Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | 148 δισ. δολάρια οι επενδύσεις της Apple σε εταιρικά ομόλογα

148 δισ. δολάρια οι επενδύσεις της Apple σε εταιρικά ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
148 δισ. δολάρια οι επενδύσεις της Apple σε εταιρικά ομόλογα

Θα μπορούσε να είναι ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια ομολόγων στον κόσμο, αλλά το χαρτοφυλάκιο εταιρικών ομολόγων που έχει «κτίσει» η Apple με 148 δισ. δολάρια είναι μια λύση για να αξιοποιήσει την άφθονη ρευστότητά της. Οι τοποθετήσεις της Apple σε εταιρικά ομόλογα ξεπερνούν κάποια από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια ομολόγων πάσης φύσεως, από κρατικά έως ομόλογα στεγαστικών δανείων, αποκαλύπτει το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg. Και τα 145 δισ. δολάρια σε εταιρικά ομόλογα δεν είναι παρά ένα «κομμάτι» από τη ρευστότητα που έχει συγκεντρώσει η Apple στο εξωτερικό, συνολικού ύψους 257 δισ. δολαρίων.

Αρνούμενος να επαναπατρίσει τα κέρδη του, για να μην επωμισθεί τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός επιλέγει τις επενδύσεις σε εταιρικά ομόλογα, αμοιβαία διαθεσίμων και αμερικανικά κρατικά χρεόγραφα. Διατηρώντας πάνω από το 90% των κερδών του στο εξωτερικό, η Apple εκδίδει τακτικά και δικά της ομόλογα, για να χρηματοδοτήσει επενδυτικά προγράμματα και να επαναγοράσει μετοχές της.

Σενάρια θέλουν την Apple και άλλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας με άφθονη ρευστότητα να επαναπατρίζουν τα κέρδη τους μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Στις ΗΠΑ, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρήσεων ανέρχεται στο 35%, δηλαδή είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο.

Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί έχουν ταχθεί υπέρ ενός πιο χαλαρού φορολογικού πλαισίου. Επιπροσθέτως, ο κ. Τραμπ έχει προτείνει ευνοϊκότερη μεταχείριση των εταιρειών που σκοπεύουν να επαναπατρίσουν κέρδη στις ΗΠΑ, αν και δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες μετά την ορκωμοσία του. Προεκλογικά είχε κάνει λόγο για φορολογικό συντελεστή 10%, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν τόνισε ότι η φορολόγηση θα είναι «πολύ ανταγωνιστική», εννοώντας πως οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί θα δελεαστούν από τη χαμηλή φορολόγηση που θα προτείνει η Ουάσιγκτον για τα επαναπατρισμένα κέρδη.

Οι επενδύσεις της Apple είναι τόσο μεγάλες, που η μετακίνηση μεγάλου όγκου κεφαλαίων ενδεχομένως να προκαλούσε ισχυρές διακυμάνσεις στις αγορές. Στην περίπτωση επαναπατρισμού κεφαλαίων, εταιρείες με άφθονη ρευστότητα, όπως η Apple, μπορεί να επιλέξουν άμεσα ρευστοποιήσιμους τίτλους, όπως τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου. «Οι εταιρείες με φορολογική διεύθυνση στο εξωτερικό εξετάζουν το ζήτημα του επαναπατρισμού κεφαλαίων και ορισμένες προετοιμάζονται γι’ αυτό», σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Κάμπελ, διευθύνων σύμβουλος της Capital Advisors Group, η οποία παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στη διαχείριση ρευστού και επενδυτικού κινδύνου.

Η Apple έχει επενδύσει 53 δισ. δολάρια σε αμερικανικά ομόλογα και 21 δισ. δολάρια σε ομόλογα στεγαστικών δανείων και άλλων περιουσιακών στοιχείων. Η διοίκηση, ωστόσο, διατηρεί πολύ διακριτική στάση ως προς τα μελλοντικά σχέδιά της. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε την οποιαδήποτε εικασία επί του θέματος», είχε δηλώσει ο οικονομικός διευθυντής του τεχνολογικού κολοσσού, Λούκα Μαέστρι. «Θα εξετάσουμε την κατάσταση όταν και όποτε έχουμε νέα δεδομένα».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Apple Τιμ Κουκ στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ανακοίνωσε τη δημιουργία ταμείου με ένα δισ. δολάρια για τη στήριξη των θέσεων εργασίας στον μεταποιητικό κλάδο των ΗΠΑ. Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Apple επιθυμεί να περάσει το μήνυμα ότι ενδιαφέρεται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, που είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Τραμπ. Ο Λευκός Οίκος απάντησε με την ακόλουθη ανακοίνωση: «Οι πολιτικές του προέδρου έχουν δημιουργήσει θετικό κλίμα και πυροδοτούν την εμπιστοσύνη στην οικονομία που χρειάζεται ώστε να ευοδωθούν επενδύσεις σαν αυτήν της Apple». Ο κ. Κουκ επισήμανε, βέβαια, στο CNBC ότι η Apple απασχολεί επί του παρόντος 2 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ και σκοπεύει να προσλάβει ακόμη χιλιάδες.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text