Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Συλλήψεις 1.009 ιμάμηδων στην Τουρκία

Συλλήψεις 1.009 ιμάμηδων στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συλλήψεις 1.009 ιμάμηδων στην Τουρκία

ΑΓΚΥΡΑ. Νέο κύμα μαζικών συλλήψεων εξαπέλυσαν οι τουρκικές αρχές χθες, δύο ημέρες πριν από τη σύνοδο στην οποία οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν αν μπορεί ή όχι η Τουρκία να παραμείνει υποψήφια προς ένταξη χώρα. Πάνω από 1.000 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, συνελήφθησαν με την υποψία της συμμετοχής στο δίκτυο του ιμάμη Γκιουλέν, ενώ εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για επιπλέον 3.000 άτομα. «Συλλάβαμε 1.009 μυστικούς ιμάμηδες σε 72 επαρχίες και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού. «Είναι ένα μυστικό δίκτυο που έχει διεισδύσει στις αστυνομικές δυνάμεις».

Την τελευταία τριετία, οι τουρκικές αρχές πραγματοποιούν εκκαθαρίσεις στους κόλπους της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας, εκκαθαρίσεις οι οποίες εντάθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Πάνω από 40.000 άτομα έχουν συλληφθεί και 120.000 έχουν χάσει τις δουλειές τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν αποδίδει στους υποστηρικτές του Γκιουλέν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε χθες ότι η Γερμανία συμφωνεί με τη διερεύνηση σε βάθος της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά «τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να συνάδουν με το κράτος δικαίου. Πιστεύουμε ότι 1.000 συλλήψεις, τόσο καιρό μετά το πραξικόπημα, είναι δυσανάλογες». Συνολικότερα, οι σχέσεις Τουρκίας - Ε.Ε. βρίσκονται σε πολύ λεπτό σημείο, όπως έδειξε η χθεσινή συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο. «Εφόσον η Τουρκία, με ένα τέτοιο σύνταγμα, δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ε.Ε., δεν έχει και νόημα να συνεχίζονται οι συζητήσεις για την ένταξή της», δήλωσε χθες η εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωκοινοβουλίου για την Τουρκία, Ολλανδέζα κεντροαριστερή Κάτι Πίρι. Σε συνέντευξή του στο Reuters, ο Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει «πολύ περίεργος» για το πώς θα χειριστεί τώρα η Ενωση το θέμα της χώρας του. Παράλληλα, προσέθεσε ότι η Τουρκία δεν θα περιμένει για πάντα στις πόρτες της Ευρώπης. «Γιατί να περιμένουμε άλλο; Μιλάμε για 54 χρόνια», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.


Πηγή : Kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text