Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας η Βρετανία – έχασε το στοίχημα η Μay

Στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας η Βρετανία – έχασε το στοίχημα η Μay

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στη σκιά της πολιτικής αβεβαιότητας η Βρετανία – έχασε το στοίχημα η Μay

Η πρωτιά δεν στάθηκε ικανή να δώσει στην Theresa May και τη νίκη. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχασε το στοίχημα που έβαλε όταν αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ζητώντας μια ισχυρή πλειοψηφία. Το αποτέλεσμα της κάλπης όχι μόνο δεν της έδωσε τη σαρωτική νίκη που προσδοκούσε και που προβλεπόταν πριν από μόλις έναν μήνα, αλλά την άφησε να μετράει και πληγές αφού το Συντηρητικό Κόμμα έχασε πάνω από 10 έδρες σε σχέση με τις εκλογές του 2015, με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να  συγκεντρώσει αυτοδυναμία. 

Οι Βρετανοί ψηφοφόροι τιμώρησαν την Theresa May για το εκλογικό της στοίχημα, και της αρνήθηκαν την ηχηρή εντολή που ήθελε για να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες για το Brexit, αμφισβητώντας την πρωθυπουργία της και αυξάνοντας την προοπτική ενός μετέωρου κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το Reuters. 

Η πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπη με φωνές που ζητούν την παραίτησή της καθώς το τζογάρισμά της για να κερδίσει μια ισχυρότερη εντολή της γύρισε μπούμερανγκ, ρίχνοντας την πολιτική της Βρετανίας σε αναταραχή και καθυστερώντας ενδεχομένως την έναρξη των διαπραγματεύσεων του Brexit. Ωστόσο, αξιωματούχοι των Συντηρητικών δήλωσαν πως η T. May δεν προτίθεται να παραιτηθεί. 

Χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής από τις χθεσινές εκλογές, μια πληγωμένη May υποσχέθηκε να παράσχει σταθερότητα, ενώ ο Corbyn δήλωσε πως θα πρέπει να παραιτηθεί.

Με τις συνομιλίες για την περίπλοκη αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναμένεται να ξεκινήσουν σε μόλις 10 ημέρες, επικρατεί αβεβαιότητα για το ποιος θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ποια θεμελιώδη κατεύθυνση θα ακολουθούσε το Brexit.

Τα exit polls έδωσαν προβάδισμα στο κόμμα των Συντηρητικών. Αλλά από τις 314 έδρες που ήταν η αρχική εκτίμηση, ο αριθμός αναθεωρήθηκε στις 322 έδρες για να αναθεωρηθεί εκ νέου στις 318 έδρες. 

Η May προκήρυξε απροσδόκητα εκλογές πριν από επτά εβδομάδες, για να αυξήσει την ισχνή πλειοψηφία που είχε κληρονομήσει από τον David Cameron προτού ξεκινήσει τις επίπονες συνομιλίες διαζυγίου με την ΕΕ, που θα αρχίσουν σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Αντί αυτού, και εάν αποδειχθούν σωστές οι προβλέψεις, κινδυνεύει να χάσει την εξουσία και να έλθει το θανατηφόρο τέλος των 11 μηνών της στο Νούμερο 10 της Downing Street.

Η May πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της προεκλογικής της εκστρατείας χαρακτηρίζοντας τον Corbyn ως ένα αδύναμο ηγέτη ενός "σπάταλου" κόμματος που θα ζημίωνε την οικονομία της Βρετανίας και θα έπληττε τις συζητήσεις για το Brexit, ενώ εκείνη θα παρείχε "ισχυρή και σταθερή ηγεσία" για να εξασφαλίσει μια καλή συμφωνία για την Βρετανία.

Ωστόσο η εκστρατεία της εκτροχιάστηκε μετά από μια μεγάλη αντιστροφή της πολιτικής της για τους ηλικιωμένους, ενώ η παλαιάς σχολής σοσιαλιστική πλατφόρμα του Corbyn και το πιο "παθιασμένο" στυλ εκστρατείας του, του έδωσε μεγαλύτερη στήριξη από ό,τι είχε προβλέψει κανείς.

"Δεν ξέρουμε ακόμη το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, είναι πολύ νωρίς να πούμε, αλλά φαίνεται ότι θα είναι ένα πολύ, πολύ άσχημο αποτέλεσμα για την Theresa May", δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Εργατικών, Tom Watson.

Αναλυτής της χρηματιστηριακής Oanda στο Λονδίνο ανέφερε ότι "μια μετέωρη κυβέρνηση είναι το χειρότερο αποτέλεσμα από την πλευρά των αγορών καθώς δημιουργεί ένα ακόμη στρώμα αβεβαιότητας εν όψει των διαπραγματεύσεων του Brexit και αποδυναμώνει τις προσπάθειες σε ένα ήδη μικρό χρονικό διάστημα που υπάρχει για να εξασφαλιστεί μια συμφωνία για τη Βρετανία".

Ως ηγέτης κόμματος, διεξήγε χωρίς ενθουσιασμό την εκστρατεία ώστε η Βρετανία να παραμείνει στην Ένωση. Το πώς θα οδηγήσει την Βρετανία στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, δεν το έχει ακόμη εξηγήσει λεπτομερώς.

Ακόμη κι αν τα exit polls έχουν υποτιμήσει τον αριθμό των εδρών για τους Συντηρητικούς, όπως έγινε το 2015, και το κόμμα καταλήξει με μια μικρή πλειοψηφία, η May θα είναι τόσο αποδυναμωμένη που δεν θα μπορεί να κρατήσει τη θέση της.

Όταν προκήρυξε τις εκλογές, το κόμμα της προηγούνταν στις δημοσκοπήσεις κατά 20 μονάδες, και περισσότερο. Αναμενόταν ευρέως να σημειώσει συντριπτική νίκη. Εάν τώρα αναγκαστεί να αποχωρήσει, θα πρόκειται για την μικρότερη θητεία από οποιονδήποτε Βρετανό πρωθυπουργό μετά τη δεκαετία του 1920.

Τα επίσημα αποτελέσματα 

Eως τις 09.52 ώρα Ελλάδος σε σύνολο 650 εδρών έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα για 646 περιφέρειες.

* Το Συντηρητικό Κόμμα καταλαμβάνει 314 έδρες 

* Το Εργατικό Κόμμα καταλαμβάνει 261 έδρες 

* Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα καταλαμβάνει 35 έδρες 

* Το κόμμα Φιλελεύθερων Δημοκρατών καταλαμβάνει 12 έδρες

* Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα καταλαμβάνει 10 έδρες

* Το Plaid Cymru 4 έδρες

* Το SF 7 έδρες 

* Το GRN 1 έδρα

* Αλλα κόμματα - 2 έδρες


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text