Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αμερικανικό fund στη Lamda Malls

Αμερικανικό fund στη Lamda Malls

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αμερικανικό fund στη Lamda Malls

Από τον Νίκο Ρουσάνογλου.   Εμπορικά κέντρα και ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ έως το 2019 σχεδιάζει να έχει υπό διαχείριση η Lamda Malls A.Ε., η νεοσύστατη εταιρεία της Lamda Development, στην οποία θα συμμετάσχει ως στρατηγικός εταίρος ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος Värde Partners, που έχει συμφωνήσει να δαπανήσει 61,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 31,7%. Στη νέα εταιρεία έχουν ήδη εισφερθεί οι εταιρείες LAMDA Δομή Α.Ε. και Πυλαία Α.Ε., ιδιοκτήτριες των εμπορικών κέντρων Golden Hall στο Μαρούσι και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Το The Mall Athens αναμένεται επίσης να αποτελέσει αντικείμενο της νέας εταιρείας, αλλά σε μεταγενέστερο στάδιο. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, κ. Οδυσσέα Αθανασίου, στο επόμενο διάστημα αναμένονται νέες επενδυτικές κινήσεις για την προσθήκη και άλλων εμπορικών κέντρων και συναφών ακινήτων. Αυτές θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από τη Värde Partners, ενώ από την πλευρά της, η Lamda Development αντί για κεφάλαια θα εισφέρει το The Mall Athens και συγκεκριμένα το 50% που αυτή ελέγχει.

H πρώτη κίνηση της Värde Partners στην ελληνική αγορά ήταν η απόκτηση στρατηγικής συμμετοχής στην Trastor AEEAΠ, όπου επίσης δρομολογεί νέες επενδύσεις σε ακίνητα. Ο αμερικανικός όμιλος διαχειρίζεται κεφάλαια 12 δισ. δολαρίων, ενώ έχει εκφράσει ενδιαφέρον και για τη συμμετοχή του στη διαδικασία πώλησης χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η αρχική αξία του επενδυτικού χαρτοφυλακίου της Lamda Malls ανέρχεται σε 331 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο υπολογισμός αυτός περιλαμβάνει και διάφορα βάρη (κυρίως τραπεζικό δανεισμό των LAMDA Δομή και Πυλαία Α.Ε.). Η καθαρή θέση των δύο εταιρειών υπολογίζεται σε 200 εκατ. ευρώ και επ’ αυτής της παραδοχής υπολογίζεται το κόστος της επένδυσης της Värde Partners σε 61 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι η ετήσια μισθωτική απόδοση του Mediterranean Cosmos ανερχόταν στο τέλος του 2016 σε 10,6% και του Golden Hall σε 8,9%.

Μόλις ολοκληρωθεί και τυπικά η παραπάνω συμφωνία (απομένουν κάποιες εγκρίσεις από τις τράπεζες), το νέο σχήμα αναμένεται να κινηθεί επιθετικά, με στόχο την προσθήκη κι άλλων εμπορικών κέντρων και συναφών ακινήτων. Σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν κυρίως εμπορικά ακίνητα στην Ελλάδα, καθώς πρόθεση του νέου σχήματος είναι ο τριπλασιασμός της αξίας του επενδυτικού χαρτοφυλακίου ακινήτων εντός των επόμενων δύο ετών και ο πενταπλασιασμός σε ορίζοντα πενταετίας, όταν και σχεδιάζεται η εισαγωγή στο ΧΑΑ., με την παρούσα μορφή και όχι μέσω του μετασχηματισμού της εταιρείας σε ΑΕΕΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, δεδομένης και της ένδειας ικανού αριθμού σύγχρονων και μεγάλου μεγέθους εμπορικών κέντρων στην Ελλάδα, εξετάζεται και η εμπλοκή στην ανάπτυξη ακινήτων, ενώ στο απώτερο μέλλον, αντικείμενο επένδυσης αναμένεται να αποτελέσει και το σκέλος των εμπορικών αναπτύξεων (εμπορικά κέντρα, εμπορικά πάρκα κ.τ.λ.), ύψους 700 εκατ. ευρώ που δρομολογούνται στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργική κερδοφορία των τριών εμπορικών κέντρων της εισηγμένης αυξήθηκε κατά 8% το 2016 και ανήλθε σε 43 εκατ. ευρώ. Συνολικά, ο όμιλος της Lamda Development (προ αποτιμήσεων) κατέγραψε λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ύψους 33,8 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 12,7%. Μάλιστα, πρόκειται για την υψηλότερη κερδοφορία στην ιστορία της εταιρείας.


Πηγή: kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text