Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Πρώτη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν

Πρώτη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πρώτη συνάντηση Τραμπ και Πούτιν

Στην πρώτη του συμμετοχή σε μεγάλη διεθνή –τη σύνοδο κορυφής της ομάδας G7, που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα στη Σικελία– ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε σε σύγκρουση με άλλους δυτικούς ηγέτες για την κλιματική αλλαγή, το διεθνές εμπόριο και σειρά άλλων θεμάτων. Αυτή τη βδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος θα δοκιμαστεί εκ νέου στη σύνοδο κορυφής της πιο διευρυμένης ομάδας G20, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Στο περιθώριο της συνόδου, ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει την πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τα αποτελέσματα της συνάντησης θα παρακολουθήσει με έντονο ενδιαφέρον η διεθνής κοινότητα. Η εξομάλυνση των σχέσεων με τη Ρωσία αποτέλεσε βασική προεκλογική δέσμευση του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά οι συνεχιζόμενες έρευνες του Κογκρέσου και του FBI για πιθανή ρωσική ανάμειξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές υπέρ του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου έχουν δυσχεράνει την προσέγγιση των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων. Χθες, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Βίτολντ Βασιόφσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιθυμούσε από τον Ντόναλντ Τραμπ μια διαβεβαίωση για την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στην Πολωνία «στο βαθμό που συνεχίζει να υπάρχει απειλή» από τη Ρωσία. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα επισκεφθεί τη Βαρσοβία την Πέμπτη, παραμονή της συνόδου του G20.

Τηλεφωνικές συνομιλίες

Πλην του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντήσει στο περιθώριο του G20 τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Μεξικανό πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο. Χθες επρόκειτο να συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ενόψει της συνόδου.

Στο μεταξύ, έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Κρις Κρίστι, ο οποίος την Κυριακή έκανε ηλιοθεραπεία με την οικογένειά του σε παραλία δημόσιου πάρκου της πολιτείας, το οποίο είχε κλείσει για το κοινό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Κρίστι είχε βάλει «λουκέτο» σε σειρά πολιτειακών υπηρεσιών που δεν χαρακτηρίζονται ως πρώτης ανάγκης λόγω του αδιέξοδου στην πολιτειακή Βουλή στο θέμα του προϋπολογισμού. Απαντώντας στις επικρίσεις του Τύπου, δήλωσε ότι το Νιου Τζέρσεϊ «έχει 120 μίλια παραλίες» που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι πολίτες. Οσο για την παραλία που μόνο ο ίδιος και η οικογένειά του απήλαυσαν, αρκέστηκε να απαντήσει στους επικριτές του: «Συγγνώμη, αλλά δεν είναι κυβερνήτες».


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text