Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | 500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου

500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
500 εκατ. επενδύει ο όμιλος Μυτιληναίου

Από τον Βασίλη Κώτση.   «Στη συνέλευση του ομίλου Μυτιληναίου νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε άλλη χώρα» μονολογούσε θεσμικός επενδυτής την περασμένη Πέμπτη και είχε σε έναν μεγάλο βαθμό δίκιο. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει δεύτερο εργοστάσιο αλουμίνας στα Ασπρα Σπίτια, επένδυση που θα φτάσει τα 400 εκατ. δολάρια, και θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις εργασίας. Παράλληλα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος προανήγγειλε έκδοση ομολογιακού δανείου έως 300 εκατ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 4%, γεγονός που θα επιτρέψει την πρόσβαση σε ανοιχτές τραπεζικές γραμμές 1,4 δισ.(!)  ευρώ, προέβη σε εκτιμήσεις για ετήσια καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ και εκδήλωσε  την πρόθεση του ομίλου να δηλώσει «παρών» σε μεγάλες ενεργειακές επενδύσεις στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Μετασχηματισμός

Η ετήσια γενική συνέλευση ενέκρινε τον εταιρικό μετασχηματισμό του ομίλου που προβλέπει την απορρόφηση του Αλουμινίου, της Μέτκα και της Protergia από την εισηγμένη holding.

«Η συγχώνευση οδηγεί σε μία εταιρεία όλες τις θυγατρικές του ομίλου και ξεκλειδώνει αξίες που δεν έφταναν στους μετόχους, λόγω της παλιάς δομής» υποστήριξε ο κ. Μυτιληναίος και επισήμανε πως από τη νέα δομή τα οφέλη τα επόμενα χρόνια θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. «Είχαμε κέρδη ebitda άνω των 200 εκατ. ευρώ που δεν έφταναν στους μετόχους. Πλέον απελευθερώνονται για τους μετόχους 50 εκατ. ευρώ που πήγαιναν στις θυγατρικές, τα 70 εκατ. ευρώ που κάλυπταν χρηματοοικονομικά έξοδα, τόκους και έξοδα εγγυητικών θα μειωθούν στα 20 εκατ., ενώ άλλες λειτουργικές συνέργειες θα εξοικονομήσουν άλλα 20 εκατ. ευρώ». 

Ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε την πρόβλεψή του για ετήσια κέρδη ebitda του νέου σχήματος 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη προ φόρων 200 εκατ. ευρώ που «ανεβάζουν την εταιρεία σε άλλη κατηγορία», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής του ομίλου ανακοίνωσε επίσης ότι ο όμιλος θα προχωρήσει στη δημιουργία δεύτερης μονάδας αλουμίνας δυναμικότητας 1 εκατ. τόνων στα Ασπρα Σπίτια. Η επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων θα δημιουργήσει 300 νέες θέσεις και θα προσδώσει ετήσιο τζίρο στο Αλουμίνιον της Ελλάδος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, ο όμιλος θα επενδύσει 100 εκατ. δολάρια στην αναβάθμιση της μονάδας του αλουμινίου αυξάνοντας τη δυναμικότητα από 190.000 σε 250.000 τόνους.

Σχετικά με την έκδοση ομολογιακού δανείου διευκρινίστηκε πως έχει δρομολογηθεί για το τέλος του μήνα, θα κυμανθεί μεταξύ 250 - 300 εκατ. ευρώ και θα συμμετάσχει σε αυτό με 50 εκατ. ευρώ η EBRD.

Με το ομολογιακό θα μετατραπεί σχεδόν το σύνολο του δανεισμού σε πενταετές «balloon» χωρίς ενδιάμεσες δόσεις, με αποτέλεσμα η εταιρεία να «ανοίγει» τραπεζικές γραμμές ύψους 1,4 δισ. ευρώ με τις τράπεζες.

Δύναμη πυρός

Στόχος, όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, είναι να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη δύναμη πυρός εν όψει και των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και των νέων δεδομένων στον ενεργειακό χώρο.

Τα κεφάλαια εκτός από τη χρηματοδότηση της επένδυσης της Αλουμίνιον θα αξιοποιηθούν και για την επέκταση της ΜΕΤΚΑ σε έργα της Αφρικής.  Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε τα εξής: «Για να ανακάμψει η χώρα πρέπει να αρθούν η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα. Τώρα έχουμε μια κυβέρνηση που μετά από παλινδρομήσεις παίρνει πολλά και σκληρά μέτρα που μια συντηρητική κυβέρνηση δε θα μπορούσε να πάρει και ταυτόχρονα έχουμε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση εν αναμονή που θα είναι φιλική υπέρ της επιχειρηματικότητας. Αρα δημιουργούνται προϋποθέσεις για ευστάθεια πολλών ετών. Είναι σημαντικό να τελειώνουμε μέχρι τον Ιούνιο με τις εκκρεμότητες και να κλείσει η αξιολόγηση. Το χρέος δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδος. Το ελατήριο της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ πιεσμένο ώστε οι εκτιμήσεις για ανάπτυξη 1% είναι πολύ μετριοπαθείς».

Σημειώνεται πως ο κ. Μυτιληναίος είναι πολύ πιθανό από την επόμενη συνέλευση να περιοριστεί στον ρόλο του CEO στο ΔΣ και να εκχωρήσει τα καθήκοντα του προέδρου στο πλαίσιο μιας πιο αυστηρής εταιρικής διακυβέρνησης στα πρότυπα ομίλων των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας. Ο λειτουργικός μετασχηματισμός έχει ανατεθεί στη McKinsey.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text