Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι ξένοι περιμένουν να «αποζημιωθούν» από το Χρηματιστήριο

Οι ξένοι περιμένουν να «αποζημιωθούν» από το Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ξένοι περιμένουν να «αποζημιωθούν» από το Χρηματιστήριο

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Υπομονή, αλλά και προσδοκίες ότι θα καταγράψουν υπεραξίες από την άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χαρακτηρίζει τη φετινή στρατηγική των ξένων σχημάτων. Ηδη με τη συμπλήρωση του α΄ εξαμήνου του 2017, έχει καταγραφεί ρεκόρ 12ετίας (2006-2017) από την αύξηση της συμμετοχής των ξένων στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, τα ξένα σχήματα στα τέλη του φετινού Mαΐου κατείχαν μετοχές συνολικής αξίας 36,49 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 65,5% επί της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., που φθάνει τα 55,712 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την υψηλότερη επίδοση σε έλεγχο κεφαλαίων που εμφάνισαν τα ξένα σχήματα στη διάρκεια της 8ετούς ύφεσης, γεγονός που αποκαλύπτει και τον σχεδιασμό κυρίως των κερδοσκοπικών κεφαλαίων που είχαν αποχωρήσει βιαίως και υπό μορφή αγέλης το 2013. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι ξένα επενδυτικά σχήματα –όπως KKR, BlackRock, Blackstone και άλλα μεγάλα διεθνώς private equity funds– από τα μέσα του 2016 βρέθηκαν σε διαδικασία αναζήτησης στελεχών από την Ελλάδα για να στήσουν δικά τους γραφεία αντιπροσώπευσης, διαβλέποντας τις προοπτικές του Χ.Α. που είχε υποστεί μεγάλη καθίζηση τη διετία 2014-15 λόγω των απρόβλεπτων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, που κορυφώθηκε με την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015. Σημειώνεται ότι αντίστοιχες δομές έχουν δημιουργήσει ή αναθέσει σε τρίτους οι Third Point, York Capital, Fortress, Lone Star, Fairfax, ενώ ενεργό ρόλο στην Ελλάδα ως γραφεία αντιπροσώπευσης ξένων private equities επιδιώκουν να παίξουν και ισπανικές εταιρείες όπως η N+1, αξιοποιώντας την εμπειρία που έχουν συσσωρεύσει από τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων και επισφαλών δανείων στην ιβηρική αγορά. Τα hedge funds συνεχίζουν να βλέπουν στα μόνιτορ την Ελλάδα και έχουν επεκτείνει το ενδιαφέρον τους, μετά την υψηλή κεφαλαιοποίηση (άνω των 500 εκατ. ευρώ), και σε εταιρείες της χαμηλής κεφαλαιοποίησης (300-500 εκατ. ευρώ). Ο βασικός τους στόχος τους είναι να αποζημιωθούν για την επιμονή τους να επανέλθουν στο Χ.Α. πριν από δύο καλοκαίρια (Αύγουστος 2015) και αφού το Χρηματιστήριο για πρώτη φορά στην ιστορία του είχε παραμείνει κλειστό για έναν ολόκληρο μήνα λόγω των capital controls. Οπως τονίζουν στην «Κ» εκπρόσωποί τους, «ο χρόνος της αποεπένδυσης αργεί από το Χρηματιστήριο Αθηνών, αφού δεν έχουν ωριμάσει οι επενδύσεις μας και δεν έχουμε εισπράξει τις υπεραξίες που είχαμε θέσει όταν ξεκινούσε η αθρόα συμμετοχή μας στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2015».

275 funds και οίκοι

Σύμφωνα με τους πιο μέτριους υπολογισμούς, στο Χ.Α. σήμερα δραστηριοποιούνται περισσότερα από 275 hedge funds, αλλά και διεθνείς επενδυτικοί οίκοι. Τα πιο γνωστά ονόματα είναι του John Paulson, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της BlackRock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Ποτέ η πολιτική αβεβαιότητα δεν ήταν σύμμαχος των αγορών. Aκόμη και σήμερα, μετά την εκταμίευση της δόσης των 8,2 δισ. ευρώ, οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί ότι η κυβέρνηση έχει διάθεση να επισπεύσει το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, εκφράζουν την αισιοδοξία τους ότι μπορεί να έχουν χαθεί οι πρώτοι έξι μήνες του 2017, εάν όμως επισπευσθούν οι μεταρρυθμίσεις, το Χρηματιστήριο θα τα αποζημιώσει.

Την ίδια ώρα, ξένα private equity funds βρίσκονται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγαλομετόχους εισηγμένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού, διαθέτουν, όμως, καλή θέση στην αγορά και δυνατότητες να ανακάμψουν, εφόσον βρουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και μειωθεί το βάρος της εξυπηρέτησης των δανείων. Η ευόδωση των σχετικών συζητήσεων σκοντάφτει προς το παρόν στο πολιτικό περιβάλλον και στις τράπεζες.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text