Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Barcelona

Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Barcelona

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνελήφθη ο πρώην πρόεδρος της Barcelona

Από την Kelly Phillips Erb.   Τη σύλληψη του Sandro Rosell, του πρώην προέδρου της ποδοσφαιρικής ομάδας Barcelona ανακοίνωσαν οι ισπανικές αρχές.  Η σύλληψή του ήρθε μετά από σειρά εφόδων που πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα το πρωί σε επιχειρήσεις του Rosell καθώς και στο σπίτι του, το οποίο βρίσκεται κοντά στο φημισμένο Camp Nou, που αποτελεί την έδρα της Barcelona, στο πλαίσιο ερευνών για μία υπόθεση ξεπλύματος "μαύρου" χρήματος. 

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο Rosell και ο Ricardo Teixeira κατηγορούνται για απόκρυψη κεφαλαίων από την πώληση των δικαιωμάτων εμπορικής εκμετάλλευσης της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της Βραζιλίας. Τα χρήματα αυτά φέρεται να νομιμοποιήθηκαν σε φορολογικούς παραδείσους που περιλαμβάνουν το Κατάρ, την Ελβετία και την Ανδόρα. 

Ο Teixeira έχει ξαναβρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες στο παρελθόν: ο πρώην πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βραζιλίας, αναγκάστηκε να αποχωρήσει από τη θέση το 2012 μετά από κατηγορίες περί διαφθοράς. Ο Teixeira έχει συνδεθεί αλλά δεν τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες επισήμως, στο πλαίσιο της τρέχουσας έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. 

Ο Rosell, πρώην στέλεχος της Nike στη Βραζιλία είναι επίσης ένα αμφιλεγόμενο πρόσωπο. Ανέλαβε ως πρόεδρος της Barcelona το 2010, αλλά παραιτήθηκε το 2014 μετά τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για φοροδιαφυγή που σχετίζεται με τη μεταγραφή του Βραζιλιάνου επιθετικού, Neymar da Silva Santos Júnior (γνωστός απλώς ως Neymar). Τελικά, η Barcelona πλήρωσε 13.550.830,56 ευρώ στις ισπανικές φορολογικές αρχές για να διευθετήσει ζητήματα που σχετίζονταν με τη μεταγραφή του Neymar από την βραζιλιάνικη ποδοσφαιρική ομάδα Santos. Την εποχή εκείνη, η Barcelona αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η καταβολή του ποσού ήταν "οικειοθελής συνεισφορά" και πως η "FC Barcelona δεν έχει φορολογικές οφειλές". 

Παρά τον διακανονισμό, οι αρχές ήθελαν να απαγγείλουν κατηγορίες στον Neymar για τον δικό του ρόλο στην φερόμενη απάτη. Φέτος, οι ισπανικές αρχές υποστήριξαν επιτυχώς, ότι ο Neymar και οι γονείς του θα πρέπει να δικαστούν για την υπόθεση μαζί με τον πρόεδρο της Barcelona, Josep Maria Bartomeu και τον Rosell. 

O Neymar δέχθηκε πυρά και στη Βραζιλία. Πέρυσι, κρίθηκε ένοχος από βραζιλιάνικο δικαστήριο για φοροδιαφυγή, επειδή παρέλειψε να δηλώσει εισόδημα και κλήθηκε να πληρώσει 188,8 εκατ. ρεάλ Βραζιλίας (51,74 εκατ. δολάρια).

Ο Rosell, μέσω του δικηγόρου του, αρνήθηκε τις τελευταίες κατηγορίες εις βάρος του.  Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι πληροφορίες αναφορικά με την απάτη προήλθαν από το FBI, μετά από σειρά συλλήψεων που έγιναν το 2015 , οι οποίες σχετίζονταν με τη FIFA, τη Διεθνή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου. Στους κατηγορούμενους της υπόθεσης αυτής συμπεριλαμβάνονταν υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA καθώς επίσης και ανώτερα στελέχη άλλων ποδοσφαιρικών διοικητικών σωμάτων, που λειτουργούν υπό την αιγίδα της FIFA. Συνολικά 14 άτομα κατηγορήθηκαν για εκβιασμούς, συνωμοσία για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και άλλα αδικήματα. Μεταξύ των κατηγορούμενων ήταν δύο πρόσφατοι αντιπρόεδροι της FIFA, καθώς επίσης εν ενεργεία και πρώην πρόεδροι της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF).

Η Barcelona, έχει φορολογικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. 

Το 2016, ισπανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον επιθετικό της Barcelona,  Lionel Messi, σε τρεις κατηγορίες για φοροδιαφυγή, παρότι έκανε "διορθωτικές πληρωμές" για την εκκαθάριση φορολογικών οφειλών που είχε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των ισπανικών αρχών. 

Την ίδια χρονιά, ο Javier Mascherano της Barcelona, δήλωσε ένοχος για δύο κατηγορίες φοροδιαφυγής και του επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 815.000 ευρώ και 12μηνη ποινή φυλάκισης. Επίσης το ίδιο έτος, ο πρώην επιθετικός της Barcelona, Samuel Eto'o Fils, που πλέον παίζει ως επιθετικός στην Antalyaspor, κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή: οι ισπανικές αρχές ζητούν την επιβολή προστίμου ύψους 15,1 εκατ. δολ. και ποινή φυλάκισης 10 ετών και έξι μηνών, καθώς σύμφωνα με τις κατηγορίες ο Eto'o δεν πλήρωσε φόρους που ξεπαρνούσαν τα 4 εκατ. δολαρίων.  

Άλλοι παίκτες που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή και έχουν δεσμούς με τη Barcelona, είναι ο επιθετικός της Arsenal (και πρώην παίκτης της Barcelona) Alexis Sanchez και ο Adriano (που έπαιζε παλιότερα στην Barcelona και τώρα είναι παίκτης της Beşiktaş).


Πηγή : capital.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text