Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Επανέναρξη των συνομιλιών για Κυπριακό

Επανέναρξη των συνομιλιών για Κυπριακό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επανέναρξη των συνομιλιών για Κυπριακό

Από τον Βασίλη Νέδο.   Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η πρόοδος των διεργασιών που οδηγούν –με αφορμή το Brexit– στη σταδιακή αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα είναι τα βασικά θέματα συζήτησης ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Δεδομένου ότι χθες ο Εσπεν Μπαρθ Εϊντε, ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ανακοίνωσε επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών στις 11 Απριλίου, οι κ. Κοτζιάς και Τζόνσον θα έχουν αρκετά να συζητήσουν με τις αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων, αλλά και κατά τη διάρκεια του αυριανού δείπνου εργασίας, το οποίο θα παρατεθεί προς τιμήν του Βρετανού ΥΠΕΞ. Ωστόσο, η επίσκεψη Τζόνσον στην Αθήνα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται στενά υπό το πρίσμα της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Τόσο από την ελληνική όσο και τη βρετανική σκοπιά, η διμερής συνεργασία σε ζητήματα ασφαλείας έχει ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι οι δύο χώρες ανήκουν στη μικρή κατηγορία των νατοϊκών κρατών που δαπανούν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους στην άμυνα. Αν και οι Βρετανοί διατηρούν παραδοσιακά πολύ στενή και καλή συνεργασία σε διάφορους τομείς με τους Τούρκους, οι πρόσφατες εξελίξεις στη γειτονική χώρα αλλά και η γενικότερη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ανατολικής Μεσογείου οδηγούν το Λονδίνο στην περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου και με την Ελλάδα. Ενδεικτική της κινητικότητας που υπάρχει στην περιοχή, κάτι που φυσικά δεν περνάει απαρατήρητο από το Φόρεϊν Οφις, είναι η χθεσινή υπογραφή συμφώνου αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας, καθώς και η προσχώρηση της Ιταλίας στον φιλόδοξο σχεδιασμό Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ για κατασκευή, έως το 2025, αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται σε αυτήν τη φάση να μάθουν και τι ακριβώς συμβαίνει στα ελληνοτουρκικά, γι’ αυτό και –σύμφωνα με διπλωματικές πηγές– περιέλαβαν και το συγκεκριμένο ζήτημα στην ατζέντα των κ. Κοτζιά και Τζόνσον. Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφθηκε την Ελλάδα ο Βρετανός αντιναύαρχος Κλάιβ Τζόνστοουν, επικεφαλής της Ναυτικής Διοίκησης του ΝΑΤΟ (MARCOM), και είχε επαφές, μεταξύ άλλων, με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη, τον αρχηγό ΓΕΝ Ν. Τσούνη και τον αρχηγό Στόλου Ι. Παυλόπουλο.

Ως προς την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε., είναι γνωστό ότι ο κ. Κοτζιάς δεν ήταν ανάμεσα στους υπουργούς της Ε.Ε. που τασσόταν υπέρ ενός «σκληρού Brexit», προκρίνοντας ένα πιο «βελούδινο» διαζύγιο. Οι σχέσεις των κ. Κοτζιά και Τζόνσον έχουν περάσει και μια πιο δύσκολη φάση, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και, κυρίως, τη στάση που είχε τηρήσει ο Βρετανός ΥΠΕΞ στη Γενεύη, την οποία ο Ελληνας ομόλογός του είχε επικρίνει σφοδρότατα.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text