Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | «Εγκλωβισμένοι στο Μενίδι»

«Εγκλωβισμένοι στο Μενίδι»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Εγκλωβισμένοι στο Μενίδι»

«Υπουργέ, τώρα που ζέστανε ο καιρός σε καλούμε ένα βράδυ να έρθεις να κοιμηθείς στην ταράτσα μας». Η ιδιότυπη πρόσκληση προέρχεται από τους δημότες του Μενιδίου, που χθες το απόγευμα προσήλθαν με εννέα πούλμαν έξω από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να ζητήσουν «να κάνει η πολιτεία το αυτονόητο». Με κεντρικό μήνυμα «έξω η πρέζα από το Μενίδι», επιτροπή των διαδηλωτών είχε έρθει αποφασισμένη να συζητήσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου χωρίς περιστροφές για την εκτεταμένη εμπορία ναρκωτικών στην περιοχή. Η επιτροπή αρχικά δεν έγινε δεκτή, καθώς από την πλευρά του υπουργείου θεωρήθηκε «πολυμελής». Κατόπιν αποφασίστηκε ο αριθμός των μελών της να περιοριστεί από οκτώ σε τέσσερα, και έγινε δεκτή από τον γ.γ. Δ. Αναγνωστάκη και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Κων. Τσουβάλα. «Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει από το 2000 και ευθύνες έχουν και άλλα υπουργεία, όπως το Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Γ. Κουλογιάννης, επικεφαλής της ένωσης κατά της εγκληματικότητας και των ναρκωτικών, που έθιξε τις συνέπειες από τις αθρόες αποφυλακίσεις των τελευταίων μηνών. «Οι χρήστες βρίσκουν τα σπίτια των εμπόρων, η αστυνομία πώς δεν μπορεί;» αναρωτήθηκε μεγαλόφωνα ο κ. Ευ. Σουλιώτης, πατέρας δύο παιδιών. «Εμείς πιστεύουμε ότι δεν θέλετε, όχι ότι δεν μπορείτε», δηλώνει απευθυνόμενος στις Αρχές.

«Χθες έπεσε ένα βλήμα δίπλα στο παιδί μου που έκανε ποδήλατο και ένα ακόμα στην υπόλοιπη παρέα του», περιγράφει 35χρονος γονιός που έχει την ατυχία να διαμένει σε σπίτι που βρέθηκε μεταξύ των πυρών κατά τα προχθεσινά επεισόδια με αφορμή τον θάνατο του 11χρονου από αδέσποτη σφαίρα. «Μετακόμισα ως παιδί το 1993 και τότε παίζαμε μπάλα έξω. Η γειτονιά ήταν ασφαλής», συμπληρώνει. Αυλές, μπαλκόνια και ταράτσες αποδεικνύονται τα πιο επικίνδυνα σημεία. «Βρίσκουμε σπασμένα τζάμια και ηλιακούς θερμοσίφωνες, σκισμένες τέντες», περιγράφει ηλικιωμένη, «και αν πούμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία, μας χλευάζουν, ισχυριζόμενοι ότι δεν πρόκειται να ανταποκριθεί».

Οι πυροβολισμοί, όπως καταθέτουν όλοι, λειτουργούν συχνά ως σινιάλο ότι η νέα παραλαβή έχει έρθει. «Η αστυνομία δεν δρα, εκείνοι αποθρασύνονται και εμείς έχουμε ξεμείνει εγκλωβισμένοι σε μια περιοχή όπου κανείς δεν αποφασίζει πλέον να μετακομίσει», αναφέρει κάτοικος που ήρθε στο Μενίδι το 2002. «Ετσι δημιουργούνται τα γκέτο».

Οι μνήμες από τον θάνατο του 11χρονου Μάριου είναι νωπές. «Μάριος - Δημήτριος, 11 χρονών, αυτός είναι ο ήρωας του Δήμου Αχαρνών» επαναλάμβανε το πλήθος, που έμεινε μέχρι αργά το βράδυ έξω από την είσοδο του υπουργείου. «Δίπλα σε εμάς θα έπρεπε σήμερα να είναι όλες οι μανάδες των τοξικομανών, γιατί το πρόβλημα δεν είναι τοπικό», ακουγόταν από το μεγάφωνο. «Θα παίξουν πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας, αλλά είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε».

Προκλητικές δηλώσεις Μπαλάφα, Πολάκη

«Μια στραβή» έφτασε να χαρακτηρίσει στον ΣΚΑΪ τον φόνο του 11χρονου Μάριου μέσα στο σχολείο του, στο Μενίδι, από αδέσποτη σφαίρα ο υφυπουργός Μετανάστευσης, Γιάννης Μπαλάφας. Ερωτηθείς για το πρωτοφανές περιστατικό ο κ. Μπαλάφας βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για τη μείωση της εγκληματικότητας ως αποτέλεσμα των μέτρων που έλαβε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Δεν είμαι ειδικός σε θέματα ασφάλειας και προστασίας του πολίτη, νομίζω όμως ότι τα τελευταία χρόνια και από τα στοιχεία τα οποία επανειλημμένα με διάφορες αφορμές έχει παρουσιάσει στη Βουλή ο κ. Τόσκας φαίνεται όχι μια έξαρση της εγκληματικότητας, αλλά μια αντιμετώπιση της παραβατικότητας με έναν σχετικά αποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε. «Αυτό δεν αναιρεί ή δεν μπορεί να εμποδίσει ή δεν αποκλείει το γεγονός να έχουμε μια ας το πούμε λαϊκά στραβή, σαν αυτό που συνέβη στο Μενίδι».

Την ίδια στιγμή, με ανάρτησή του στο facebook ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης και με αφορμή φωτογραφία του όπου απεικονίζεται να πυροβολεί στον αέρα, δήλωσε ότι η παράδοση επιβάλλει «τους πυροβολισμούς (μετρημένους, από συγκεκριμένους, ψηλά και μακριά από την παρέα) σε συγκεκριμένες στιγμές σημαντικών γεγονότων για την οικογένεια ή την ευρύτερη κοινότητα (γάμος, βάφτιση, ιστορική εκδήλωση κ.λπ.)».


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text