Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Σε οριακό σημείο η σύγκρουση Μαδρίτης-Καταλονίας

Σε οριακό σημείο η σύγκρουση Μαδρίτης-Καταλονίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε οριακό σημείο η σύγκρουση Μαδρίτης-Καταλονίας

Από τον Κωστα Ραπτη. Κίνηση που αναλογεί στις "χειρότερες δικτατορίες" και "πραγματικό πραξικόπημα". Με αυτό τον τρόπο χαρακτήρισε η ισπανική κυβέρνηση τις πληροφορίες που διέρρευσαν στον ισπανικό τύπο για το πώς σχεδιάζει η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας να αντιδράσει σε περίπτωση που η Μαδρίτη αρνηθεί να αποδεχτεί την προοπτική ενός νέου, αποφασιστικού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Mariano Rajoy μίλησε για "πρόταση που αποτελεί απαράδεκτο εκβιασμό ενός κράτους", για "διάλυση του κράτους δικαίου" και για μια προσπάθεια "να διαλυθεί ένα εθνικό κράτος μέσα σε 24 ώρες", ενώ κατηγόρησε την ηγεσία της Generalitat, της τοπικής κυβέρνησης της Καταλονίας και τον τοπικό πρωθυπουργό Carles Puigdemont ότι αρνείται να θέσει το θέμα στο εθνικό κοινοβούλιο, επιμένοντας σε μια "τρελή ιδέα". Η πρόταση να τεθεί το θέμα στο κοινοβούλιο αποτελεί και την απάντηση του Rajoy  στην πρόταση της καταλανικής κυβέρνησης να υπάρξει διαπραγμάτευση για τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, που τοποθετείται στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
Σύμφωνα με τις διαρροές, ο λεγόμενος "νόμος της ρήξης" , τον οποίο προετοίμασε μια ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον τέως αντιπρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Carles Viver Pi Sunyer, θα μπορούσε να περάσει από το καταλανικό  περιφερειακό κοινοβούλιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μέσα σε 48 ώρες, χωρίς καμιά δυνατότητα της αντιπολίτευσης να αντιδράσει, και να αποτελέσει ένα είδος προσωρινού συντάγματος μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης Καταλανικής Δημοκρατίας. Στο ίδιο το κείμενο αναφέρεται ότι θα πρόκειται και για "ιδρυτικό νόμο" της Καταλανικής Δημοκρατίας.
Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου ρυθμίζει το μεταβατικό νομικό καθεστώς σε περίπτωση ανεξαρτησίας. Ρυθμίζει τα ζητήματα της καταλανικής υπηκοότητας, το ποιοι ισπανικοί νόμοι θα παραμείνουν σε ισχύ και ποιοι όχι, την τύχη των δημοσίων υπαλλήλων, τις συμβάσεις της ισπανικής κυβέρνησης και το καθεστώς των ισπανικών κυβερνητικών κτιρίων στην Καταλονία. Περιλαμβάνει την πρόβλεψη ότι θα τεθεί σε ισχύ μόλις το κοινοβούλιο της Καταλονίας  εκτιμήσει ότι το ισπανικό κράτος παρεμποδίζει την πραγματοποίηση ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία. Επιπλέον, περιλαμβάνει και μια ενότητα για το δημοψήφισμα, με το ερώτημα "θέλετε η Καταλονία να είναι ένα κράτος ανεξάρτητο από την Ισπανία;", καθώς και σαφείς προβλέψεις για το ποιοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, συμπεριλαμβανομένων των Καταλανών του εξωτερικού. Μάλιστα το σχέδιο ρυθμίζει και τα ζητήματα της λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης στην περίοδο του δημοψηφίσματος, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη και ακριβοδίκαιη παρουσίαση όλων των απόψεων.
Εκτός αυτών το σχέδιο περιλαμβάνει και την αμνήστευση όσων είχαν καταδικαστεί για την επιμονή τους να πραγματοποιηθεί το προηγούμενο ανεπίσημο δημοψήφισμα το 2014. Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Νοεμβρίου 2014 και παρά την αναστολή του από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία δημοψήφισμα, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν είχε τοποθετηθεί υπέρ της ανεξαρτησίας. Το αποτέλεσμα ήταν να ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά του τότε τοπικού πρωθυπουργού Artur Mas, της αντιπροέδρου της τοπικής κυβέρνησης Joana Ortega και της τοπικής υπουργού Παιδείας Irene Rigau για απείθεια και για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα την καταδίκη τους σε ποινές στέρησης του δικαιώματος εκλογής σε δημόσιο αξίωμα.
Όλα δείχνουν ότι η τωρινή Καταλανική κυβέρνηση που στηρίζεται στο συνασπισμό κεντροδεξιών και αριστερών αυτονομιστικών κομμάτων Junts per Si και στην ανοχή του ακροαριστερού αυτονομιστικού CUP, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει πιο αποφασιστικά στην προώθηση των σχεδίων για ανεξαρτησία, αυξάνοντας τους πονοκεφάλους για την κυβέρνηση Rajoy, που εσχάτως έχει να αντιμετωπίσει και την επιστροφή του Pedro Sánchez στην ηγεσία των Σοσιαλιστών και το ανοιχτό ερώτημα εάν θα τροποποιηθεί η ψήφος ανοχής στην κυβέρνηση Rajoy που είχαν δώσει οι Σοσιαλιστές και στην οποία ήταν αντίθετος ο Sánchez.
Φαίνεται πώς στην Ισπανία οι πολιτικοί κραδασμοί δεν περιορίζονται μόνο στα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Πάνω από όλα, έχει αρχίσει να γίνεται σαφές ότι πλέον εξαντλείται η λειτουργικότητα των θεσμικών συμβιβασμών και των διαρρυθμίσεων της μεταφρανκικής περιόδου, όπως αυτοί συμπυκνώθηκαν στο Σύνταγμα του 1978.

Πηγή : capital.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text