Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες – Η ώρα για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ πλησιάζει

Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες – Η ώρα για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ πλησιάζει

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκαθαρίζει το τοπίο στις τηλεπικοινωνίες – Η ώρα για επενδύσεις 2 δισ. ευρώ πλησιάζει

Από τον Απόστολο Σκουμπούρη.   Η αντίστροφη μέτρηση για να γίνει η Ελλάδα εντός της επόμενης διετίας ανταγωνιστική στις τηλεπικοινωνιακές και ψηφιακές υπηρεσίες διεθνώς, θα ξεκινήσει την άλλη Παρασκευή 2 Ιουνίου.

Είναι η ημέρα που η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) θα ανακοινώσει τον τελικό κανονισμό για το ποιες περιοχές θα επενδύσουν – ξεχωριστά – οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι τοποθεσίες δηλαδή που «εγκρίθηκαν» για να αναπτύξουν τα δικά τους δίκτυα νέας γενιάς, με πολύ υψηλές ταχύτητες.

Από την ημέρα των ανακοινώσεων, σε περίπου δύο χρόνια, στα αστικά κέντρα της χώρας και σε ένα επιπλέον μεγάλο τμήμα της, θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).

Πλέον, όταν ανακοινωθεί και «κλειδώσει» ο κανονισμός, θα τους δεσμεύσει όλους, θα ζυγίσει στην πράξη την... ειλικρίνεια των εξαγγελιών για επενδύσεις, καθώς θα περιέχει χρονοδιαγράμματα, στόχους κάλυψης, είδος τεχνολογίας κ.λπ.

Ο κανονισμός μεταξύ άλλων προβλέπει το «μοίρασμα» των περιοχών στους παρόχους, ανάλογα με το που έχουν προτείνει να επενδύσουν. Κάθε περιοχή θα «δεσμεύεται» από την εταιρεία που την... κατοχυρώνει, με χρονοδιαγράμματα και απαιτήσεις, ενώ φυσικά κάθε εταιρεία θα υποχρεούται να διαθέτει το δίκτυό της σε όλο τον ανταγωνισμό, κατόπιν συμφωνίας για την χονδρική.

Έτσι, εντός των επόμενων 24-28 μηνών οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει 100% τη γεωγραφική περιοχή που έχουν αναλάβει, οπότε την άλλη Παρασκευή θα ξέρουμε ποιες περιοχές θα είναι οι... προνομιούχες σε ότι αφορά τις ταχύτητες από 100 Mbps έως 1 Gbps.

Χθες η Wind επανέλαβε με επίσημη ανακοίνωση τη δέσμευσή της να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας μέσω της ανάπτυξης υποδομών υπέρ – υψηλών ταχυτήτων. Για το λόγο αυτό, έχει καταθέσει πλήρες επενδυτικό πλάνο για δίκτυο οπτικών ινών (FFTx) στην (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας του κανονισμού “Vectoring”.

Έχει ήδη προγραμματίσει επενδύσεις για δίκτυα νέας γενιάς σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, που θα αγγίξουν το μισό δισ. ευρώ ως το 2022. Η εταιρεία αναφέρει αναλυτικά τις γεωγραφικές περιοχές στις οποίες θα επικεντρωθεί καθώς τις καινοτόμες τεχνολογίες που θα αναπτύξει ώστε να προσφέρει ευρυζωνικές ταχύτητες που θα ξεκινούν από 100 Μbps και θα φτάνουν το 1Gbps.

Όπως τόνισε χθες ο Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και Εταιρικών πελατών της Wind Αντώνης Τζωρτζακάκης «η τεχνογνωσία μας πάνω σε ευρυζωνικά δίκτυα και υποδομές σε συνδυασμό με την χρηματοοικονομική μας ευρωστία, μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών (FFTx) την επόμενη μέρα της σχετικής έγκρισης από την ΕΕΤΤ. Η ταχύτητα ανάπτυξης των νέων δικτύων είναι κεφαλαιώδους σημασίας», επισήμανε.

Μιλώντας στο Liberal υψηλόβαθμο στέλεχος της Wind τόνισε ότι «Αυτό το διάστημα εμείς οι ίδιοι είμαστε σε πιλοτική φάση ποιοτικού ελέγχου σε δίκτυα οπτικών ινών που έχουμε εγκαταστήσει, “μετρώντας” τις επιδόσεις της οπτικής ίνας στην καμπίνα, στο σπίτι και σε όλη τη “διαδρομή” του δικτύου υψηλών ταχυτήτων».

Το ίδιο στέλεχος δεν ήθελε να αποκαλύψει τις περιοχές που έχει προτείνει η Wind στην ΕΕΤΤ, τονίζοντας ότι «είμαστε σε μεγάλες αστικές και ημιαστικές περιοχές».

Οι στόχοι έως το 2020

Η νέα ψηφιακή εποχή που είναι γνωστή και ως η 4η βιομηχανική επανάσταση θα αλλάξει εντελώς όλο το τοπίο και τις συνθήκες των επικοινωνιών, ενώ θα επηρεάσει – κάθετα και οριζόντια – όλο το επιχειρείν των επόμενων δεκαετιών.

Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει επενδύσεις, ευκαιρίες, ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό. Πετυχαίνοντας τους στόχους που έχουν τεθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2020, σε σχέση με την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας (Digital Agenda 2020), η Ελλάδα θα μπορέσει να καρπωθεί σημαντικά οφέλη.

Μεταξύ των απαιτήσεων για τη χώρα μας, είναι να έχει έως το 2020 δίκτυα που θα παρέχουν στο 50% των νοικοκυριών ταχύτητες 100Mbps και στο 50% ταχύτητες (τουλάχιστον) 24 Mbps.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι το λεγόμενο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, το οποίο επιδοτείται από ευρωπαϊκά κονδύλια με 430 εκατ. ευρώ, και αφορά επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς για περιοχές που δεν είναι ελκυστικές επενδυτικά, αλλά πρέπει να έχουν το μίνιμουμ των δυνατοτήτων έως το 2020, δηλαδή ταχύτητες (τουλάχιστον) 24 Mbps. Πρόκειται για πριμοδότηση... άγονων «γραμμών», όπως γίνεται στις αεροπορικές ή ακτοπλοϊκές εταιρείες ώστε να παρέχουν υπηρεσίες και σε μη συμφέρουσες επιχειρηματικά περιοχές.

Επενδύσεις 2 δισ. ευρώ από ΟΤΕ, Wind και Vodafone

ΟΤΕ, Wind και Vodafone έχουν εξαγγείλει επενδύσεις που φτάνουν στα 2 δισ. ευρώ, με την... μητέρα των μαχών να μεταφέρεται στα δίκτυα και στο ποιο θα μπορέσει να «ελέγξει» τα... καλώδια, ειδικά αυτά που θα επικοινωνούν με τα σπίτια, γνωστά και ως... τελευταίο μίλι του δικτύου.

Ήδη ο ΟΤΕ που έτσι κι αλλιώς λόγω φύσης, θέσης και ιστορίας έχει το πλεονέκτημα, προωθεί για την τεχνολογία vectoring επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1,3 δισ. ευρώ για την προσεχή τετραετία.

Ο ΟΤΕ, είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής σε νέες τεχνολογίες και δίκτυα, αφού του αναλογεί πάνω από το 60% των επενδύσεων της αγοράς. Την περασμένη πενταετία οι επενδύσεις του ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Γενικότερα, ασχέτως κλάδων, ο όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος (ιδιώτης πλέον) επενδυτής στη χώρα.

Παράλληλα, επενδύσεις από 500 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση δικτύων οπτικών ινών έχουν εξαγγείλει τόσο η Wind όσο και η Vodafone Ελλάδος έως το 2020. Οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε συνεργασία για τα Δίκτυα Νέας Γενιάς – Next Generation Networks (NGN), η κάθε μια θα εγκαταστήσει το δικό της δίκτυο και εκεί που θα πάει η μία δεν θα πάει η άλλη, θα υπάρξει δηλαδή συμπληρωματικότητα, ενώ έχουν βασικό αίτημα – που υπάρχει στον κανονισμό – είναι να μην αποκλειστούν οι διαφορετικές τεχνολογίες.

H Vodafone είναι πλέον αποφασισμένη να «στήσει» το δικό της δίκτυο τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, έχοντας στρατηγικά αποφασίσει να βασιστεί σε ίδιες δυνάμεις για το δίκτυο, οπότε στα ήδη 5,5 χιλιάδες χιλιόμετρα οπτικών ινών που έχει «κληρονομήσει» από την εξαγορά της Hellas on Line, θα προσθέσει πολλά περισσότερα.

Παρόμοια στόχευση και από τη Wind που έχει ανακοινώσει επενδυτικό πλάνο πενταετίας ύψους 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να κατακτήσει το 20% της συνολικής αγοράς των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα έως το 2020. Η Wind έχει επενδύσει – με τον έναν ή τον άλλο τρόπο – περί τα 570 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία στη χώρα μας, έχοντας αλλάξει και το χρηματοοικονομικό της προφίλ, ενώ προχώρησε και σε σημαντικές εξαγορές (Tellas, Q – Telecom).

Forthnet – ZTE και Cyta Hellas

Εξαγγελίες ή πρόθεση για να μπουν στη μάχη των δικτύων έχουν κάνει επίσης τόσο η Forthnet, όσο και η Cyta. H Forthnet, στις 13 Μαΐου του 2017 υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό ZTE, για την από κοινού δραστηριοποίηση στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, αφορά επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης να γίνει τα τρία πρώτα χρόνια (τα 350 εκατ. ευρώ, στα οποία και προβλέπεται ότι θα υπάρξει ενίσχυση της ζήτησης συνδέσεων οπτικών ινών από Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ότι αφορά τη Cyta Hellas, τη θυγατρική του κυπριακού «ΟΤΕ», παρ' ότι έχει εκφράσει προφορικό ενδιαφέρον για δίκτυα κ.λπ., εντούτοις – εφόσον πάει πίσω η αποκρατικοποίηση της μητρικής – σημαντικές αποφάσεις τέτοιου βεληνεκούς είναι δύσκολο να ληφθούν.

Πάντως, στη 10ετή παρουσία της στη χώρα μας έχει φτάσει να διαθέτει 5.500 χλμ οπτικών ινών, μερίδιο αγοράς κοντά στο 16% ανάμεσα στους εναλλακτικούς παρόχους, ενώ στις ευρυζωνικές συνδέσεις ελέγχει περίπου το 10%.

Μένει να δούμε, αν οι δύο τελευταίες εταιρείες βρίσκονται μέσα στο πλάνο που θα ανακοινώσει η ΕΕΤΤ την άλλη Παρασκευή...


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text