Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Προς πώληση Hellenic Seaways και Attica Group, αλλά όχι τώρα

Προς πώληση Hellenic Seaways και Attica Group, αλλά όχι τώρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προς πώληση Hellenic Seaways και Attica Group, αλλά όχι τώρα

Από τον Ηλία Μπέλλο.   Ενώ παραμένει μετέωρη η διαδικασία πώλησης της συμμετοχής της τράπεζας Πειραιώς στην Hellenic Seaways, η τράπεζα εμφανίζεται να δρομολογεί αξιοποίηση και της συμμετοχής της στη Marfin Investment Group μέσω της πώλησης της Attica Group αλλά στο απώτερο μέλλον. Την ίδια ώρα, η Πειραιώς παρείχε την απόλυτη στήριξή της στη διοίκηση της Hellenic Seaways κατά την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων την Τρίτη, την οποία είχε ζητήσει ο μεγαλομέτοχός τους (48,53%) «Μινωικές Γραμμές», συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι. Απέτυχε έτσι μία ακόμη προσπάθεια του ιταλικού ομίλου να εξασφαλίσει έστω και μία νίκη στα σημεία στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να αποκτήσει τον έλεγχο της ακτοπλοϊκής.

Ο διαγωνισμός

Αν και επισήμως δεν έχει κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός που διενεργεί η Lazard για την πώληση του 40,5% της Hellenic Seaways που κατέχει η Πειραιώς, στην αγορά αντιμετωπίζεται ως οιονεί «νεκρή διαδικασία». Διαρροές θέλουν την τράπεζα να αξιολογεί ως πολύ χαμηλές τις δύο έγκυρες προσφορές που τελικά έλαβε από τις «Μινωικές» και την Eagle Mind Shipping. Ομως, άλλες πηγές κοντά στη διαδικασία αναφέρουν πως αμφότερες οι προσφορές που έλαβε ήταν πολλαπλάσιες της λογιστικής αξίας των μετοχών της Hellenic, δημιουργώντας προβληματισμό για την όλη εξέλιξη. Επιπλέον, δεν έχουν ζητηθεί βελτιωμένες προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές.

Στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου και τα κεντρικά γραφεία των «Μινωικών», επικρατεί σιγή ασυρμάτου για τις επόμενες κινήσεις αναφορικά με τη διεκδίκηση του έλεγχου της ακτοπλοϊκής αλλά αφήνεται να εννοηθεί πως κυοφορούνται εξελίξεις σε κορυφαίο επίπεδο μετά και την προ μηνός ανάληψη της διοίκησης της Πειραιώς από τον κ. Χρ. Μεγάλου. Αντιθέτως, η διοίκηση Αντώνη Αγαπητού που στηρίζεται από την τράπεζα και μπλοκ μικροεπενδυτών που της δίνουν την πλειοψηφία επί του 48,53% των «Μινωικών» θεωρεί το θέμα λήξαν, τουλάχιστον προσώρας.

Και τη δικαιώνουν τα γεγονότα: η γενική συνέλευση της Τρίτης επανεξέλεξε τον Αντώνη Αγαπητό και καταψήφισε τις υποψηφιότητες των εκπροσώπων του ομίλου Γκριμάλντι που προτάθηκαν για εκλογή. Επιπλέον, οι μομφές των «Μινωικών» για κακοδιαχείριση καταψηφίστηκαν. Είχε άλλωστε προηγηθεί απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς που δικαιώνει το management Αγαπητού, κρίνοντας ότι οι καταλογιζόμενες πράξεις υπαγορεύθηκαν από την ανάγκη ενδυνάμωσης της Hellenic Seaways.

Ετσι οι «Μινωικές», που από πέρυσι τον Φεβρουάριο ξεκίνησαν αγώνα για να κατακτήσουν τουλάχιστον το 51% της Hellenic, ανεβάζοντας το ποσοστό τους από το 33% στο 48,53%, δαπανώντας περί τα 30 εκατ. ευρώ, εμφανίζονται επί του παρόντος να έχουν χάσει και στα δικαστήρια και στη γενική συνέλευση και στον διαγωνισμό.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αναμένεται συνέχεια στο θέμα, αλλά αυτή θα δοθεί όταν και όπως το επιλέξει η Πειραιώς που καθίσταται σαφές πως λειτουργεί με γνώμονα τη βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των συμμετοχών της όχι μόνον στη Hellenic Seaways αλλά και στην υπόλοιπη ελληνική ακτοπλοΐα.

Σε αυτή τη λογική εντάσσονται προφανώς και οι τελευταίες πληροφορίες που θέλουν την Πειραιώς να έχει συμφωνήσει με τη Marfin Investment Group (στην οποία κατέχει το 31,2% και σημαντικές δανειακές απαιτήσεις) την αναδιάρθρωση του δανεισμού της και στη συμφωνία να περιλαμβάνεται και η πώληση μιας μεγάλης συμμετοχής της Marfin.

Πρόσωπα που έχουν δει τα σχετικά προσχέδια της συμφωνίας, η οποία αναμένεται να κλείσει το αμέσως επόμενο διάστημα, επιβεβαιώνουν πως πρόκειται για την Attica Group αλλά υπογραμμίζουν πως δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στην ακτοπλοϊκή. Προσθέτουν δε πως η διαδικασία για μια τέτοια ενέργεια δεν θα είναι ούτε άμεση ούτε έχει προσδιοριστεί. Ετσι για φέτος περιμένουν στην καλύτερη περίπτωση την πρόσληψη χρηματοοικονομικών συμβούλων και προσδιορίζουν για αργότερα το 2018 πιο προχωρημένες εξελίξεις.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text