Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρουν χρήματα από τις αγορές

Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρουν χρήματα από τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια αποσύρουν χρήματα από τις αγορές

Κεφάλαια 18,4 δισ. δολαρίων απέσυραν τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια από τις διεθνείς αγορές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μολονότι το ίδιο χρονικό διάστημα οι μετοχές σημείωσαν σημαντικά κέρδη. Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία ερευνών αγοράς eVestment, που αποδίδει τις σημαντικές εκροές σε ένα συνδυασμό αρνητικών παραγόντων όπως οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου και οι ανατροπές στην ασκούμενη πολιτική ισχυρών χωρών και προπαντός στις ΗΠΑ. Σημαντικές ήταν οι εκροές από τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια πετρελαιοπαραγωγών χωρών, οι οποίες, εξαιτίας των επίμονα χαμηλών τιμών του «μαύρου χρυσού», αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα περιουσιακά στοιχεία τους για να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους κενά.

Ετσι, το ύψος των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται ο κλάδος παγκοσμίως έχει μείνει σχεδόν στάσιμος στα 6,59 τρισ. δολάρια κατά τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε τον Απρίλιο η εταιρεία ερευνών Preqin. Τα τελευταία στοιχεία της eVestment, που συγκεντρώνει δεδομένα από περίπου 4.000 εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων για λογαριασμό θεσμικών επενδυτών, φέρουν το τρίτο τρίμηνο του έτους να σημειώνει εισροές 382,3 εκατ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο του περασμένου έτους. Εν συνεχεία άρχισαν εκ νέου οι μαζικές εκροές κεφαλαίων από τον κλάδο. Οπως τονίζει ο Πίτερ Λαουρέλι, στέλεχος της eVerstment, οι σχετικά μικρές αυτές εισροές διέκοψαν τη συνοχή αιμορραγία κεφαλαίων από τον κλάδο που είχε αρχίσει το τρίτο τρίμηνο του 2014, παράλληλα με την πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο ίδιος οικονομικός αναλυτής τονίζει, άλλωστε, ότι το πρώτο τρίμηνο το ποσοστό των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση που σημείωσαν εκροές έφτασε το 70,3%. Ηταν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τουλάχιστον πέντε ετών. Το υπερέβαινε μόνον το αντίστοιχο ποσοστό που κατεγράφη το δεύτερο τρίμηνο του περασμένου έτους, όταν το 71,2% των περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση κατέγραψε εκροές κεφαλαίων. Ειδικότερα, περίπου 16,9 δισ. δολάρια αποσύρθηκαν από μετοχές. Οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν συνολική ζημία 9,5 δισ. δολαρίων, όταν οι επενδύσεις σε μετοχές σημείωσαν ζημία 490,6 εκατ. δολαρίων.

Η φυγή των κεφαλαίων από τις μετοχές σχετίζεται και με το κλίμα που καλλιεργήθηκε στην αμερικανική αγορά, παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις στην υπερδύναμη. Αμέσως μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, οι αμερικανικές μετοχές σημείωναν άνοδο σε ένα κλίμα ευφορίας, που οφειλόταν στις υποσχέσεις του για μειώσεις φόρων και αυξήσεις δαπανών. Στην πορεία υπερίσχυσε η αβεβαιότητα για την ικανότητά του να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, ενώ η πολιτική κρίση των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ έχει οδηγήσει τις αμερικανικές μετοχές στη μεγαλύτερη πτώση ημέρας από τις 9 Σεπτεμβρίου. Εξάλλου, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία απέσυραν 2,5 δισ. δολάρια από αμερικανικά ομόλογα. Συνολικά, οι καθαρές εκροές από ομόλογα ανήλθαν σε 1,6 δισ. δολάρια, καθώς σημειώθηκαν εισροές ύψους περίπου 1 δισ. δολαρίων.

Οκτώ στους δέκα πλούσιους αποφεύγουν τις προβλέψεις

Το 82% των εκατομμυριούχων, παγκοσμίως, εκτιμά ότι η περίοδος που διανύουμε δεν προσφέρεται για επαρκείς προβλέψεις, λόγω της πολιτικής αστάθειας, της διαφθοράς και των αλλαγών που επιτάσσει η τεχνολογία. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της ελβετικής τράπεζας UBS, περίπου επτά στους δέκα ερωτηθέντες εκτιμούν ότι η πολιτική αβεβαιότητα αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο καθώς οι κυβερνήσεις αδυνατούν να προχωρήσουν σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο, διότι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους παρόντες κινδύνους. Στην εν λόγω έρευνα συμμετείχαν 2.842 άτομα, που προέρχονται από επτά χώρες παγκοσμίως (Βρετανία, Ιταλία, Ελβετία, Ιαπωνία, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ). Το 90% των Μεξικανών εκατομμυριούχων υποστήριξε ότι το σοβαρότερο ζήτημα που προκαλεί ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας είναι το μεγάλο ποσοστό διαφθοράς. Ακολουθεί η Σιγκαπούρη, με το 84% εξ αυτών να θεωρεί μείζον ζήτημα τον κίνδυνο για την επιβολή μεγαλύτερων φραγμών στο εμπόριο. Επίσης, το 83% των εκατομμυριούχων στην Ιταλία εκτιμά πως μεγάλη ανησυχία προκαλεί η καλπάζουσα ανεργία των νέων, ενώ το 82% των Βρετανών εκατομμυριούχων θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι μία από τις βασικότερες ανησυχίες τους. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι τα νέα, πλούσια άτομα ηλικίας 18-34 ετών εμφανίζονται λιγότερο πρόθυμα να αναλάβουν ρίσκο μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, το 2008. Σε αυτό οφείλονται κυρίως οι ψυχολογικές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί λόγω της παγκόσμιας κρίσης.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text