Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Ενα δεξαμενόπλοιο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν

Ενα δεξαμενόπλοιο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ενα δεξαμενόπλοιο δώρο στον Ταγίπ Ερντογάν

Δεξαμενόπλοιο αξίας 26,5 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε ως δώρο η οικογένεια του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν από τον Αζέρο δισεκατομμυριούχο Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, σύμφωνα με αποκαλύψεις που περιλαμβάνονται στα Malta Files, τη νέα διαρροή εταιρικών δεδομένων από τη Μάλτα.

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ερευνητικής Συνεργασίας (EIC), στο οποίο μετέχουν μέσα ενημέρωσης, όπως το γερμανικό Der Spiegel, η ισπανική El Mundo και η γαλλική Mediapart, διερεύνησε τις πολύπλοκες συναλλαγές που είχαν ως αποτέλεσμα να περιέλθει στην κατοχή της οικογένειας Ερντογάν το χωρητικότητας 13.000 τόνων (dwt) δεξαμενόπλοιο Agdash το 2008.

To 75% των χρημάτων κατεβλήθη από τον ιδιοκτήτη της Palmali Shipping, Μουμπαρίζ Μανσίμοφ, ενώ το υπόλοιπο 25% από τον Τούρκο επιχειρηματία και φίλο της οικογένειας Ερντογάν Σιτκί Αγιάν. Μετά τη συμφωνία, ο Μανσίμοφ έλαβε τουρκική υπηκοότητα, υιοθέτησε το τουρκικό όνομα Γκουρμπανογλού και ενίσχυσε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, με κρατικά συμβόλαια, στην Τουρκία.

Παρά το γεγονός ότι ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου φέρεται να πούλησε το σκάφος το 2011 στον Αγιάν, τρεις φορές έκτοτε έχει υπογράψει έγγραφα, με τα οποία βεβαιώνει ότι είναι «μοναδικός δικαιούχος» του δεξαμενόπλοιου.

Τα Malta Files έριξαν φως και στις εφοπλιστικές δραστηριότητες των στενών συγγενών του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, οι οποίοι αποκαλύπτεται ότι διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 100 εκατ. ευρώ στη ναυτιλία και σχετιζόμενους κλάδους.


Πηγή: kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text