Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Zημίες 67,5 εκατ. και μείωση τζίρου 3,1% για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο

Zημίες 67,5 εκατ. και μείωση τζίρου 3,1% για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Zημίες 67,5 εκατ. και μείωση τζίρου 3,1% για τη ΔΕΗ το πρώτο τρίμηνο

Από την Χρύσα Λιάγγου.   Με ζημίες ύψους 67,5 εκατ. ευρώ και μείωση τζίρου κατά 3,1% έκλεισε το πρώτο τρίμηνο του έτους για τη ΔΕΗ, στα αποτελέσματα του οποίου αποτυπώνονται οι επιπτώσεις των κυβερνητικών επιλογών για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Σύμφωνα με τη συνοδευτική των αποτελεσμάτων ανακοίνωση της ΔΕΗ, το πρώτο τρίμηνο του έτους η Επιχείρηση επιβαρύνθηκε με δαπάνη 104,9 εκατ. ευρώ από τη νέα χρέωση των προμηθευτών για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ). Το μέτρο θεσπίστηκε επί υπουργίας Πάνου Σκουρλέτη, όπως και τα ΝΟΜΕ (δημοπρασίες ισχύος) τα οποία επιβάρυναν τα αποτελέσματα της ΔΕΗ στο πρώτο τρίμηνο του έτους με 21,8 εκατ. ευρώ, καθώς υποχρεώθηκε να πωλήσει ηλεκτρική ενέργεια σε τιμές μικρότερες της Οριακής Τιμής του Συστήματος. Το κόστος αυτό αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά για την επόμενη δημοπρασία που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιουλίου, καθώς η τιμή εκκίνησης διαμορφώθηκε στα 32,05 ευρώ η μεγαβατώρα (χαμηλότερα κατά 5,32 ευρώ από τις δύο προηγούμενες), λόγω της χαμηλής τιμής των CO2.

Πρόσθετο συνολικό κόστος ύψους 70 εκατ. ευρώ επωμίστηκε η ΔΕΗ λόγω της ενεργειακής κρίσης (Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου), εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου της Επιχείρησης με ντίζελ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ίδιο διάστημα οι ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου λειτουργούσαν στο «φουλ», αποκομίζοντας κέρδη από τις υψηλές τιμές των εξαγωγών. Στο κόστος αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται το κόστος από την ανάλωση αποθεμάτων ύδατος στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της κατάστασης συναγερμού, καθώς επίσης και το πρόσθετο κόστος συντήρησης των μονάδων λόγω της καταπόνησής τους από την αυξημένη κατά 50% πλέον της συνήθους λειτουργίας τους.

Οι παραπάνω επιβαρύνσεις, οι οποίες δεν ελέγχονται από τη ΔΕΗ, ήταν ο κύριος λόγος της μείωσης των κερδών προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (ΕΒΙΤDA) του ομίλου κατά 221,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, με το αντίστοιχο περιθώριο ΕΒΙΤDA να διαμορφώνεται σε 9% έναντι 24,4%. Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι επιβαρύνσεις, αναφέρει η ΔΕΗ στην ανακοίνωσή της, το EBITDA του πρώτου τριμήνου θα ήταν τουλάχιστον 320,3 εκατ. ευρώ μειωμένο μόνο κατά 24,9 εκατ. ευρώ ή 7,2% και το περιθώριο EBITDA θα ήταν 23,4%. Οι μετά φόρων ζημίες διαμορφώθηκαν σε 67,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 85,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου συμπεριλαμβανομένης της ΑΔΜΗΕ Α.Ε. διαμορφώθηκε στα 1.368,8 εκατ. ευρώ έναντι 1.412,6 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2106 (-3,1%). Το ίδιο διάστημα η εγχώρια ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 6,9%. Το μερίδιο της ΔΕΗ μειώθηκε από 92,8% τον Μάρτιο του 2016 σε 87,7% τον Μάρτιο του 2017, με τις πωλήσεις της ΔΕΗ ωστόσο σε GWh να παραμένουν σταθερές λόγω της αύξησης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Σημαντική είναι η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη μέση τάση, που είναι και τα τιμολόγια με τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους, όπου η υποχώρηση ξεπέρασε το 10% (70,6% από 80,7%).

Θετική επίδραση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ, είχε η μείωση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις πελατών κατά 585,5 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2016 σε 104,8 εκατ. ευρώ φέτος. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο επικεφαλής της εταιρείας, κ. Μανόλης Παναγιωτάκης, τόνισε ότι επιβαρύνθηκαν από «εξωγενείς, μη ελεγχόμενους από την εταιρεία παράγοντες», χωρίς τους οποίους, όπως είπε, ο όμιλος θα παρουσίαζε σημαντική λειτουργική κερδοφορία, στα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2016. Εκτίμησε ότι για τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται ανάκαμψη της κερδοφορίας και αναφέρθηκε σε αναμενόμενα έσοδα για το σύνολο του έτους από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας στα 4,5 δισ. ευρώ και συνολικά έσοδα στα 4,9 δισ. ευρώ και περιθώρια EBITDA 12%-13%. Σημείωσε δε ότι στις εκτιμήσεις αυτές δεν συμπεριλαμβάνονται ενδεχόμενα πρόσθετα έσοδα για την παροχή Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας παρελθόντων ετών. Η εταιρεία συνεχίζει τις προσπάθειές της για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης με τη συνδρομή εξειδικευμένου συμβούλου που θα προσλάβει εντός του Ιουλίου.

Επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση της ΔΕΗ κατέθεσαν χθες στη Βουλή με αφορμή τα αποτελέσματα της Επιχείρησης, ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ν.Δ. Κώστας Σκρέκας και 38 βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πηγή: kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text