Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Μαχαιρώματα, εκφοβισμός επιβατών, αγοραπωλησίες ουσιών σε λεωφορεία

Μαχαιρώματα, εκφοβισμός επιβατών, αγοραπωλησίες ουσιών σε λεωφορεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μαχαιρώματα, εκφοβισμός επιβατών, αγοραπωλησίες ουσιών σε λεωφορεία

Αλεξάνδρα Κασσίμη.   «Εσύ μην κάνεις κάτι», είπε επιτακτικά στον οδηγό νεαρός, ο οποίος μόλις είχε μαχαιρώσει με χασαπομάχαιρο συνεπιβάτη του. «Ποια αστυνομία να καλέσω και ποιο κουμπί κινδύνου της τηλεματικής να πατήσω;» αφηγείται ο οδηγός των ΟΣΥ Ηλίας Ν. ο οποίος εκτελεί καθημερινά δρομολόγιο λεωφορειακής γραμμής που διέρχεται από το Μενίδι. «Η μόνη λύση ήταν ακαριαία πέδη. Πηδώντας από το κάθισμα άνοιξα την πόρτα κι έφυγα μακριά πατώντας επάνω σε όσους είχαν ξαπλώσει κάτω από το φρενάρισμα. Ευτυχώς ήταν χειμώνας και είχα τα προσωπικά μου είδη μαζί μου, αλλιώς δεν θα έβρισκα τίποτα», θυμάται ένα παλιό περιστατικό.

Επιθέσεις με πέτρες, ρίψεις μολότοφ, εκφοβισμός επιβατών, παρενοχλήσεις γυναικών, μαχαιρώματα, ληστείες, αγοραπωλησία ουσιών, ακόμη και χρήση ναρκωτικών μέσα στα λεωφορεία, είναι μερικά από τα περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι εργαζόμενοι και επιβάτες. Τις γκρίζες ζώνες των ΟΣΥ αποτελούν οι γραμμές που περνούν από το Μενίδι, τα Ανω Λιόσια, την Ελευσίνα, το Ανω Πέραμα, το Μενίδι, τη Ζωφριά και τον Ασπρόπυργο, όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι οδηγοί των ΟΣΥ.

Στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές η επίθεση κατά των λεωφορείων μεταφράζεται σε αντιδραστικότητα κατά της εξουσίας, ενώ η εγκληματικότητα που παρατηρείται ακόμη και εντός οχημάτων (αγοραπωλησίες και χρήση ναρκωτικών, μαχαιρώματα, ληστείες κ.ά.) επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η αστυνόμευση θεωρείται απούσα.

Η δραματική πλέον εμπειρία των οδηγών των ΟΣΥ τούς επιτρέπει να καταλαβαίνουν τα εγκληματικά στοιχεία «από τον τρόπο που κινούνται», όπως εξηγούν οι ίδιοι. «Εχουν πετάξει πέτρες στα οχήματα, αντικείμενα βαριά, επιβάτες έχει τύχει να χτυπήσουν, ενώ βρίσκουμε στο τέλος της βάρδιάς μας ακόμη και χρησιμοποιημένες σύριγγες», περιγράφει με τρόμο οδηγός (διατηρεί για ευνόητους λόγους την ανωνυμία του).

Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι περιστάσεις κατά τις οποίες οι οδηγοί επιλέγουν να διακόψουν τη λειτουργία κάποιας γραμμής ή να τροποποιήσουν το δρομολόγιο για λόγους ασφαλείας. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η λεωφορειακή γραμμή 805 στον Ασπρόπυργο, η οποία λόγω των συστηματικών επιθέσεων σταματά την εκτέλεση δρομολογίων νωρίτερα μέσα στην ημέρα και πριν διανύσει το σύνολο της προγραμματισμένης διαδρομής, για λόγους ασφαλείας. Το ίδιο συμβαίνει και σε άλλες γραμμές στις παραπάνω περιοχές.

Στο μεταξύ, ακόμη και οι εταιρείες ταχυμεταφορών αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με παραδόσεις σε περιοχές όπως το Μενίδι, καθώς οι εργαζόμενοί τους έχουν γίνει θύματα επιθέσεων και ληστείας. «Θυμάμαι τρία περιστατικά κατά τα οποία ομάδα ατόμων ακινητοποίησε τους κούριερ, τους κατέβασε υπό την απειλή όπλου από το μηχανάκι τους και τους λήστεψε», περιγράφει στην «Κ» εργαζόμενη σε εταιρεία ταχυμεταφορών. «Πλέον, αποφεύγουμε παραδόσεις δεμάτων σε αυτές τις περιοχές, καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς».


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text