Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Οι προσδοκίες των τραπεζών μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς

Οι προσδοκίες των τραπεζών μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι προσδοκίες των τραπεζών μετά την επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμούς

Από τον Γιάννη Παπαδογιάννη.   Βελτίωση των όρων πρόσβασης στη διατραπεζική αγορά, εκτόνωση των πιέσεων στο μέτωπο των καταθέσεων και επάνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τροχιά αποκλιμάκωσης αναμένουν οι τράπεζες από την επίτευξη συμφωνίας κυβέρνησης - θεσμών.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, η ολοκλήρωση της συμφωνίας δίνει μεγάλη ανάσα στο τραπεζικό σύστημα και ευρύτερα στην οικονομία, αν και η πολύμηνη αβεβαιότητα εξαιτίας των καθυστερήσεων προκάλεσε μεγάλη ζημία τόσο στις καταθέσεις όσο και στα «κόκκινα» δάνεια.

Αναλυτικότερα, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση από τη διατραπεζική, στελέχη τραπεζών επισημαίνουν ότι η μείωση του κινδύνου, κάτι που αποτυπώνεται στην αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου που χθες βρέθηκε κάτω από το 6%, θα επιτρέψει τις τράπεζες να αντλήσουν, σταδιακά, περισσότερη ρευστότητα με καλύτερους όρους, τιμολόγησης και διάρκειας. Σημειώνεται ότι το 2015 οι γραμμές χρηματοδότησης από τη διατραπεζική είχαν «κλείσει» για τις εγχώριες τράπεζες, κατάσταση που βελτιώθηκε μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, ενώ στο τέλος του 2016 οι εγχώριες τράπεζες είχαν αντλήσει μέσω διατραπεζικών repos περίπου 20 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες περιμένουν ότι το ποσό αυτό θα αυξηθεί σημαντικά μέχρι το τέλος του χρόνου, ιδίως αν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για την εξειδίκευση των μέτρων που θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, περιορίζοντας τη χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα, που σήμερα φτάνει τα 60 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις, οι τράπεζες περιμένουν εξομάλυνση των πιέσεων, ήδη η κατάσταση έχει βελτιωθεί σημαντικά από τα μέσα Μαρτίου, ωστόσο δεν αναμένουν επιστροφή καταθέσεων. Οπως σημειώνουν, θα απαιτηθεί χρόνος, και περισσότερες θετικές ειδήσεις, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη. Στο τέλος Μαρτίου οι καταθέσεις διαμορφώθηκαν στα 119,3 δισ. ευρώ, καταγράφοντας από την αρχή του έτους μείωση κατά 2,1 δισ. ευρώ.

Τέλος, σημαντική βελτίωση αναμένουν οι τράπεζες στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπου και εκεί στο α΄ τρίμηνο σημειώθηκε επιδείνωση. Μάλιστα, δημιουργήθηκαν νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια άνω του 1 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στο πρώτο δίμηνο οι περισσότεροι δανειολήπτες με δάνειο σε καθυστέρηση αρνούνταν να συνεργαστούν με την τράπεζά τους για τη διευθέτηση της οφειλής, αναμένοντας τον εξωδικαστικό μηχανισμό. Πλέον αυτό έχει αλλάξει, οι δανειολήπτες έχουν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς και η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί, επιτρέποντας στις τράπεζες να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των σχεδίων μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στα 98,2 δισ. από 104,8 δισ. που ήταν στο τέλος 2016 και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 65,9 δισ. από 75,9 δισ. το 2016.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text