Αρχική | Ειδήσεις | Φοροδιαφυγή - Διαφθορά | Για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. ευρώ διώκεται ο Μουρίνιο

Για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. ευρώ διώκεται ο Μουρίνιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Για φοροδιαφυγή 3,3 εκατ. ευρώ διώκεται ο Μουρίνιο

Η ενδεκάδα της ποδοσφαιρικής φοροδιαφυγής, στην οποία εμφανίζονται αστέρες όπως ο Ρονάλντο, ο Μέσι και ο Νεϊμάρ, απέκτησε πρώτης τάξεως προπονητή. Εναντίον του Ζοζέ Μουρίνιο, προπονητή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η ισπανική εισαγγελία απήγγειλε χθες κατηγορίες για φοροδιαφυγή ύψους 3,3 εκατ. ευρώ, την περίοδο που προπονούσε τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο κόσμος του ποδοσφαίρου βρίθει από αδιαφανείς δομές αμοιβών και περίπλοκες νομικές κατασκευές, που μόνο στόχο έχουν την φοροδιαφυγή. Ετσι, πολύ συχνά, οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου δεν αποτελούν απλώς πρότυπα επιτυχίας, αλλά και πρότυπα πλουτισμού εις βάρος των απλών φορολογουμένων.

Στην περίπτωση του Μουρίνιο, η πρώτη υπόθεση φοροδιαφυγής είχε κλείσει πριν από δύο χρόνια, με τον προπονητή να συμφωνεί σε πρόστιμο 1,1 εκατ. ευρώ. Εν συνεχεία όμως, η ισπανική εισαγγελία διαπίστωσε ότι κάποια από τα στοιχεία που είχε δώσει ο Μουρίνιο στην υπόθεση εκείνη ήταν ψευδή.

«Θεωρούμε ότι οι εταιρικές δομές που χρησιμοποίησε ο κατηγορούμενος είχαν στόχο την απόκρυψη των εσόδων που απεκόμισε από τα δικαιώματα εκμετάλλευσης της εικόνας του την περίοδο 2011 - 2012», ανέφερε η εισαγγελία της Μαδρίτης. Η υπόθεση βρίσκεται τώρα στο γραφείο του δικαστή, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ξεκινήσει δίκη.

Ο 54χρονος Μουρίνιο δεν σχολίασε την ανακοίνωση.

Παράλληλα, χθες έγινε γνωστό ότι η κατάθεση του πολυτιμότερου παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης, Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος επίσης κατηγορείται για φοροδιαφυγή, θα γίνει στις 31 Ιουλίου. Ο Ρονάλντο κατηγορείται για φοροδιαφυγή ύψους 14,8 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα 2011 - 2014, με τη βοήθεια παρένθετης εταιρείας που εδρεύει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. «Στόχος ήταν να δημιουργήσει ένα προπέτασμα πίσω από το οποίο απέκρυπτε το πραγματικό του εισόδημα από τις ισπανικές φορολογικές αρχές», αναφέρεται στο κατηγορητήριο. Το διάστημα 2011 - 2014, ο Κριστιάνο Ρονάλντο δήλωσε στην εφορία εισόδημα 11,5 εκατ. ευρώ, ενώ το πραγματικό του εισόδημα ήταν σχεδόν 43 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια θέση, στο εδώλιο του κατηγορουμένου είχε βρεθεί πέρυσι και ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα Λιονέλ Μέσι, μαζί με τον πατέρα του Χόρχε. Και οι δύο καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 21 μηνών για φοροδιαφυγή ύψους 4 εκατ. ευρώ. Επειδή η ποινή ήταν μικρότερη των δύο ετών και οι δύο Μέσι είχαν λευκό ποινικό μητρώο, δεν εξέτισαν την ποινή.

Ο ποδοσφαιριστής υποστήριξε ότι δεν είχε ιδέα για τις φορολογικές του υποθέσεις, ενώ ο πατέρας του, που διαχειρίζεται πολλές από τις υποθέσεις του γιου του, είπε ότι ο λογιστής τους είχε διαβεβαιώσει ότι οι εταιρικές δομές που είχαν στήσει στο Μπελίζ και στην Ουρουγουάη ήταν νόμιμες.


Πηγή  : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text