Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Αργεί ακόμα η οριστική συμφωνία της Forthnet με την κινεζική ZTE

Αργεί ακόμα η οριστική συμφωνία της Forthnet με την κινεζική ZTE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αργεί ακόμα η οριστική συμφωνία της Forthnet με την κινεζική ZTE

Από τον Βαγγέλη Μανδραβέλη.   Χρειάζεται αρκετός δρόμος να διανυθεί προτού το πλαίσιο συνεργασίας, που συμφωνήθηκε για τη Forthnet στην Κίνα, αποτελέσει οριστική συμφωνία. Αν και η κυβέρνηση παρουσίασε τη συνεργασία που υπεγράφη στις 13 Μαΐου ως κάτι οριστικό που μάλιστα πολύ σύντομα θα οδηγήσει στη δημιουργία του αντίπαλου δέους στον ΟΤΕ, η υλοποίηση του δικτύου οπτικών ινών της Forthnet θέλει πολύ δρόμο ακόμη προτού υλοποιηθεί.

Η συνεργασία Forthnet-ZTE αποτελεί ένα κλασικό μνημόνιο προθέσεων συνεργασίας (MoU) των δύο επιχειρήσεων. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί οριστική συμφωνία, κάτι που άλλωστε επιβεβαίωσε η ελληνική εταιρεία. Η Forthnet, σε αντίθεση με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, στην επίσημη ανακοίνωσή της, αναφέρθηκε σε ένα σύμφωνο συνεργασίας όπου οι εταιρείες Shanghai Gongbao Business Consulting Co. Ltd και KaiXinRong Group Co. Ltd «εξέφρασαν τη βούληση να διερευνήσουν μια επένδυση έως 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 7 χρόνια...».

Το ίδιο ισχύει και για τη ΖΤΕ. H τελευταία δεν έχει καμία αναφορά στον δικτυακό της τόπο σχετικά με τη νέα συνεργασία που συμφωνήθηκε στις 13 Μαΐου στο Πεκίνο, παρουσία του κ. Αλέξη Τσίπρα. H τελευταία ανακοίνωση της ZTE προς τους επενδυτές της φέρει ημερομηνία 8/5/2017, και σίγουρα μια συμφωνία αξιοποίησης εξοπλισμού αξίας πολλών δεκάδων εκατ. ευρώ θα είχε νόημα επίσημης δημοσιοποίησης προς τους επενδυτές. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί, παρά το γεγονός ότι το σύμφωνο υπογράφηκε στο Πεκίνο, ο αντισυμβαλλόμενος είναι ο κ. Ντενγκ Χάο, διευθύνων σύμβουλος της ΖΤΕ Ελλάδος, δηλαδή ο επικεφαλής της ZTE στην Ελλάδα.

Η επίμαχη επένδυση αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου οπτικών ινών, το οποίο θα είναι ανταγωνιστικό προς εκείνο του ΟΤΕ. Η ΖΤΕ θα διαθέσει τον εξοπλισμό και η Forthnet θα προσφέρει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του δικτύου. Επίσης η Forthnet θα βρει τους πελάτες και τα έσοδα που θα αποσβέσουν το κόστος της ανάπτυξής του. Τα έργα αυτά, στη γλώσσα των επενδυτών, είναι γνωστά ως έργα vendor financing ή project financing. Το κρίσιμο ζητούμενο εδώ είναι η απουσία χρηματοδότησης, κάτι που ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας οι εταιρείες Shanghai Gongbao και ΚaiXinGroup. Οι τελευταίες φαίνεται ν’ ανέλαβαν να βρουν τους (Kινέζους) χρηματοδότες του έργου.

Παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για ένα πολύ δύσκολο έργο για την ολοκλήρωσή του. Aν και οι Kινέζοι της ΖΤΕ επιχειρούν επί πολλά χρόνια να «σπάσουν» στην ελληνική αγορά, εντούτοις κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο. Ακόμη και αν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να χρηματοδοτήσει το έργο με κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, θα απαιτηθεί το δίδυμο Fortnet-ZTE να βάλει π.χ. το 50% της δαπάνης, δηλαδή περί τα 250 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο στην παρούσα συγκυρία, όπου η Forthnet στερείται κεφαλαίου κίνησης. Από την άλλη πλευρά, η τηλεπικοινωνιακή αγορά κυριαρχείται από ισχυρούς παίκτες, όπως είναι ο ΟΤΕ και η Vodafone, που διαθέτουν βαθιές τσέπες. Επιπλέον, ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός και η αγορά διαρκώς κατερχόμενη, τουλάχιστον τα τελευταία έξι χρόνια.

Η ΖΤΕ στο παρελθόν είχε επιχειρήσει άλλες δύο φορές να εισέλθει στην ελληνική αγορά, με τη αξιοποίηση σχεδίων vendor ή project financing. Η πρώτη φορά ήταν στα μέσα της περασμένης δεκαετίας με την ανάπτυξη ενός δικτύου σταθερής τηλεφωνίας, τεχνολογίας IP (Internet Protocol) στην Telepassport, αξίας 250 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Η δεύτερη φορά ήταν πριν από αρκετούς μήνες, όταν η εταιρεία ξεκίνησε συζητήσεις με τη Wind Ηellas προκειμένου η τελευταία να αναπτύξει δίκτυο οπτικών ινών (FTTH) στην Ελλάδα. Και τις δύο φορές τα σχέδια ναυάγησαν στην χρηματοδότηση των σχεδίων. Οι Kινέζοι σίγουρα επιθυμούν να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, αλλά όχι με οποιοδήποτε κόστος.

Kάποιοι ωστόσο θεωρούν ότι η συνεργασία με τη Forthnet αυτή τη φορά έχει άλλες προοπτικές. Πρώτον, επειδή υποστηρίζεται ολοκληρωτικά από την ελληνική κυβέρνηση. Δεύτερον, επειδή μπορεί να προκύψουν συνέργειες μέσω της επένδυσης της κινεζικής εταιρείας China State Grid στον ΑΔΜΗΕ. Το σίγουρο πάντως είναι ότι για τη Forthnet έχει δημιουργηθεί ένα σενάριο βιώσιμης ανάπτυξης, το οποίο μέχρι πριν απουσίαζε και το οποίο η εταιρεία χρειαζόταν επιτακτικά.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text