.

Πολλοί διαχειριστές κεφαλαίων διατείνονται πως οι αγορές έχουν γίνει υπερβολικά διστακτικές στο να αναλάβουν βασικούς επενδυτικούς κινδύνους, όπως μία δυνητικά απρόβλεπτη έκβαση στις εκλογές στην Ευρώπη και το ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις πως το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα αναθέρμανσης της οικονομίας των ΗΠΑ θα εφαρμοσθεί. Ο Τζούλιαν Ιμάνιουελ, εκτελεστικός διευθυντής του τμήματος στρατηγικής μετοχών και παραγώγων της UBS Securities στη Νέα Υόρκη, δηλώνει ότι οι μετοχές έχουν αποτιμηθεί, υπό το πρίσμα δέσμης δυναμικών μέτρων για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. «Ακόμα όμως δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως και, ας μην ξεχνάμε, πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», υπογράμμισε ο κ. Ιμάνιουελ, ο οποίος προβλέπει ότι στο τέλος της χρονιάς ο S&P 500 θα έχει διαμορφωθεί στις 2.300 μονάδες, δηλαδή 50 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμό του την Τετάρτη. Πριν από μία εβδομάδα, τα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο απέσυραν νομοσχέδιο για αναθεώρηση του συστήματος καθολικής ασφάλισης του Μπαράκ Ομπάμα – κάτι που είχε υποσχεθεί ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία. Εν συνεχεία, αναλυτές και αγορές έθεσαν ερωτήματα για την ικανότητα του Αμερικανού προέδρου να υλοποιήσει άλλες δεσμεύσεις του, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα εταιρικά κέρδη και τα υψηλά εισοδήματα.

Παρά ταύτα, σε δημοσκόπηση του Reuters, στην οποία συμμετείχαν 200 στελέχη υπεύθυνα για τη στρατηγική μετοχών και χρηματιστές, οι περισσότεροι από αυτούς προέβλεψαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές στα διεθνή χρηματιστήρια. Μάλιστα, αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις τους για όλους σχεδόν τους 22 δείκτες των μεγαλύτερων διεθνών χρηματιστηρίων, εν συγκρίσει με όσα είχαν επισημάνει πριν από τρεις μήνες – τότε σχεδόν κανένας τους δεν είχε προβλέψει το τωρινό ράλι. Πάντως, αν και επικρατεί η άποψη ότι τα χρηματιστήρια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τα εταιρικά κέρδη πρέπει να συμβαδίσουν με αυτά, ώστε να δικαιολογήσουν την άνοδο στις τιμές των μετοχών τους. Η αποτίμηση των περισσότερων διεθνών δεικτών ήδη ξεπερνά τον μέσο όρο πενταετίας. Και αυτό ισχύει μετά βεβαιότητας στους δείκτες των χρηματιστηρίων των ανεπτυγμένων αγορών. «Είναι σίγουρα ακριβές οι μετοχές των εταιρειών, που απαρτίζουν τον δείκτη S&P 500, με το σκεπτικό ότι οι άνθρωποι είναι πολύ αισιόδοξοι αναφορικά με τα κέρδη των αντίστοιχων εταιρειών», υπογραμμίζει ο Τζούλιαν Ιμάνιουελ. Επιπλέον, πολλοί αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων προβλέπουν διόρθωση 10% και άνω σε μετοχές ομίλων σε αυτές ακριβώς τις ανεπτυγμένες αγορές. Πτώση αυτού του μεγέθους θεωρείται φυσιολογική, αλλά τελευταία φορά που κάτι τέτοιο είχε συμβεί ήταν στις αρχές του 2016. Ούτως ή άλλως, η εμπιστοσύνη των επενδυτών ενισχύεται, ενώ η πρόσφατη άνοδος των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών σχετίζεται και με την άποψη ότι η παγκόσμια οικονομία προχωρεί ανοδικά μαζί με τον πληθωρισμό.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text