Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Πάρτι στην ΕΡΤ... στην υγειά των φορολογουμένων

Πάρτι στην ΕΡΤ... στην υγειά των φορολογουμένων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πάρτι στην ΕΡΤ... στην υγειά των φορολογουμένων

Από τον Κωβαίο Άγγελο.   Ενα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο όμως πληρώνουν οι έλληνες φορολογούμενοι, βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΡΤ τους τελευταίους μήνες, παρά τις όποιες εξαγγελίες της κυβέρνησης (και της διοίκησης) της Αριστεράς.

Οι μεθοδεύσεις και οι διαδικασίες, με αποφάσεις του ΔΣ και αναθέσεις σε συγκεκριμένες εταιρείες εκμετάλλευσης τηλεοπτικών δικαιωμάτων, περιστρέφονται κατά κύριο λόγο γύρω από τις μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, μεταξύ των οποίων και το ελληνικό πρωτάθλημα της Football League, δηλαδή της Β' Εθνικής κατηγορίας, αλλά και άλλες διοργανώσεις αμφιβόλου εμπορικής αξίας και - υπό αυτήν την έννοια - οικονομικής απόδοσης για την επιχείρηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω κρίσης και με βασικό πόρο το ειδικό τέλος που καταβάλλουν οι έλληνες πολίτες αγοράζονται τηλεοπτικά δικαιώματα όπως αυτά των αγώνων του ισπανικού Κυπέλλου...

Ενδεικτική για το πώς μεθοδεύονται και εγκρίνονται οι αναθέσεις είναι μια απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ η οποία ελήφθη παραμονές Χριστουγέννων του 2016. Πρόκειται για μια απόφαση με την οποία μια επιχείρηση με εξαιρετικά χαμηλό κύκλο εργασιών αναλαμβάνει μια παραγωγή εκατομμυρίων και ενώ την ίδια στιγμή οφείλει περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, εργαζομένους, τράπεζες κ.ά.

Η εορταστική συνεδρίαση του ΔΣ είχε αποκλειστικό θέμα «Απόκτηση αθλητικών δικαιωμάτων (Football League), και σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη (πρακτικό 116 της 22.12.2016):

«Το Διοικητικό Συμβούλιο, σε συνέχεια της απόφασης με αρ. πρωτ. 1495/15.12.2016 με την οποία είχε εξουσιοδοτήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο να διαπραγματευθεί με τον νόμιμο δικαιούχο για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης της διοργάνωσης Football League, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση του γενικού διευθυντή Ενημέρωσης με ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 2016, που συντάχθηκε μετά την εισήγηση της Επιτροπής αξιολόγησης αθλητικών προγραμμάτων, σχετικά με την απόκτηση των εν λόγω τηλεοπτικών δικαιωμάτων και την εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου, αποφασίζει και εγκρίνει την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων μετάδοσης των 128 αγώνων ποδοσφαίρου της Football League για τις σεζόν 2016-2017 και 2017-2018, από την εταιρεία με την επωνυμία Sports Comm Αθλητική Επικοινωνία ΑΕ, έναντι ποσού 700.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ σε μετρητά και 730.000 ευρώ σε διαφημιστικό χρόνο για κάθε σεζόν. Ο φόρος, τα τέλη και οι λοιπές επιβαρύνσεις που αφορούν τον προαναφερόμενο διαφημιστικό χρόνο καταβάλλονται από τον τελικώς διαφημιζόμενο. Το κόστος θα βαρύνει τον προϋπολογισμό της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης για τα οικονομικά έτη 2016, 2017 και 2018.

Οπως είναι διατυπωμένη η συγκεκριμένη «χριστουγεννιάτικη» απόφαση του ΔΣ της ΕΡΤ, τα συνολικά ποσά για δύο τηλεοπτικές σεζόν ανέρχονται σε 2.860.000 ευρώ, για 128 συνολικά αγώνες (περίπου 60 από αυτούς για το τρέχον έτος και οι υπόλοιποι για το επόμενο). Με βάση αυτά, το κόστος μετάδοσης ανά αγώνα ανέρχεται δηλαδή σε 22.340 ευρώ (!) και αυτό για ένα τηλεοπτικό προϊόν για το οποίο δεν είχε υπάρξει κανένα ενδιαφέρον από καμία άλλη επιχείρηση ΜΜΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες το κόστος των μεταδόσεων δεν περιορίζεται στα ποσά που προαναφέρονται, δεδομένου ότι η ΕΡΤ με δική της δαπάνη στέλνει σε κάθε μετάδοση και δικό της προσωπικό, σκηνοθέτη και δημοσιογράφους.

Τα στοιχεία της εταιρείας που ανέλαβε το έργο, χωρίς διαγωνισμό και με τις συνοπτικές διαδικασίες που περιγράφονται, προσδίδουν στον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι αναθέσεις και αγοράζονται από την ΕΡΤ τηλεοπτικά δικαιώματα, με επιβάρυνση των ελλήνων φορολογουμένων, μια ενοχλητική οσμή αδιαφάνειας, η οποία θα όφειλε να έχει απασχολήσει τους αρμόδιους πολιτικούς προϊσταμένους της ΕΡΤ.

Ποια είναι η εταιρεία που ανέλαβε το έργο

Η Sports Comm Αθλητική Επικοινωνία ΑΕ είναι, σύμφωνα με τους δημοσιευμένους ισολογισμούς της, μια επιχείρηση με κύκλο εργασιών της τάξεως των 500.000 ευρώ, αγνώστου αριθμού εργαζομένων και με οφειλές που υπερβαίνουν κατά πολύ το 1 εκατ. ευρώ (!). Τα συγκεκριμένα στοιχεία αφορούν την περίοδο 2013-14, ενώ το 2015, απουσία έργων και δραστηριότητας, ο κύκλος εργασιών είχε μειωθεί και το προσωπικό μεταφέρθηκε στη μητρική εταιρεία ΤΑΦ Sports, όπως επίσης η έδρα της, και η εταιρεία αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το μητρώο των τηλεοπτικών συνεργατών της ΕΡΤ και να δανείσει την «εμπειρία» της στη μητρική.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ΕΡΤ ΑΕ στην αρχή της σεζόν είχε ορίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία τήρησης μητρώου για την εκτέλεση των εξωτερικών παραγωγών. Σύμφωνα με αυτήν, οι ενδιαφερόμενοι θα είχαν συμμετοχή κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Στην περίπτωση αυτή όμως, για την εκτέλεση της παραγωγής και τη μετάδοση των αγώνων της Β' Εθνικής, το ΔΣ της ΕΡΤ παρέκαμψε το μητρώο και έδωσε στη Sports Comm την ευχέρεια να επιλέγει στις παραγωγές τους συνεργάτες της αλλά και ταυτόχρονα να χρησιμοποιεί σκηνοθέτη και προσωπικό της ΕΡΤ!

Κατά τον τρόπο αυτόν, τα κρατικά κανάλια, με τη σχεδόν μηδενική θεαματικότητα και με βασικό πόρο την «αναγκαστική συνδρομή» των ελλήνων πολιτών, ασκούν καταφανώς αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος όλων των συνεργαζομένων μέσω του μητρώου, το οποίο είχε εξαγγελθεί και εφαρμόστηκε, με το πρόσχημα - όπως αποδεικνύεται - ότι έτσι θα επιλύονταν τέτοιου είδους φαινόμενα.

Επιπλέον δε, η συγκεκριμένη απόφαση των περίπου 3 εκατ. ευρώ δεσμεύει την ΕΡΤ για την επόμενη διετία.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text