Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Φόβοι για «φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα

Φόβοι για «φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φόβοι για «φούσκα» στα ψηφιακά νομίσματα

Από την Ζωρζέτ Ζολώτα.   Αν και επεκτείνεται η συζήτηση για το πότε και πώς θα αποκλιμακωθεί το ράλι του bitcoin, του ethereum και των υπόλοιπων νομισμάτων του Διαδικτύου, ο κόσμος του ψηφιακού χρήματος γίνεται μια αποδεκτή πραγματικότητα στον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό κλάδο. Γι’ αυτό και κρίνεται απαραίτητη η μεγαλύτερη εποπτεία του, αλλά και η δημιουργία ισχυρότερων τεχνολογικών υποδομών για τη διεξαγωγή περισσότερων συναλλαγών σε ψηφιακά νομίσματα.

Στο μεταξύ, ο χρηματοοικονομικός κόσμος αρχίζει να εξοικειώνεται με τη χρήση τους, επιβεβαιώνει με πρόσφατο δημοσίευμά του ο Economist. Το bitcoin, το ethereum ή το ripple αρχίζουν να προσελκύουν ακόμη και θεσμικούς επενδυτές ή μεγάλα hedge funds. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αποφάσισε να νομιμοποιήσει το bitcoin, γεγονός που συνιστά απτή ένδειξη ότι τα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι παροδικό φαινόμενο, όπως σχολιάζει η Washington Post. Από τις αρχές Ιουλίου, παρομοίως, η Αυστραλία θα αντιμετωπίζει το bitcoin ως μέσο συναλλαγών για πάσης φύσεως αγορές, από αγορές σε σούπερ μάρκετ μέχρι ακίνητα. Στην επίσημη ιστοσελίδα ethereumprice.org αναφέρεται ότι η ΕΕΑ (Enterprise Ethereum Alliance) πρόσθεσε νέα ιδρυτικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένων της Credit Suisse, της ΙNG και της BP.

Ειδήμονες του κλάδου προειδοποιούν, ωστόσο, πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των ανταλλακτηρίων για τη διαπραγμάτευση των αποκαλούμενων «κρυπτονομισμάτων» και τη διεκπεραίωση συναλλαγών με αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η περίπτωση του ανταλλακτηρίου MT.Gox που χρεοκόπησε το 2014. Σήμερα εξακολουθεί να χρωστάει bitcoin ισάξια με 45 δισ. γιεν ή 414 εκατ. δολάρια σε πελάτες του.

«Ομηρία»

Κρούσματα «ομηρίας», όπου χάκερ απαίτησαν από τα θύματα την πληρωμή λύτρων σε bitcoin για την αποστολή κωδικών αποκρυπτογράφησης, επιβεβαίωσαν τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει αυτός ο νέος ψηφιακός κόσμος του χρήματος, τον οποίο συσχετίζουν πολλοί αναλυτές με την ανάδυση του Διαδικτύου προ 27ετίας. Το υπάρχον σύστημα διαπραγμάτευσης του bitcoin μπορεί να διαχειριστεί μόνον επτά συναλλαγές το δευτερόλεπτο αντί των χιλιάδων που εκτελούν τα συστήματα αυτόματων πληρωμών.

Το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει οδηγήσει στον τριπλασιασμό των ψηφιακών νομισμάτων από τις αρχές του έτους, με τη συνολική αξία τους να ξεκινά από τα 20 δισ. δολ. τον Ιανουάριο για να φθάσει τα 100 δισ. δολ. σήμερα, σύμφωνα με την CoinMarketCap. Την Κυριακή 9 Ιουνίου, το bitcoin εκτοξεύθηκε πάνω από τις 3.000 δολάρια.

Το ethereum –λιγότερο γνωστό αλλά ταχέως αναπτυσσόμενο– έχει κερδίσει σχεδόν 5.000%. Η αγορά έχει σκαρφαλώσει από τα 700 δολάρια τον Ιανουάριο στα 8,6 δισ. τον Ιούλιο, με το ethereum να αγγίζει το ρεκόρ των 407 δολαρίων αρχές του μήνα. Το bitcoin και το ethereum κυμαίνονται σήμερα περίπου στα 2.638 και 363 δολάρια, αντίστοιχα.

Ενας ακόμη παίκτης είναι το ripple, η αγορά του οποίου ξεκίνησε από τα 2 δισ. δολ. στις αρχές του έτους και έχει εκτοξευθεί στα 13 δισ. δολ. σήμερα.

Κάποια στιγμή θα εξαντληθεί αυτό το ράλι, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ δύσκολο να πωλήσει κανείς μεγάλο όγκο ψηφιακών νομισμάτων, γεγονός που καθιστά απίθανο ένα ξαφνικό κύμα εκροών, επισημαίνει ο Economist. Δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα σε bitcoin. Αριθμούνται σε 16,3 εκατ. και μόνον 1.800 νέα ψηφιακά νομίσματα «κόβονται» ηλεκτρονικά σε blockchains, δηλαδή αλυσίδες καταχωρίσεων, ημερησίως. Αν και το bitcoin έχει τη μεγαλύτερη αξία, ο πληθυσμός των «ψηφιακών νομισμάτων» έχει αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο καιρό. Σήμερα, το bitcoin αντιπροσωπεύει περίπου το 40% όλων των ψηφιακών νομισμάτων από το 87% που ίσχυε στις αρχές του έτους.

Η CoinMarketCap αριθμεί πάνω από 800 νέα κρυπτονομίσματα, γνωστά ως alt.coins, διότι είναι εναλλακτικά του bitcoin, το οποίο δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή λογισμικού με το ψευδώνυμο Σατόσι Νακαμότο. Οπότε αν σκάσει η «φούσκα», δεν θα καταρρεύσει η αξία όλων των νομισμάτων σε αυτόν τον νέο κόσμο του ψηφιακού χρήματος.

Επένδυση με μεγάλα κέρδη και κενά ασφαλείας

Το ράλι των ψηφιακών νομισμάτων συνδέεται, πέραν των ειδικών χαρακτηριστικών τους, με τη γενικότερη πολιτική και οικονομική συγκυρία μέσα στο 2017. Ναι μεν υποκινείται από κερδοσκοπία, αλλά παράλληλα και από την αβεβαιότητα που έχει προκληθεί από διάφορες παραμέτρους, όπως οι μεγάλες διακυμάνσεις του κινεζικού νομίσματος ή το κλίμα ανασφάλειας στις ευρωπαϊκές αγορές εξαιτίας μιας σειράς εκλογικών αναμετρήσεων, από τη Γαλλία μέχρι τη Βρετανία και τη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Μεταβλητότητα επικρατεί, επίσης, στις ΗΠΑ, επειδή παραμένει αβέβαιο εάν ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, θα καταφέρει να υλοποιήσει τις προεκλογικές υποσχέσεις του για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Οι αγορές εμπορευμάτων δεν προσφέρουν, στο μεταξύ, ιδιαίτερα ελκυστικές αποδόσεις, με την τιμή του αργού πετρελαίου να υποχωρεί στα 43 δολ. το βαρέλι αυτήν την εβδομάδα, καθώς δεν έχουν κοπάσει οι ανησυχίες για υπερπροσφορά «μαύρου χρυσού». Οπότε τα ψηφιακά νομίσματα είναι μια εναλλακτική στον κόσμο των επενδύσεων, εξηγούν παράγοντες των αγορών. Και αυτή η εναλλακτική δεν καθορίζεται από τις πολιτικές εξελίξεις ή το οικονομικό κλίμα στα ισχυρότερα κράτη του κόσμου.

Τα κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε καμία νομισματική πολιτική. Οι διακυμάνσεις τους δεν μπορούν να χειραγωγηθούν από μια κεντρική τράπεζα. Αυτό θεωρείται απελευθερωτικό προτέρημα για τους νέους παίκτες του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως ο Τσάρλς Αλεν, διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης ΒΤCS, μιας εταιρείας που αναπτύσσει τεχνολογία για τα ηλεκτρονικά επενδυτικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών νομισμάτων.

Ο κ. Αλεν, ωστόσο, αναγνωρίζει πως η εποπτεία είναι απαραίτητη για να μην παγιωθεί μια κατάσταση «Αγριας Δύσης» στα κρυπτονομίσματα. Σε τηλεοπτική εκπομπή του Bloomberg, τόνισε πως πρέπει να επιτευχθεί η κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε ένα αποτελεσματικό ρυθμιστικό πλαίσιο και στην ελεύθερη λειτουργία των αγορών για να μην επαναληφθεί εκ νέου μια χρεοκοπία, όπως αυτή της MT.Gox.

Στο στόχαστρο

Το bitcoin τέθηκε στο στόχαστρο των Αρχών, διότι έχει χρησιμοποιηθεί σε εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και πληρωμή λύτρων σε χάκερ ηλεκτρονικών συστημάτων. Αρχικά η χρήση του bitcoin εξαπλώθηκε διότι προσφέρει ευκολία και ανωνυμία στην αποστολή χρημάτων. Τα ίχνη των συναλλαγών μπορούν να εντοπισθούν από τα blockchains, ένα λογισμικό σύστημα που χρησιμοποιούν όλοι οι χρήστες.

Φόβοι, όμως, υπάρχουν για τη χειραγώγηση του bitcoin. Οι κυβερνοεπιθέσεις τύπου άρνησης εξυπηρέτησης (denial-of-service attacks, DDoS) μπορούν να επιτρέψουν στους χάκερ να προκαλέσουν μεγάλη αναστάτωση στην αγορά του bitcoin, προειδοποιούν ειδήμονες. «Από τη στιγμή που η τιμή του bitcoin καθορίζεται από αρκετά ανταλλακτήρια σε όλον τον κόσμο, το κλείσιμο ενός από όλα δίνει σε έναν διαπραγματευτή το περιθώριο να εκμεταλλευθεί διαφορές στην τιμολόγηση του ψηφιακού νομίσματος», σχολιάζει ο Μπέντζαμιν Ρόμπερτς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Citizen Hex, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

«Βέβαια, υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DDoS) και μια κυβερνοεπίθεση που θα προκαλούσε απώλεια χρημάτων σε πελάτες», συμπληρώνει ο Κρις Μπέρνισκ, υπεύθυνος ανάπτυξης συστημάτων στην ARK Investments. Ο ίδιος δεν εξεπλάγη από τις πρόσφατες επιθέσεις DDoS στα ανταλλακτήρια Bitfinex, το μεγαλύτερο στις ΗΠΑ, και BTC-e, δεδομένου του ράλι των κρυπτονομισμάτων και της ραγδαίας ανάπτυξής τους από τις αρχές του έτους.

Σήμερα συζητείται η διάσπαση του bitcoin σε δύο νομίσματα έπειτα από πολυετή διαμάχη μεταξύ των υπευθύνων του bitcoin για την επέκταση του λογισμικού συστήματος προκειμένου να διεκπεραιώνονται περισσότερες συναλλαγές ανά δευτερόλεπτο. Αυτή η ασυμφωνία ώθησε τους επενδυτές να αναζητήσουν εναλλακτικά νομίσματα από το bitcoin. Τα χρηματικά ποσά από την έκδοση νέων νομισμάτων είναι, τουλάχιστον, εντυπωσιακά εάν όχι ανησυχητικά για την περαιτέρω διόγκωση μιας «φούσκας». Το ντεμπούτο του ΙΟΤΑ στο Bitfinex την Τρίτη 13 Ιουνίου προσείλκυσε 1,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Μία ημέρα πριν, το Bancor είχε συγκεντρώσει 153 εκατ. δολάρια. «Η κερδοσκοπική φρενίτιδα δεν είναι ποτέ καλή. Αλλά δεν νομίζω πως βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο ακόμη», σχολιάζει ο Ανταμ Γουάιτ, αντιπρόεδρος της πλατφόρμας αγοραπωλησιών Coinbase και επικεφαλής του ανταλλακτηρίου GDAX. «Απλά νομίζω πως είναι υπερβολικός ο ενθουσιασμός των επενδυτών».

Μια διάσπαση του bitcoin, επίσης, θα μπορούσε να προκαλέσει την προς τα κάτω αναπροσαρμογή όχι μόνο των δύο νέων εκδοχών του, αλλά και των υπολοίπων ψηφιακών νομισμάτων εάν επικρατήσει αβεβαιότητα και σύγχυση, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του etherumprice.com.

Δυσκολίες έξω από το Διαδίκτυο

Η χρήση του bitcoin ή των υπόλοιπων ψηφιακών νομισμάτων στον πραγματικό κόσμο αντί του Διαδικτύου δεν είναι τόσο εύκολη. Στη Νέα Υόρκη, μία από τις μητροπόλεις του δυτικού κόσμου, είναι λιγοστά τα εστιατόρια και τα μπαρ που δέχονται bitcoin, ενώ οι προμήθειες για τη μετατροπή του ψηφιακού νομίσματος σε δολάρια οδηγούν το τελικό κόστος της συναλλαγής σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα, επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του CNBC. Οι υψηλές προμήθειες για τη μετατροπή του bitcoin σε δολάρια μαζί με πρόσθετες δαπάνες συναλλαγής μπορεί να αυξήσουν το κόστος έως και 40% συγκριτικά με την πληρωμή με μετρητά ή πιστωτική κάρτα.

Εντούτοις, παράγοντες της ευρύτερης αγοράς των ψηφιακών νομισμάτων υποστηρίζουν πως το bitcoin θα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην εκτέλεση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Ακόμη πιο σημαίνοντα ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει η τεχνολογία blockchain, που προσφέρει την υποδομή για την εκτέλεση συναλλαγών με ψηφιακά νομίσματα. Θεωρείται μια τεχνολογία που θα αλλάξει τον τρόπο λειτουργίας των συμβουλευτικών επιχειρήσεων, με την εταιρεία Magister Advisors να προβλέπει αύξηση των επενδύσεων κατά ένα επιπλέον δισ. δολάρια μέσα στο 2017. H JPMorgan και η Fidelity ανακοίνωσαν τον Μάιο πως θα συμμετάσχουν στην αγορά των ψηφιακών νομισμάτων, ενώ 86 εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του οίκου εκκαθάρισης συναλλαγών DTCC, αποφάσισαν να επενδύσουν στην Ethereum Enterprise Alliance.


Πηγή: kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text