Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Eπίσημα στην Chipita ο έλεγχος της Νίκας

Eπίσημα στην Chipita ο έλεγχος της Νίκας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eπίσημα στην Chipita ο έλεγχος της Νίκας

Από τον Βασίλη Κώτση.   Ολοκληρώθηκε στις 18 Μαΐου η αύξηση κεφαλαίου της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας ύψους 23,2 εκατ. ευρώ που σηματοδοτεί την είσοδο της Chipita ως στρατηγικού επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης εταιρείας.

Στην αύξηση είχαν δικαίωμα συμμετοχής οι παλαιοί μέτοχοι αλλά συμμετείχαν ελάχιστοι, με την Chipita να καλύπτει τις αδιάθετες μετοχές και να αποκτά την πλειοψηφία των μετοχών που προσεγγίζει το 94%.

Το επόμενο βήμα θα είναι η υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του 100%, αν και όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ο σχεδιασμός της Chipita για την ανάταξη της Νίκας προβλέπει τη διατήρηση της μετοχής της αλλαντοβιομηχανίας στο Χρηματιστήριο. Αργότερα η Chipita θα μετατρέψει σε μετοχές ομολογιακά δάνεια της Νίκας που είχε καλύψει η ίδια στο παρελθόν.

Αναδιάρθρωση

Παράλληλα με την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου - μέρος των εσόδων, εκτός από κεφάλαια κίνησης και επενδύσεις στη μονάδα στον Αγιο Στέφανο, θα αξιοποιηθεί για πληρωμή δανείων - τίθεται σε ισχύ και η συμφωνία αναδιάρθρωσης των χρεών της αλλαντοβιομηχανίας, με τις πιστώτριες τράπεζες να «κουρεύουν» υποχρεώσεις ώστε από 76,4 εκατ. ευρώ ο δανεισμός του ομίλου Νίκα να περιοριστεί στα 20 εκατ. ευρώ.

Μέρος της απομείωσης του δανεισμού θα προέλθει από τη μεταβίβαση προς τις πιστώτριες τράπεζες του εργοστασίου της Νίκας στον Αγιο Στέφανο, έναντι 17 εκατ. ευρώ, η σύμβαση για την οποία έχει ήδη υπογραφεί.

Με τη δραστική μείωση των χρηματοοικονομικών βαρών η αλλαντοβιομηχανία θα «απελευθερωθεί» και το management θα εστιάσει στο marketing, στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και αγορών. Από την Chipita κάνουν λόγο ότι η αναδιάρθρωση του 2017 θα επιτρέψει στη Νίκας να καταγράψει κέρδη από το 2018.

Εν τω μεταξύ, μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες του κ. Θεοδωρόπουλου εν όψει της ανάληψης της διοίκησης της Νίκας είναι η ενίσχυση της εταιρείας μέσω εξαγορών  εταιρειών με δυναμική παρουσία σε τοπικό επίπεδο ανά την Ελλάδα.

«Παγωμένη»

Μάλιστα, το deal με την αλλαντοβιομηχανία ΒΙΚH ήταν προχωρημένο αλλά «πάγωσε» εξαιτίας μιας... φωτιάς.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα μέσα Απριλίου στο εργοστάσιο ζωοτροφών της θυγατρικής LAKY στην Πρέβεζα προκάλεσε ζημίες αρκετών εκατομμυρίων ευρώ δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο τη θέση της μητρικής ΒΙΚΗ που τα τελευταία χρόνια βλέπει τους τζίρους της να συρρικνώνονται και τα χρηματοοικονομικά κόστη να εξαϋλώνουν την κερδοφορία της.

Η εξεύρεση στρατηγικού συμμάχου ήταν απαραίτητη για την ηπειρωτική αλλαντοβιομηχανία που μετρά σχεδόν 45 χρόνια ζωής, και φάνηκε ότι η έλευση της Chipita στη Νίκας δημιουργούσε αυτές τις προϋποθέσεις αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συμφωνία - αν δεν έχει χαλάσει - είναι «παγωμένη».

To 2016 ο τζίρος της Νίκας υποχώρησε κατά 8% στα 41,8 εκατ. ευρώ έναντι 45,42 εκατ. ευρώ το 2015, ακολουθώντας την τάση της αγοράς αλλαντικών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen η συνολική αγορά αλλαντικών υποχώρησε κατά 10% σε όγκο και κατά 7,9% σε αξία.

Η εταιρεία - σύμφωνα πάντα με τη Nielsen - διατήρησε το μερίδιό της στα επίπεδα του 2015, ήτοι 11,8% σε όγκο και 13,2% σε αξία.

H εταιρεία υποχρεώθηκε να σχηματίσει πρόβλεψη 1,83 εκατ. ευρώ για την απώλεια του 50% των απαιτήσεων που είχε έναντι του ομίλου Μαρινόπουλου.

Το αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) της εταιρείας το 2016 διαμορφώθηκε σε ζημία 0,86 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 10,6 εκατ. ευρώ το 2015. Χωρίς τα μη επαναλαμβανόμενα έξοδα (Μαρινόπουλος) το ebitda θα ήταν θετικό περίπου κατά 1 εκατ. ευρώ.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text