Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Βάζουν μπροστά και την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Βάζουν μπροστά και την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βάζουν μπροστά και την πώληση του 17% της ΔΕΗ

Από τον Γιώργο Φιντικάκη.   Το καυτό πολιτικά θέμα της πώλησης του 17% της ΔΕΗ βάζει μπροστά το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ανακοίνωσε την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου σχετικά με μια αποκρατικοποίηση, η προοπτική και μόνο της οποίας είχε μέχρι σήμερα προκαλέσει αρκετά βραχυκυκλώματα στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Τούτο σημαίνει ότι ικανοποιείται ένα ακόμη προαπαιτούμενο, όχι όμως και ότι ο διαγωνισμός θα προκηρυχθεί αύριο, αφού η ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα πιο σύνθετα κουβάρια του ελληνικού προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τόσο λόγω της οικονομικής της κατάστασης, όσο κυρίως λόγω της μνημονιακής υποχρεώσης για άνοιγμα της αγοράς (πώληση μονάδων, απόσχιση ΑΔΜΗΕ), που είτε δεν έχει καν ξεκινήσει, είτε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Χρονοδιάγραμμα επομένως για την έναρξη του διαγωνισμού διάθεσης του 17% δεν υπάρχει και στην καλύτερη περίπτωση αυτό τοποθετείται μέσα στο 2018, ενώ στην χειρότερη, ίσως μετατεθεί ακόμη πιο πίσω, για παράδειγμα μέσα στο 2019, προκειμένου στο μεταξύ να έχει ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο με την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης.

Διαβάζοντας την προκήρυξη προκύπτει ότι οι υποψήφιοι σύμβουλου έχουν περιθώριο να υποβάλουν τους φακέλους τους έως τις 9 Ιουνίου και ότι εκείνος που θα επιλεχθεί θα πρέπει να υποβάλει στο ΤΑΙΠΕΔ την πρότασή του για το βέλτιστο τρόπο αξιοποίησης του ποσοστού 17% εντός 3 μηνών, δηλαδή γύρω στο Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Αλλά για να προκηρυχθεί διαγωνισμός θα απαιτηθεί επίσης η γνώμη χρηματοοικονομικού καθώς και νομικού συμβούλου, οι οποίοι και θα προσληφθούν αμέσως μετά.

Με άλλα λόγια πρόκειται για έναν εξαιρετικά δύσκολο διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί την επόμενη χρονιά, μόνο εφόσον συμφωνηθεί ότι η πώληση του 17% της ΔΕΗ αφενός είναι τεχνικά εφικτή, αφετέρου είναι πολιτικά αποδεκτή.

Εννοείται ότι προϋπόθεση για να συμβεί αυτό, είναι νωρίτερα να έχει ολοκληρωθεί η απόσχιση και πώληση του ΑΔΜΗΕ, της θυγατρικής της ΔΕΗ στα δίκτυα μεταφοράς. Διαφορετικά, και αν για τον οποιονδήποτε λόγο καθυστερήσει ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του από τη ΔΕΗ, τότε, και εφόσον προηγηθεί η πώληση του 17% της επιχείρησης, το ποσοστό συμμετοχής του Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ θα πέσει κάτω του 51%, και άρα δεν θα τηρηθεί η κυβερνητική επιδίωξη.

Αναφορικά με αυτή καθ' εαυτή την προκήρυξη για την πρόσληψη συμβούλου στη ΔΕΗ, το έργο του είναι να παρουσιάσει μελέτη για τη σημερινή εικόνα της αγοράς ηλεκτρισμού, τις δρομολογούμενες αλλαγές (πώληση λιγνιτικών μονάδων, δημοπρασίες ΝΟΜΕ, target model, κλπ), τα ανοικτά θέματα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΔΕΗ (έρευνα DG Comp), καθώς επίσης το επενδυτικό της πρόγραμμα, και τις προσκλήσεις της επόμενης ημέρας.

Καλείται με βάση τα παραπάνω, να προτείνει εναλλακτικές μεθόδους ιδιωτικοποίησης του ποσοστού 17% της ΔΕΗ που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ, μαζί με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε λύσης, να περιγράψει το επενδυτικό "story" της επιχείρησης και να εισηγηθεί το καταλληλότερο χρονοδιάγραμμα για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση. Εντός μάλιστα έξι μηνών από την αρχική του έκθεση, ο σύμβουλος ίσως χρειαστεί να την επικαιροποιήσει, δεδομένων των ραγδαίων εξελίξεων στην αγορά ηλεκτρισμού.

Με τη συγκεκριμένη κίνηση για το 17% της ΔΕΗ κλείνει ο κύκλος των προκηρύξεων για την πρόσληψη συμβούλων όλων των χειμαζόμενων ιδιοτικοποιήσεων, κάτι που αποτελούσε προαπαιτούμενο από το μνημόνιο. Εχουν ήδη προκηρυχθεί οι αντίστοιχες διαδικασίες για τους διαγωνισμούς πώλησης των συμμετοχών του ΤΑΙΠΕΔ σε ΟΤΕ (5%), ΕΛΠΕ (35%), ΕΥΔΑΠ (11%), ΕΥΑΘ (23%) ΔΕΣΦΑ (66%), ΔΕΠΑ (65%) και ΔΑΑ (30%).


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text