Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | «Στενές σχέσεις και την επομένη του Brexit»

«Στενές σχέσεις και την επομένη του Brexit»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Στενές σχέσεις και την επομένη του Brexit»

Για ισχυρές ελληνοβρετανικές σχέσεις και μετά το Brexit έκαναν λόγο χθες οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας, Ν. Κοτζιάς και Μπόρις Τζόνσον, έπειτα από τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα. Αν και οι συνομιλίες μεταξύ των δύο ανδρών, τόσο κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο δείπνο που παρέθεσε ο κ. Κοτζιάς προς τιμήν του κ. Τζόνσον, επικεντρώθηκαν σε ζητήματα κοινού και περιφερειακού ενδιαφέροντος όπως το Κυπριακό, αλλά και την κατάσταση στην Τουρκία, στις δημόσιες δηλώσεις τους κινήθηκαν κυρίως στις επιπτώσεις του Brexit. Την ερχόμενη εβδομάδα, αρχίζουν ξανά οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, γεγονός που αφορά και τις δύο χώρες ως εγγυήτριες δυνάμεις. Από τη βρετανική πλευρά, το στρατηγικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς διατηρεί στην Κύπρο δύο στρατιωτικές βάσεις, με σχεδόν 3.500 στελέχη.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι οι περίπου 50.000 Ελληνες πολίτες (περιλαμβανομένων περίπου 12.000 φοιτητών) οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν «ευπρόσδεκτοι» στα βρετανικά νησιά. Μιλώντας γενικότερα, ο κ. Τζόνσον επισήμανε ότι ως δήμαρχος του Λονδίνου ήταν εκ των πολιτικών που μιλούσαν για τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης. «Δεν θέλω να κλείσω αυτό τον μαγνήτη, αλλά πρέπει να έχουμε έλεγχο», υπογράμμισε ο κ. Τζόνσον. Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι για την Αθήνα είναι βασική επιδίωξη η ελαχιστοποίηση του δημοσιονομικού κόστους που θα μπορούσε να έχει το Brexit αλλά και η απρόσκοπτη συνέχιση της ροής Βρετανών τουριστών στην Ελλάδα. Ο ΥΠΕΞ ανέφερε, επιπλέον, ότι μέρος της ευθύνης για το Brexit φέρει και η Ε.Ε. που, όπως είπε, έχει χάσει μέρος της φαντασίας και της ευελιξίας της.

Στην Επιτροπή Εξωτερικών

Νωρίτερα, ο κ. Κοτζιάς ενημέρωσε την Επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για μια σειρά θεμάτων, με έμφαση στα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κοτζιάς γνωστοποίησε πως σε κάθε τουρκική πρόκληση, η ελληνική διπλωματία τηρεί νηφάλια στάση, ενώ παράλληλα ενημερώνει διεθνείς παράγοντες και συνομιλητές για κάθε περιστατικό, περιλαμβανομένων και των ρητορικών αμφισβητήσεων, όπως εκείνες που αφορούν τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ως προς τις επιδιώξεις της Ελλάδας, ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η χώρα μας επιθυμεί μεν μια «ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία», αναγνωρίζει δε «τις αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος». Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η συμπεριφορά της Αγκυρας είναι εκείνη που θα καθορίσει την έκβαση της διαδικασίας, ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν ήταν και δεν αποτελεί εμπόδιο, αλλά ούτε και θα χρησιμεύσει ως φύλλο συκής όσων θέλουν τον εκτροχιασμό αυτής της προοπτικής.

Ως προς το Κυπριακό τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή στάση στα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία είναι απρόθυμη να επικεντρωθεί σε αυτά, κυρίως διότι η θέση της είναι σχετικά αδύνατη. Επ’ αυτού υπενθύμισε ότι στις 12 Ιανουαρίου, η τουρκική αντιπροσωπεία αποχώρησε από τις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, ενώ είχαν προγραμματισθεί και ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ συνομιλίες και για την επόμενη μέρα. Εν συνεχεία, ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε στις πρόσφατες επαφές που είχε στις ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι στο «πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας οικοδομείται στενή συνεργασία με την αμερικανική κυβέρνηση».


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text