Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Γιούρι Ράτας: «Σκληρό, αλλά σημαντικό μάθημα» για την Ευρώπη είναι το Brexit

Γιούρι Ράτας: «Σκληρό, αλλά σημαντικό μάθημα» για την Ευρώπη είναι το Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γιούρι Ράτας: «Σκληρό, αλλά σημαντικό μάθημα» για την Ευρώπη είναι το Brexit

Από τον Γιάννη Παλαιολόγο.   Το Brexit ήταν ένα «σκληρό αλλά σημαντικό μάθημα» για την Ευρώπη, δηλώνει στην «Κ» ο Γιούρι Ράτας, πρωθυπουργός της Εσθονίας, που βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ράτας χαρακτηρίζει «ισχυρό θετικό μήνυμα για όλη την Ευρώπη» τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στις γαλλικές προεδρικές εκλογές, «όπως και το αποτέλεσμα των ολλανδικών εκλογών». Οπως λέει, ο βασικός στόχος της εσθονικής προεδρίας, της πρώτης από την ένταξη της χώρας στην Ε.Ε. το 2004, που ξεκινά τον Ιούλιο, είναι «στο τέλος της η Ευρώπη να είναι πιο ενωμένη, πιο ισχυρή και πιο ασφαλής».

Η ρωσική απειλή παίζει καθοριστικό ρόλο στην εσθονική πολιτική. Ο 38χρονος κ. Ράτας, που ανήλθε στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον περασμένο Νοέμβριο, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις προθέσεις της Ουάσιγκτον σχετικά με τη συλλογική άμυνα στο πλαίσιο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τον πρόεδρο Τραμπ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ την περασμένη εβδομάδα [σ.σ. στις Βρυξέλλες στις 25 Μαΐου]. Του είπα ότι η Εσθονία είναι πολύ δραστήρια σύμμαχος, ότι υποστηρίζουμε σθεναρά το ΝΑΤΟ και εκτιμούμε τη διμερή μας σχέση με τις ΗΠΑ. Του ανέφερα επίσης ότι τηρούμε τις δεσμεύσεις μας σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες, που προσεγγίζουν το 2,2% του ΑΕΠ. Πιστεύω ότι υπό την εποικοδομητική του ηγεσία, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να παίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ασφάλεια και στην άμυνα των ατλαντικών συμμάχων».

Θα είναι πραγματικά εποικοδομητικός ο ρόλος του νέου προέδρου, ωστόσο, που έχει εκφράσει αμφιβολίες για τη χρησιμότητα του ΝΑΤΟ και που έχει μία αμφίσημη στάση απέναντι στη Ρωσία; «Ναι. Εστειλε ξεκάθαρα μηνύματα στις Βρυξέλλες, για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την απειλή από τη Ρωσία, για την ισχυρή στήριξη του ΝΑΤΟ από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Με τη στάση της Ελλάδας είναι ικανοποιημένος; Είχε ανησυχήσει με τις φιλορωσικές τάσεις που επεδείκνυε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στις αρχές του 2015; Ο κ. Ράτας, του οποίου ο προκάτοχος ως αρχηγός του κόμματος του Κέντρου κατηγορήθηκε για στενές σχέσεις με τη Ρωσία, αποφεύγει να μιλήσει για την περίοδο εκείνη, επικαλούμενος το γεγονός ότι δεν ήταν πρωθυπουργός. «Η Ελλάδα είναι ένας σημαντικός εταίρος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ» λέει. «Στο πρώτο μου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο του 2016, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν στην παράταση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός σας συντάσσεται με την Ε.Ε. και στηρίζει την πολιτική των κυρώσεων».

Η Εσθονία επλήγη βαριά από τη διεθνή οικονομική κρίση του 2008. Εν μέρει εξαιτίας της απροθυμίας της να εγκαταλείψει τη σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία του νομίσματός της με το ευρώ, η οικονομία της συρρικνώθηκε δραματικά (κατά 14% μόνο το 2009. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψε εντυπωσιακά, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός των Εσθονών που μετανάστευσε στην περίοδο της κρίσης να επιστρέφει τώρα στη χώρα. Το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% φέτος και 2,8% το 2018, καθώς οι επενδύσεις θα ενισχύσουν τη θετική συνεισφορά της διαρκώς αυξανόμενης εξαγωγικής δραστηριότητας. Αυτό επέτρεψε στην κυβέρνηση να αυξήσει σημαντικά το επίπεδο του αφορολογήτου: «Από 180 ευρώ μηνιαίο εισόδημα που είναι σήμερα, θα αυξηθεί στα 500 ευρώ του χρόνου», λέει ο Εσθονός πρωθυπουργός.

Η βαλτική χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης από το 2011. Συγκαταλέγεται στα γεράκια του κοινού νομίσματος. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο σύμβουλος του Εσθονού πρωθυπουργού για ευρωπαϊκά ζητήματα, που είναι παρών στη συζήτηση, η Εσθονία δίνει έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ βλέπει με ιδιαίτερο σκεπτικισμό τη χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και ιδέες όπως τα ευρωομόλογα. Υπό αυτό το πρίσμα βλέπει η εσθονική κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος.

Ο κ. Ράτας εκφράζει εμπιστοσύνη στην κρίση των θεσμών, αναφέρεται στη σκληρή προσαρμογή που υπέστη η χώρα του «χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση» και τονίζει ότι η αλληλεγγύη δεν μπορεί να συνεπάγεται «απώλειες για τους φορολογουμένους των εταίρων της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός της Εσθονίας αναφέρει ότι συζήτησε θέματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (όπου η χώρα του πρωτοπορεί) με τον Ελληνα ομόλογό του, «ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον» – οι δύο πλευρές υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο συνεννόησης. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι οι πολίτες να εμπιστεύονται τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Στην Εσθονία τις εμπιστευόμαστε βαθιά», σημειώνει. Αυτό εξηγείται εν μέρει από το «υψηλό επίπεδο ασφάλειας» που υπάρχει στις ηλεκτρονικές συναλλαγές: «Το 2007 δεχθήκαμε μία πολύ μεγάλης κλίμακας κυβερνοεπίθεση στον δημόσιο τομέα μας. Από την εμπειρία αυτή μάθαμε πολλά για το πώς να θωρακιστούμε καλύτερα».

Η ψηφιακή ένωση, τονίζει ο κ. Ράτας, θα είναι μία από τις προτεραιότητες της εσθονικής προεδρίας. «Πέρα από τις τέσσερις ελευθερίες της Ε.Ε., πρέπει να εγκαθιδρύσουμε μία πέμπτη, την ελεύθερη διακίνηση δεδομένων», σημειώνει.

 

Πηγη : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text