Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Novartis: τελευταία χρήση του τροφοδότη λογαριασμού το 2011

Novartis: τελευταία χρήση του τροφοδότη λογαριασμού το 2011

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Novartis: τελευταία χρήση του τροφοδότη λογαριασμού το 2011

Από τον Τάσο Τέλλογλου.   Η Novartis παραδέχθηκε χθες ότι σταμάτησε να χρησιμοποιεί το 2011 τον τροφοδότη λογαριασμό της με τον οποίο πλήρωνε έξοδα ιατρικής εκπαίδευσης, εξαιτίας της απόφασής της να περικόψει δαπάνες επενδύσεων στη χώρα μας, η οποία γνώριζε μια δραματική περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Η διακoπή αυτή είχε να κάνει με την εγκατάσταση των μηχανισμών του rebate και του claw back και όχι με τις δυσχέρειες που αντιμετώπισε η ελβετική εταιρεία στην Κίνα εξαιτίας ενός άλλου προβλήματος κανονιστικής συμμόρφωσης, όπως είχε γράψει την Κυριακή η «Καθημερινή».

Η σύνδεση όμως του περιορισμού των πληρωμών από τη μητρική με τον τζίρο της φαρμακευτικής δαπάνης δείχνει ότι η σχετική δαπάνη αντιμετωπίζεται όχι μόνο από τη Novartis αλλά και από τις άλλες φαρμακευτικές εταιρείες ως εργαλείο μάρκετινγκ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας στην Αθήνα, «η Novartis δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες. Οι απευθείας χρηματοδοτήσεις συγκεκριμένων δράσεων είναι μια συνήθης πρακτική στο πλαίσιο της υποστήριξης μικρότερων αγορών. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η κεντρική χρηματοδότηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων περιλάμβανε και απευθείας πληρωμές προς τρίτους. Η Novartis Pharmaceuticals έχει σταματήσει αυτή την πρακτική εδώ και έξι χρόνια. Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ιστορικό αυτών των πληρωμών στο πλαίσιο της εσωτερικής έρευνας που διεξάγουμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», μετά το 2011 η εταιρεία συνέχισε να πληρώνει για τους σκοπούς αυτούς από το ταμείο της ελληνικής θυγατρικής. Τα χρήματα αυτά κατευθύνονταν σε advisory boards, συμβουλευτικά όργανα για νέα φάρμακα, που συνήθως στην ελβετική εταιρεία ήταν πιο πολυμελή απ’ ό,τι σε ανταγωνίστριές της, σε ιατρικά άρθρα, σε έρευνα και ιατρική εκπαίδευση. Ο κοινωνικός απολογισμός της εταιρείας έφθανε τα 3 εκατ. τον χρόνο, ενώ αλλά 6 εκατ. δίνονταν –σύμφωνα με πηγές της εταιρείας– για κλινικές μελέτες για τις οποίες πάντως υπάρχει αναλυτική καταγραφή.

Αλλες πηγές της φαρμακευτικής βιομηχανίας επισήμαναν μιλώντας στην «Κ» ότι ένα μέρος των δαπανών μάρκετινγκ μεταφέρθηκαν στα ιατρικά τμήματα των εταιρειών μετά το 2010-2011 – σχεδόν όλες οι πολυεθνικές διατηρούσαν τροφοδότες λογαριασμούς στο εξωτερικό από τους οποίους γίνονταν πληρωμές γιατρών «για εκπαιδευτικούς σκοπούς». Η ελβετική εταιρεία από την πλευρά της προχώρησε σε εσωτερικό έλεγχο, μετά τα πρώτα δημοσιεύματα για προβλήματα συμμόρφωσης με τον νόμο, ο οποίος διεξάγεται το τελευταίο ένα 4μηνο και θα διαρκέσει τουλάχιστον ακόμη ένα δίμηνο. Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι η οικονομική αστυνομία επισκέφθηκε τα γραφεία της εταιρείας στην εθνική οδό και κατέσχεσε ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό όχι μόνο τον Δεκέμβριο του 2016, αλλά και τον Ιανουάριο του 2017.

Συμβόλαια

Πάντως, η ελβετική εταιρεία επικαλείται συμβόλαια στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που χρηματοδότησε, χωρίς ωστόσο αυτά να την προστατεύουν στην Ελλάδα, καθώς οι επαγγελματίες υγείας που δουλεύουν στο ΕΣΥ είναι δημόσιοι λειτουργοί και χρειάζονται άδεια της υπηρεσίας τους για να πάρουν χρήματα, ακόμα και στο πλαίσιο εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.



Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text