Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | «Παγώνει» προσωρινά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας

«Παγώνει» προσωρινά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Παγώνει» προσωρινά η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας

Από τον Νίκο Ρουσάνογλου.   Προσωρινό «φρένο» μοιάζει να έχει τεθεί στη διαδικασία αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ κατά το ποσό των 300-400 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι, υπό άλλες προϋποθέσεις, η είδηση της επίτευξης συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, για την ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του μνημονίου, θα λειτουργούσε σαν «πράσινο φως» για τη δρομολόγηση εξελίξεων στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η διοίκηση της εισηγμένης φέρεται να έχει «παγώσει» την εν λόγω αύξηση, τουλάχιστον έως ότου ξεκαθαρίσει το ζήτημα της δικαστικής διερεύνησης της συμφωνίας εξαγοράς της εισηγμένης από την Invel, στο πλαίσιο σχετικών κινήσεων που έκανε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας τα προηγούμενα χρόνια, για την πώληση μη στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων της.

Οπως προκύπτει, στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, και συγκεκριμένα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, φέρεται να έχουν βρεθεί οι όροι κάτω από τους οποίους πραγματοποιήθηκε η σχετική συναλλαγή μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας και του ξένου επενδυτικού κεφαλαίου της Invel Real Estate, για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της τάξεως του 66%. Ειδικότερα, αντικείμενο διερεύνησης αποτελεί, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Invel έλαβε δάνειο από την Εθνική, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της Πανγαίας. Επί του παρόντος κανένα διοικητικό στέλεχος της Πανγαίας δεν έχει κληθεί να καταθέσει, ούτε έχει γίνει δέκτης ποινικής δίωξης.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η συγκεκριμένη πρακτική, γνωστή και ως vector financing, είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό και χρησιμοποιείται κατά κόρον από τις τράπεζες, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλότερο τίμημα για τα περιουσιακά στοιχεία που επιθυμούν να μεταβιβάσουν. Συμπληρώνουν δε ότι νομικό ζήτημα θα προέκυπτε μόνο αν το συγκεκριμένο δάνειο περιείχε υπέρ το δέον ευνοϊκούς όρους ή δεν εξυπηρετούνταν από τον επενδυτή, κάτι που στην προκειμένη περίπτωση δεν ισχύει.

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη εκκρεμότητα φαίνεται να απαιτεί περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι είχε διαφανεί αρχικά, γεγονός που μεταθέτει χρονικά τα επενδυτικά σχέδια της Πανγαίας. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε κάποια απόκτηση ακινήτου στην Ελλάδα εντός του 2017, παρότι ήταν ένας από τους πλέον δραστήριους επενδυτές τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, δαπανώντας κεφάλαια άνω των 600 εκατ. ευρώ για την επίτευξη διασποράς στο χαρτοφυλάκιό της. Κατά τη διάρκεια του 2016, η Εθνική Πανγαία προχώρησε στην απόκτηση ακινήτων συνολικής αξίας 36 εκατ., εκ των οποίων τα 21,5 εκατ. αφορούσαν την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων (κυρίως καταστημάτων και γραφείων) στην Ιταλία. Στην Ελλάδα αποκτήθηκαν, μεταξύ άλλων, καταστήματα σε Αθήνα, Πάτρα και Χανιά, ενώ στο τέλος του έτους αποκτήθηκαν και δύο ακίνητα στην Πάτρα, με στόχο να μετατραπούν σε φοιτητικές κατοικίες και ξενοδοχείο, αντίστοιχα.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text