Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Το αξιοζήλευτο story της Aegean και ο «κόμβος» της Αθήνας

Το αξιοζήλευτο story της Aegean και ο «κόμβος» της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το αξιοζήλευτο story της Aegean και ο «κόμβος» της Αθήνας

Από τον Απόστολο Σκουμπούρη.   Άκρως εντυπωσιακή είναι η επιχειρηματική πορεία της Aegean Airlines (ειδικά) τα τελευταία λίγα χρόνια, όπου έχει σχεδόν διπλασιάσει το εκτόπισμά της, σε πολλά επίπεδα. Πλέον, η εταιρεία, από μια αξιοπρόσεκτη μικρή περιφερειακή ευρωπαϊκή δύναμη που λειτουργούσε επικουρικά σ' όλο το (έτσι κι αλλιώς τεράστιο) ευρωπαϊκό πτητικό έργο, έχει γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη διεθνώς και ένας εθνικός πρωταθλητής για τη χώρα μας.

Εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία και του... κενού που άφηνε όλα τα προηγούμενα χρόνια η υπολειτουργία της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η Aegean έβαλε τις βάσεις και τις δομές, «έχτισε» κουλτούρα και brand, ενώ πλέον, με την προσθήκη της Ο.Α. έχει ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια αλλά και διεθνή οντότητά της.

Παράλληλα, συνδυαστικά με το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών η Aegean έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη γεωμετρική «άνθιση» των τουριστικών αφίξεων προς τη χώρα μας, ειδικά από το 2012 και εντεύθεν.

Χθες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της σύμπραξης της Aegean Airlines με το Δήμο Αθηναίων για την περαιτέρω προβολή και στήριξη – σε πολλούς τομείς – της Αθήνας ως τουριστικό προορισμό όλο το έτος, ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ευτύχης Βασιλάκης, αναφέρθηκε στα πεπραγμένα των τελευταίων ετών.

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Aegean, από την εξέλιξη της επιβατικής κίνησης που έχει σημειωθεί από το 1999 έως το 2016 το 50% και πλέον πραγματοποιήθηκε τα τρία τελευταία χρόνια δηλαδή την περίοδο 2013-2016.

Σ' αυτή την τετραετία της κρίσης, η εταιρεία «έτρεξε» περισσότερο την ανάπτυξή της, κάτι που αποδεικνύεται από τα στοιχεία και τα νούμερα. Πιο αναλυτικά, όπως επισήμανε ο κ. Βασιλάκης «μέσα στην τετραετία η Aegean δημιούργησε 1.000 νέες θέσεις εργασίας, προσέθεσε 16 αεροσκάφη στο δυναμικό της, 4,3 εκατ. καινούριες θέσεις και 8,8 εκατ. επιβάτες».

Παράλληλα, επεκτάθηκε σε 23 νέες χώρες του εξωτερικού εγκαινιάζοντας συνολικά 44 νέους προορισμούς, φτάνοντας σήμερα να πετάει σε 145 προορισμούς! Μόνο από τις αρχές του 2016, η Aegean συνέδεσε την Αθήνα με εννέα νέες χώρες και 21 νέους προορισμούς, εξυπηρετώντας πλέον από την Αθήνα 71 προορισμούς σε 41 χώρες».

Ασφαλώς, πρόκειται για ένα τεράστιο πτητικό έργο, σε έναν άκρως νευραλγικό και δύσκολο κλάδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι Aegean & Olympic Air μετέφεραν 12,5 εκατ. επιβάτες το 2016, ενώ το πρόγραμμα των 145 προορισμών του 2017, «μοιράζεται» σε 33 εσωτερικού και 112 εξωτερικού.

Είναι μέλος της ισχυρότερης παγκόσμιας αεροπορικής συμμαχίας, της STAR ALLIANCE, ενώ βραβεύτηκε για 6η συνεχή χρονιά και έβδομη την τελευταία 8ετία ως η καλύτερη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη για το 2016, από τα Skytrax World Airline Awards.

Αέναη και διαρκής η στήριξη της Αθήνας – Γέφυρα ένωσης της χώρας

Ο κ. Βασιλάκης επισήμανε ότι η συνεργασία της Aegean με το Δήμο θα εξακολουθήσει να είναι συστηματική, όπως και με τους υπόλοιπους φορείς του κλάδου για την τουριστική προβολή της πόλης, η οποία εστιάζεται σε τρεις άξονες: ως τελικό προορισμό, ως ενδιάμεσο σταθμό κι ως σημείο αναφοράς για να ταξιδεύουν και οι Έλληνες περισσότερο προς τα έξω.

«Φτιάχνουμε τη γέφυρα που ενώνει τη χώρα και την Αθήνα ειδικότερα, με όλο τον κόσμο», τόνισε ο κ. Βασιλάκης και αναφέρθηκε στη στρατηγική ενεργούς στήριξης της τουριστικής προβολής της πόλης τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό.

Πέρα βέβαια από αυτά, όπως διευκρίνισε, η Aegean στηρίζει τα μεγάλα αθλητικά και πολιτιστικά γεγονότα - για την documenta 14 εγκαινίασε δύο εβδομαδιαίες απευθείας πτήσεις Αθήνα – Κάσελ ενώ είναι μεγάλος χορηγός και του Μαραθωνίου της Αθήνας – ταξίδια για την γνωριμία με την πόλη –συνολικά την περίοδο 2014-2016 συνεισέφερε 7.000 εισιτήρια, περισσότερα από 150 Farm Trips και άλλα τόσα Press Trips- αλλά και τα συνέδρια και τις εκθέσεις.

Τα νέα δρομολόγια και η επέκταση της... σεζόν

Ο αντιπρόεδρος της Aegean ανακοίνωσε επίσης ότι η εταιρεία θα κρατήσει 7-8 προορισμούς τον επόμενο χειμώνα 2017-2018 που προηγουμένως δεν υπήρχαν, θα διευρύνει δηλαδή τη... σεζόν των πτήσεών της, από και προς την Αθήνα.

«Θέλουμε να ξεφύγουμε από το μοντέλο καλοκαίρι – χειμώνας, ως δύο ξεχωριστές περίοδοι, αποκομμένοι μεταξύ τους και να ενώσουμε” τις εποχές. Άλλωστε, τόσο το περυσινό φθινόπωρο και οι μήνες Οκτώβριος και Νοέμβριος 2016 όσο και ο φετινός Μάρτιος πήγαν πολύ καλά».

Η Αθήνα κόμβος στήριξης όλης της Ελλάδας

Το γεγονός πως η πρωτεύουσα της Ελλάδας θα συνεχίσει να αποτελεί τον κόμβο στήριξης όλης της χώρας αποδεικνύει και η αύξηση κατά 19% της κίνησης από το εξωτερικό το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως από τα 2,5 εκατ. αφίξεις ξένων επισκεπτών που παρουσίαζε η Αθήνα το 2012, την περυσινή χρονιά έφτασε τους 4,5 εκατ. επισκέπτες, τον ιστορικά υψηλότερο αριθμό αφίξεων που έχει καταγράφει πότε για την ελληνική πρωτεύουσα.

Φέτος, το πρώτο τρίμηνο του έτους τα στοιχεία του Αεροδρομίου καταγράφουν διψήφια αύξηση της τάξης του 14% σε σχέση με την αύξηση του 8% που σημειώθηκε το 2016.

Η τουριστική κίνηση στην Αθήνα βρίσκεται την τελευταία διετία σε εντυπωσιακή τροχιά. Το πόσο μπορεί όλη αυτή η ανάπτυξη να συμβάλλει στην οικονομική και εργασιακή βελτίωση των συνθηκών στη χώρα μας, μαρτυράται και από ένα άλλο στοιχείο: σε κάθε 40 επισκέπτες αντιστοιχεί μια θέση απασχόλησης στον ευρύτερο τουριστικό τομέα.

Παράλληλα, μεγάλα είναι τα περιθώρια για την Αθήνα στην προσέλκυση συνεδριακού τουρισμού και των εταιρικών συναντήσεων, όπου μπορεί να «χτίσει» το δικό της brand. Το 2014 η Αθήνα εκτινάχθηκε κατά 20 θέσεις ενώ το 2015 κέρδισε άλλες τρεις θέσεις στη σχετική κατάταξη.

Αντιπροσωπευτικό είναι το γεγονός πως στην πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε το 57% των συνεδρίων που έγιναν το 2015 σε όλη τη χώρα, ενώ κάθε σύνεδρος υπολογίζεται πως ενίσχυσε την τοπική οικονομία κατά μέσο όρο με πάνω από 2.000 ευρώ.

 

Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text