Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Folli Follie: Παγκόσμια εξωστρέφεια, ισχυρή κερδοφορία, σημαντικό discount

Folli Follie: Παγκόσμια εξωστρέφεια, ισχυρή κερδοφορία, σημαντικό discount

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Folli Follie: Παγκόσμια εξωστρέφεια, ισχυρή κερδοφορία, σημαντικό discount

Από τον Απόστολο Σκουμπούρη.   Ανήκοντας στο σπάνιο – για το ελληνικό επιχειρείν - κλαμπ των εταιρειών που κάνουν ετήσιο τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ, ο όμιλος Folli Follie, όχι μόνο παρουσίασε τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματά του το 2016, αλλά ο κύκλος εργασιών ξεπερνά την αποτίμησή του στο ταμπλό του Χ.Α.!

Πιο αναλυτικά, αποτιμάται στο ταμπλό 1,268 δισ. ευρώ, ενώ είχε κύκλο εργασιών το 2016 στα 1,34 δισ. ευρώ, έναντι 1,19 δισ. ευρώ στη χρήση του 2015, διαφορά που μεταφράζεται σε αύξηση 12,1%.

Το κυριότερο; Παρουσίασε καθαρά ενοποιημένα κέρδη 222,5 εκατ. ευρώ, οπότε καθίσταται αυτομάτως στις 4-5 πιο κερδοφόρες ελληνικές επιχειρήσεις, μαζί με Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.

Η βελτιωμένη λειτουργική δραστηριότητα σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς του ομίλου οδήγησε σε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας που στο 2016 ανήλθε σε 262,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με 238,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2015, μια αύξηση ύψους 9,9%.

Τα ενοποιημένα EBITDA ανήλθαν στα 291,9 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 10,1%, τα ίδια κεφάλαια ενισχύθηκαν σε 1,85 δισ. ευρώ από 1,57 δισ. ευρώ, ενώ ο όμιλος έχει καθαρό δανεισμό 106 εκατ. ευρώ (μειωμένο από τα 132 εκατ. ευρώ του 2015) με τον δείκτη δανειακής μόχλευσης μόλις στο 0,06! Παράλληλα, είχε κέρδη ανά μετοχή το 2016 στα 3,35 από 2,74 ευρώ το 2015.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 ο όμιλος κατέγραψε αύξηση κύκλου εργασιών σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία που αντλεί το 63% των εσόδων της από την Ήπειρο της Ασίας, κάτι που δε συμβαίνει με καμιά άλλη ελληνική επιχείρηση, ειδικά σ' αυτό το επίπεδο. Θυμίζουμε ότι η Folli Follie Group έχει παρουσία σε περισσότερες από 30 χώρες με πάνω από 950 σημεία πώλησης.

Ο όμιλος ποντάρει πολλά στον τουρισμό της Ελλάδας

Στην εξωστρέφεια, τον τουρισμό και στις ψηφιακές πωλήσεις ποντάρει για το 2017 ο όμιλος Folli Follie για το 2017. Έτσι με ένα πρόγραμμα επενδύσεων 60 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των φυσικών σημείων αλλά και των ψηφιακών καταστημάτων σχεδιάζει να αξιοποιήσει την καλή πορεία του τουρισμού αλλά και την εικόνα που έχει στο εξωτερικό. Άλλωστε ο όμιλος πραγματοποιεί μόνο το 22,5% των πωλήσεων του στην ελληνική αγορά.

Ενδεικτικό των προθέσεων της διοίκησης του FF Group είναι ότι αποφασίστηκε να μη δοθεί μέρισμα στους μετόχους του ομίλου, προκειμένου τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν για νέες επενδύσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Τζ. Κουτσολιούτσος κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, το α’ τρίμηνο του 2017 η εσωτερική κατανάλωση είναι εξαιρετικά αδύναμη, όμως υπάρχουν θετικές ενδείξεις από την αυξημένη τουριστική κίνηση, η οποία επεκτείνει και την τουριστική περίοδο.

Αναφορικά με τη διεθνή επέκταση, ο κ. Κοτσολιούτσος εξέφρασε την πρόθεσή του να δημιουργήσει νέα πιο αποτελεσματικά σημεία πώλησης στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τον ίδιο πραγματοποιούνται μετακινήσεις καταστημάτων και επαναδιαπραγμάτευση μισθωμάτων σε αγορές αιχμής, όπως το Χονγκ Κόνγκ και η Βρετανία, προκειμένου αφενός να παρουσιαστεί καλύτερα το νέο concept καταστημάτων της Folli Follie αλλά και να μειωθούν τα μισθώματα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στο κομμάτι των ηλεκτρονικών πωλήσεων, το οποίο είναι ταχύτατα αναπτυσσόμενο, όμως αυτή τη στιγμή οι ηλεκτρονικές πωλήσεις αναπαριστούν ένα μικρό μόνο ποσοστό των συνολικών πωλήσεων του ομίλου (λίγο πάνω από 5%). Στόχος του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου είναι το ποσοστό αυτό να φτάσει το 30% σε βάθος πενταετίας.

Tζ. Κουτσολιούτσος: Οι προσδοκίες για το 2017 και ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Σχολιάζοντας τις επιδόσεις 2016 ο κ. Τζώρτζης Κουτσολιούτσος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου FF Group σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «επενδύουμε πρωταρχικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό προκειμένου να προσαρμοστούμε το συντομότερο δυνατό στις νέες τάσεις του παγκόσμιου λιανεμπορίου. Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα ευμετάβλητο διεθνές οικονομικό περιβάλλον όπου η αβεβαιότητα είναι εμφανής σε όλες τις αγορές που δραστηριοποιούμαστε.

Προκειμένου να προσαρμοστούμε στις αυξημένες απαιτήσεις της νέας ψηφιακής εποχής κάνουμε αναλυτική επισκόπηση των εσωτερικών διαδικασιών μας και ευθυγραμμίζουμε το λειτουργικό μας μοντέλο με γνώμονα την άμεση και αποτελεσματική ανταπόκριση μας στις απαιτήσεις του νέου πιο ενημερωμένου καταναλωτή.

Παραμένουμε αισιόδοξοι ότι το 2017 θα είναι ένα εξίσου θετικό έτος και θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις προκλήσεις της παγκόσμιας αγοράς».

Παράλληλα, ο κ. Κουτσολιούτσος στην ενημέρωση των αναλυτών έδωσε – για πρώτη φορά με τόση έμφαση – πρωτεύουσα σημασία στις ελεύθερες ταμειακές ροές. Μάλιστα για πρώτη φορά από φέτος στην παρουσίαση είχε και σχετικό γράφημα για τις ελεύθερες ταμειακές ροές. Η στρατηγική από εδώ και πέρα είναι να φροντίζει ο όμιλος να μειώνει τα κεφάλαια κίνησης.

Σύμφωνα με αναλυτές, το μεγάλο μυστικό του conference call είναι ότι κλείνει ο κύκλος των μεγάλων κεφαλαιουχικών αναγκών (CAPEX). Το 2016, η εταιρεία είχε ένα CAPEX της τάξης των 98,3 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος για το 2017 είναι 60 εκατ. ευρώ.

Δηλαδή αν η εταιρεία καταφέρει το 2017 να έχει τις ίδιες ροές από λειτουργικές δραστηριότητες πού είχε το 2016 και το CAPEX είναι στα 60 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές από 41,7 εκατ. ευρώ θα πάνε στα 80,5 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλοι διεθνείς διαχειριστές δίνουν πρωτεύουσα βαρύτητα στις επενδυτικές επιλογές τους, ειδικά τέτοιας... φύσης εταιρειών στις ταμιακές ροές.

Με υψηλό discount ο τίτλος

Εν μέσω όλων των ανωτέρω, η Folli Follie για αρκετούς αναλυτές προβάλει ως μια από τις πιο φθηνές και ελκυστικές μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου, καθώς η μετοχή διαπραγματεύεται τα κέρδη του 2016 με ένα δείκτη τιμή προς κέρδη 5,6!

Το Ρ/Ε της είναι στο 5,6, ενώ αν ήταν στο 10 (αρκετά δηλ. χαμηλότερο από τα διεθνώς κρατούντα για τον κλάδο της) θα έπρεπε τώρα να διαπραγματευόταν στα 33,50 ευρώ, ενώ την Πέμπτη 13 Απριλίου έκλεισε στα 18,95 ευρώ.

Βεβαίως, παρά το αδιαμφισβήτητο υψηλό discount, φαίνεται πως η υποαπόδοση της μετοχής «κρατάει» από τα προβλήματα που προέκυψαν προ ενός και πλέον έτους με τον κινεζικό όμιλο Fosun Group, όπου προσωρινά είχε ανασταλεί και η διαπραγμάτευση στο κινεζικό χρηματιστήριο.

Στο ταμείο της εταιρείας υπάρχουν 328 εκατ. ευρώ, οι απαιτήσεις της εταιρείας είναι 654 εκατ. ευρώ. Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι 72 εκατ. ευρώ και οι μακροπρόθεσμες 361 εκατ. ευρώ.

Χρηματιστηριακό προφίλ

Έτος ίδρυσης: 1979 

Εισαγωγή στο Χ.Α.: 30 Μαρτίου 1998 

Κεφαλαιοποίηση: 1,26 δισ. ευρώ

Αριθμός μετοχών: 66.948.210 

Χαμηλό – Υψηλό: 52 εβδ.: 16 – 22,26 ευρώ 

Προσωπικό ομίλου: 4.894 εργαζόμενοι. 

Χαμηλά – Υψηλά 2017: 17,31 - 19,76 

Τιμή τέλος 2016: 19,23 ευρώ

Χαμηλά – Υψηλά 12μήνου: 15,51 – 22,40 ευρώ 

Χαμηλά – Υψηλά διετίας: 12,50 - 28,18 ευρώ

Μετοχολόγιο

Free Float: 45,37% 

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: 34,81%

Fosun International Holdings: 13,89%

Fidelity: 5,93%


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text