Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Επιστροφή στα εταιρικά κέρδη

Επιστροφή στα εταιρικά κέρδη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επιστροφή στα εταιρικά κέρδη

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Παρά την ύφεση του τέταρτου τριμήνου, οι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν το 2016 για πρώτη φορά από το 2009 με ικανοποιητική λειτουργική κερδοφορία σε επίπεδο κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).

Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μία ομάδα ισχυρών και εξωστρεφών επιχειρήσεων κατάφεραν να ισορροπήσουν τα δεδομένα της ζήτησης με το οργανικό τους κόστος βελτιώνοντας τα λειτουργικά περιθώρια, έμαθαν να ζουν χωρίς τη συνδρομή της τραπεζικής ρευστότητας και εκμεταλλεύτηκαν την έξοδο των μικρών ή αδύναμων εταιρειών στη διάρκεια της πολυετούς ύφεσης αποκτώντας πιο υγιή μερίδια αγοράς.

Πολλές ζημιογόνες εισηγμένες έχουν εξάλλου αποχωρήσει από τους πίνακες του ΧΑ παράλληλα με την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού τους κύκλου, ενώ αν στο τέλος της χρήσης ακολουθηθεί η τάση των προηγούμενων τριμήνων για πρώτη φορά από το εννεάμηνο του 2010 η αναλογία κερδισμένων χαμένων θα «γυρίσει» σε θετικό έδαφος.

Τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου του 2016 για τον κλάδο των τραπεζών ήταν απόρροια των μεγάλων εσόδων από την πώληση ομολόγων, των έκτακτων κερδών και της θετικής συμβολής από τον αναβαλλόμενο φόρο.

Ιστορικό υψηλό καθαρών κερδών 329 εκατ. έναντι καθαρών κερδών 45 εκατ. ευρώ το 2015 και ζημιών 369 εκατ. ευρώ το 2014 σημείωσαν το 2016 τα ΕΛΠΕ. Καθαρά κέρδη 170,2 εκατ. ευρώ σημείωσε ο ΟΠΑΠ, με την Alpha Finance να αναφέρει ότι η εταιρεία είναι μία από τις λίγες που μπορούν να διανέμουν υψηλά μερίσματα και να παρέχουν ένα αναπτυξιακό story.

Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Folli-Follie  ανήλθαν σε 222,5 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 182,64 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ αύξηση 25,3% εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Μυτιληναίος διαμορφώθηκαν σε 222,4 εκατ. ευρώ, ενώ η Euroxx εκτίμησε ότι ο μετασχηματισμός του ομίλου θα αποτελέσει το σημείο κλειδί για το 2017. Στα 24,1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της ΕΥΔΑΠ έναντι 140 εκατ. ευρώ του ΟΤΕ και 67,5 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ.

Η Aegean ανακοίνωσε έσοδα 1,02 δισ., λειτουργικά κέρδη EBITDA 76,8 εκατ. ευρώ και  καθαρά κέρδη μετά από φόρους 32,2 εκατ. ευρώ. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα κέρδη του ΟΤΕ ανήλθαν σε 80,5 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, αυξημένα κατά 11,4% έναντι του προηγούμενου έτους.

Αίτημα για εισαγωγή στο ΧΑ

Αίτημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών για εισαγωγή των μετοχών της στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης (Κύρια Αγορά) της Αγοράς Αξιών υπέβαλε στις 10 Απριλίου η θυγατρική της Quest Συμμετοχών, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ. Ανάδοχος για την εισαγωγή των μετοχών της είναι η Eurobank Ergasias.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text