Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Χρειαζόμαστε ανάπτυξη 2,5%-3% επί οκτώ χρόνια ώστε να βγούμε από την κρίση

Χρειαζόμαστε ανάπτυξη 2,5%-3% επί οκτώ χρόνια ώστε να βγούμε από την κρίση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρειαζόμαστε ανάπτυξη 2,5%-3% επί οκτώ χρόνια ώστε να βγούμε από την κρίση

Δεν αρκεί από μόνη της η δημοσιονομική πειθαρχία, ούτε είναι διατηρήσιμη η ανάπτυξη χωρίς ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ. Τα λόγια ανήκουν στον Επίκουρο Καθηγητή του ΕΜΠ και Επιστημονικό Συνεργάτη του ΙΟΒΕ Άγγελο Τσακανίκα, που με αφορμή το καμπανάκι της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία, εξηγεί γιατί τα δημοσιονομικά μέτρα δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον.

Απουσιάζει κατά τον ίδιο το ηχηρό αναπτυξιακό σήμα, αφού δεν αρκεί μόνο να ολοκληρώνονται επενδυτικές «ουρές» από προηγούμενα χρόνια, δίχως να δρομολογούνται νέες ιδιωτικοποιήσεις. Αναγνωρίζει ότι ακόμη και ρυθμός ανάπτυξης 1,5% φέτος δεν είναι αμελητέος, εξηγεί ωστόσο ότι για να ανακάμψει ουσιαστικά η οικονομία χρειάζεται ρυθμός 2,5-3% επί οκτώ συνεχόμενα χρόνια. Τότε μόνο, όπως λέει ο κ. Τσακανίκας, θα μπορούμε να πετύχουμε και τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

- Προχθές ο Πρωθυπουργός μας είπε ότι βγαίνουμε από το μνημόνιο. Εσείς στον ΙΟΒΕ λέτε ότι πορευόμαστε χωρίς πυξίδα και δεν ξέρουμε που πηγαίνουμε. Τι από τα δύο ισχύει; 

Αυτό που αναφέρουμε στην έκθεσή μας είναι ότι τα δημοσιονομικά μέτρα τα οποία αυτή την στιγμή λαμβάνουμε για μετά την λήξη του προγράμματος, δηλαδή για την διετία 2019-2020, δεν μπορούν από μόνα τους να αποτελέσουν πυξίδα για το μέλλον. Διότι πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες ώστε να πείσουμε την κοινωνία, τους επενδυτές, και φυσικά τους πιστωτές ότι η πορεία της χώρας προς την κανονικότητα είναι μακροπρόθεσμη. Η δημοσιονομική ισορροπία είναι πράγματι σημαντική και πρωτεύουσας σημασίας. Ωστόσο δεν αρκεί από μόνη της για να θεωρήσουμε ότι βάζουμε τα θεμέλια για μια διατηρήσιμη ανάπτυξη. Αυτό άλλωστε ήταν ένα βασικό λάθος των δανειστών από την αρχή των προγραμμάτων, καθώς η δική τους πίεση ήταν και εξακολουθεί να είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό προς αυτή την κατεύθυνση.

- Εννοείτε δηλαδή ότι απουσιάζει ακόμη από την συνταγή το επενδυτικό στίγμα;

Ακριβώς. Αυτό που διαπιστώνουμε σήμερα είναι να ολοκληρώνονται οι επενδυτικές «ουρές» οι οποίες είχαν δρομολογηθεί τα προηγούμενα χρόνια. Ασφαλώς πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη, αλλά δεν αρκεί για να χτίσουμε βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Μάλιστα, τα τιμήματα τα οποία επιτυγχάνουμε σε κάποιες περιπτώσεις δεν είναι και τα καλύτερα, αφού στο σύνολό τους σήμερα οι αξίες όλων των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων είναι υποτιμημένες. Την ίδια όμως στιγμή βλέπουμε άλλες στρατηγικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό να μην εμφανίζουν αντίστοιχη πρόοδο. Πέραν τούτων θα πρέπει να δρομολογηθούν, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και άλλες συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των επενδύσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου. Συνεπώς, θετικές οι πρόσφατες εξελίξεις, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, αλλά να αναζητούμε τρόπους με τους οποίος θα ενισχύσουμε τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

- Η πρόβλεψη σας για ανάπτυξη 1,5% φέτος είναι κάτι που πρέπει να μας χαροποιεί ή να μας προβληματίζει; Αν φεύγει επιτέλους από την ύφεση η οικονομία μπορούμε να πούμε που πηγαίνει;

Είναι σίγουρα θετικό μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, να επιτυγχάνουμε έναν ρυθμό ανάπτυξης έστω της τάξης του 1,5%. Δείχνει ότι ένας βαθύς υφεσιακός κύκλος ολοκληρώνεται. Αλλά θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε έναν σταθερό μέσον όρο 2,5%-3% εντός της επόμενης οκταετίας, ώστε να ανακάμψουμε ουσιαστικά από την κρίση. Επιπροσθέτως η μεγέθυνση αυτή πρέπει να είναι βιώσιμη και διατηρήσιμη. Άρα τα χαρακτηριστικά της έχουν σημασία. Είναι σημαντικό δηλαδή να δημιουργείς θέσεις σε κλάδους εξωστρεφείς, με ισχυρό πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα όπως π.χ. στη βιομηχανία ή άλλους εξωστρεφείς κλάδους.

- Το πρώτο τρίμηνο του έτους πως πήγε; Η ύφεση συνεχίστηκε;

Δεν έχουμε συμπεριλάβει στην έκθεση κάποια εκτίμηση, ωστόσο όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε ένα οριακά θετικό ποσοστό αύξησης. Η αβεβαιότητα από την καθυστέρηση της διαπραγμάτευσης, οι επιπτώσεις από την αλλαγή στο ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, και η αυξημένη φορολογία έχουν επηρεάσει τόσο τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, όσο και τις προσδοκίες. Η πιστωτική στενότητα επίσης εμμένει, και σε κάποιο βαθμό θα είχε αμβλυνθεί αν δεν είχε καθυστερήσει τόσο πολύ η αξιολόγηση, και είχαμε ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

- Στην έκθεση μιλάτε για μια αύξηση 10-12% των επενδύσεων το 2017, νούμερο που ακούγεται εντυπωσιακό. Δεν μας λέτε και τι ακριβώς σημαίνει στην πράξη;

Είναι ένας ρυθμός που μπορεί πράγματι να επιτευχθεί σχετικά εύκολα, ακριβώς επειδή οι επενδύσεις έχουν υποχωρήσει πολύ σε απόλυτο νούμερο, και επομένως η περυσινή βάση σύγκρισης είναι πολύ χαμηλή. Όταν μιλάμε για επενδύσεις όμως θα πρέπει να θυμηθούμε ότι κατά την «καλή» περίοδο της ανάπτυξης, ένα 40% περίπου των επενδύσεων αφορούσε στις κατοικίες. Όμως αυτό δεν είναι ούτε εφικτό, ούτε επιθυμητό πλέον. Και αυτό αυξάνει τις δυσκολίες της προσπάθειας ώστε να επανέλθουμε στα επίπεδα επενδύσεων αυτής της περιόδου. Ας μείνουμε λοιπόν στο γεγονός ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να διατηρήσουμε ένα ρυθμό αύξησης επενδύσεων της τάξης του 10% και για τα επόμενα χρόνια.

- Αναφέρετε επίσης ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν εντός της χώρας τους επόμενους μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες; Τι εννοείτε;

Εννοούμε ότι οι αποφάσεις αυτές μπορούν δυνητικά να σηματοδοτήσουν την απαρχή ενός αναπτυξιακού κύκλου ή εναλλακτικά, της παράτασης της στασιμότητας. Το βασικό για εμάς σενάριο είναι ότι κλείνει εντός του Μαίου η συμφωνία, και ότι θα συνοδευτεί από κάποιου τύπου δεσμεύσεις για τεχνική απομείωση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση. Αλλά φεύγοντας από αυτή την συζήτηση, πρέπει επιτέλους να ανοίξει η κουβέντα για το αναπτυξιακό κομμάτι. Καλώς ή κακώς το Δημόσιο δεν μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, η ανεργία πέφτει με πολύ αργό ρυθμό, η αύξηση της απασχόλησης δεν μπορεί να έρθει μόνο από τον τουρισμό, επομένως χρειαζόμαστε επενδύσεις. Θεωρητικά λοιπόν, και όσο θα αμβλύνεται η αβεβαιότητα, τόσο θα τροφοδοτείται ένας αναπτυξιακός κύκλος, που δύσκολα θα είναι διατηρήσιμος, δίχως ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ.

- Επιμένετε συνεχώς στην ανάγκη επενδύσεων, οπότε ζητώ την γνώμη σας για την στροφή της κυβέρνησης στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το μομέντουμ φαίνεται να είναι υπέρ των υπουργών που τις υποστηρίζουν. Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με την συνέντευξη του στον ΑΝΤ1. Έxει ωστόσο η κυβέρνηση την στόφα, και την ικανότητα να κάνει σπριντ στην οικονομία, έστω να γιατρέψει μέρος της ζημιάς που της προκάλεσε;

Σίγουρα η ρητορική αυτής της κυβέρνησης έχει μετατοπιστεί πάρα πολύ σε σχέση με την στάση που τηρούσε απέναντι στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων μέχρι πριν από λίγα χρόνια ή ακόμη και μερικούς μήνες. Είναι μια σαφής αλλαγή, και σίγουρα υπάρχουν υπουργοί που αντιλαμβάνονται ότι η στροφή στις επενδύσεις είναι μονόδρομος για να γυρίσει η οικονομία. Δεν ξέρω αν αποτελούν κυρίαρχη τάση συνολικά το σύστημα εξουσίας, ωστόσο νομίζω ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την ανάγκη εμπλοκής ιδιωτικών κεφαλαίων στη διαδικασία ανάκαμψης της οικονομίας.

- Χαρακτηρίζετε λάθος να θεωρηθεί πως το μέτρο της θετικής εξέλιξης της οικονομίας είναι η επίτευξη υψηλών δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Είναι διατηρήσιμα τα τόσο υψηλά πλεονάσματα;

Αυτό ακριβώς είναι και το ερώτημα των πιστωτών μας. Αν η οικονομία εισέλθει σε έναν ισχυρό αναπτυξιακό κύκλο, τότε η απάντηση είναι θετική. Αν υποθέσουμε ότι στο κομμάτι των δαπανών τα περιθώρια είναι περιορισμένα και κατορθώσουμε να τις συγκρατήσουμε σε ένα λογικό επίπεδο, τότε το πλεόνασμα θα πρέπει να προκύπτει κυρίως από τα έσοδα. Αλλά τα περισσότερα έσοδα θα έρθουν μόνο εφόσον μεγαλώσει η πίτα. Αν λοιπόν καταφέρουμε να πιάσουμε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τότε ναι, μπορούμε να πετύχουμε και υψηλά πλεονάσματα.

- Καθοριστικός παράγοντας ανάπτυξης είναι οι εξαγωγές, όπου τα πρόσημα είναι μεικτά. Τον Ιανουάριο είχαν αύξηση, τον Φεβρουάριο πτώση. Βλέπουμε δηλαδή σκαμπανεβάσματα. Πότε πιστεύετε ότι θα ομαλοποιηθεί ο ρυθμός τους; 

Είναι ιδιαίτερα θετικό για τις ελληνικές εξαγωγές ότι το διεθνές εμπόριο και η Ευρωζώνη που είναι ο βασικός μας εμπορικός εταίρος φαίνεται να ενισχύονται. Πιστεύω ότι διαμορφώνεται μια κουλτούρα εξωστρέφειας στο επιχειρηματικό μας σύστημα, που μέχρι πρότινος ήταν κυρίως εσωστρεφές. Τώρα αυτό αλλάζει, και θα το δούμε να πιστώνεται στην οικονομία μας μεσοπρόθεσμα. Ήδη νομίζω ότι γίνει ένας εξορθολογισμός σε διάφορους κλάδους και όσοι επιχειρηματίες κατάφεραν να αντεπεξέλθουν έως σήμερα θα μπορέσουν να συνεφέρουν αναπτυξιακά στη συνέχεια.


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text