Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Επιστροφή στην κούρσα για την αξιολόγηση: Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες

Επιστροφή στην κούρσα για την αξιολόγηση: Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστροφή στην κούρσα για την αξιολόγηση: Οι 10 κρίσιμες ημερομηνίες

Μέσα στις επόμενες 52 ημέρες και σε 10 κρίσιμες ημερομηνίες αναμένεται να κριθούν πολλά για το μέλλον του Ελληνικού προγράμματος, αλλά και το πολιτικό βίο της κυβέρνησης. Η επιστροφή από τις γιορτές του Πάσχα και το τέλος της ραστώνης των ολιγοήμερων διακοπών επαναφέρει στο προσκήνιο τις διεργασίες για την τύχη της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου και ρίχνει και πάλι φως στα θολά σημεία των διαπραγματεύσεων.

Το μεγάλο ραντεβού για όλους τους πρωταγωνιστές έχει κλειστεί σε λίγες ημέρες από σήμερα στην Ουάσιγκτον. Εκεί αναμένεται όλες οι πλευρές να ανοίξουν τα χαρτιά τους αναφορικά με το μέλλον της αξιολόγησης, κρίνοντας την τύχη του Ελληνικού προγράμματος, αλλά κυρίως την τύχη της Ελληνικής Οικονομίας.

Αναλυτικότερα, οι ημερομηνίες - σταθμοί που έχει μπροστά της η κυβέρνηση ως το καλοκαίρι έχουν ως εξής:

20 Απριλίου: Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μέχρι το τέλος Ιουλίου θα κλιθεί να καλύψει μεγάλες λήξεις ομολόγων. Το εύκολο πρώτο τετράμηνο του έτους κλείνει στις 20 Απριλίου, καθώς με την λήξη των ομολόγων 1,353 δισ. ευρώ που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες, ανοίγει μια «θερμή» περίοδος όπου τα ταμειακά αποθέματα του κράτους θα κρίνουν πολλά για τη συνέχεια. Ωστόσο, ο μεγάλος κάβος που θα πρέπει να ξεπεράσει η κυβέρνηση είναι τον Ιούλιο, καθώς τότε λήγουν ομόλογα τριετούς διάρκειας που εξέδωσε το Ελληνικό Δημόσιο το 2014. Συγκεκριμένα, στις 17 Ιουλίου ωριμάζει το ομόλογο ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο εξέδωσε η κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ στις 20 Ιουλίου λήγουν τίτλοι αξίας 3,867 δισ. ευρώ που έχει η ΕΚΤ στο χαρτοφυλάκιό της.

21 Απριλίου: Η ανακοίνωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 από την ΕΛΣΤΑΤ θα αποτελέσει το πρώτο βήμα σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Στις 12 το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει από μεριάς της τα στοιχεία, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή τουλάχιστον εφτά φορές πάνω από το στόχο του 2016, ο οποίος ήταν 0,5%.

21 – 23 Απριλίου: Το μεγάλο ραντεβού όλων των εμπλεκομένων στο Ελληνικό πρόγραμμα έχει κλειστεί στην Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, οι αξιωματούχοι των Θεσμών αναμένεται να πάρουν αποφάσεις οι οποίες θα κρίνουν όχι μόνο την βραχυπρόθεσμη τύχη του Ελληνικού προγράμματος, αλλά και μεσομακροπρόθεσμα. Η κυβέρνηση αναμένει από τις επαφές που θα γίνουν στην Ουάσιγκτον να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους, αλλά και η στάση που θα κρατήσει το επόμενο διάστημα το Ταμείο σε σχέση με το Ελληνικό πρόγραμμα.

24 Απριλίου: Τα τελικά στοιχεία από την Eurostat για το πλεόνασμα του 2016 το οποίο αναμένεται να υπερκαλύψει το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ, θα αποτελέσουν επιβεβαίωση των εκτιμήσεων της κυβέρνησης ότι οι στόχοι του προγράμματος καλύπτονται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει ανάγκη νέων μέτρων μέσα στο 2018.

Επιστροφή Θεσμών: Με τα αποτελέσματα της συνόδου του ΔΝΤ ανα χείρας, αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων. Η ημερομηνία επιστροφής θα οριστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου και εάν δεν υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις οι δανειστές μπορεί να επιστρέψουν ακόμα και στις 25 Απριλίου. Στην ατζέντα των επαφών στην Αθήνα θα περιλαμβάνονται οι τεχνικές λεπτομέρειες για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ολοκλήρωση του Staff Level Agreement, η οριστικοποίηση των κειμένων των νομοσχεδίων τα οποία θα περιλαμβάνουν τα προαπαιτούμενα και τα uμέτρα για μετά το 2018, αλλά και το περιεχόμενο του Μνημονίου με το ΔΝΤ (MEFP), εφόσον έχει αποφασιστεί η παραμονή του Ταμείου στο Ελληνικό πρόγραμμα.

Έως 30 Απριλίου: Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το ύψος και τη χρονική διάρκεια του στόχου των πλεονασμάτων μετά το 2018, η κυβέρνηση θα πρέπει έως το τέλος Απριλίου να καταθέσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) για την περίοδο 2018-2021. Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταρτίσει νέο ΜΠΔΣ από το 2015.

Αρχές Μαΐου: Η ολοκλήρωση της συγγραφής της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement) θα μπορούσε να οδηγήσει στη σύγκλιση ενός έκτακτου Eurogroup για να επικυρώσει τη συμφωνία και να ορίσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων για την εκταμίευση της δόσης.

Αρχές Μαΐου έως 21 Μαϊου: Η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη ψήφιση δύσκολων πολυνομοσχεδίων με τα μέτρα για μετά το 2018, τα οποία θα περιλαμβάνουν τις νέες περικοπές σε αφορολόγητο και συντάξεις.

Εurogroup 22 Μαΐου: Το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της διευθέτησης του Ελληνικού χρέους, αλλά και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης εάν δεν έχει προηγηθεί έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

8 Ιουνίου: Εάν έχει επιτευχθεί το θετικό σενάριο της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, καθώς και της συμφωνίας για το θέμα του χρέους, θα έχει ανοίξει ο δρόμος ώστε στο Συμβούλιο της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική το οποίο θα γίνει στo Ταλίν της Εσθονίας να ληφθεί η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).


Πηγή: huffingtonpost.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text