Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 για την Εθνική

Απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 για την Εθνική

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Απεξάρτηση από τον ELA εντός του 2018 για την Εθνική

Την αισιοδοξία του για την πορεία της τράπεζας το 2017, σε ό,τι αφορά την κερδοφορία και την επίτευξη των στόχων μείωσης των «κόκκινων» δανείων, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης.

Μιλώντας στο Reuters υπογράμμισε τη μεγάλη πρόοδο στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης και τη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου, σημειώνοντας ότι η τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά αποπληρωμής του συνόλου του ELA, κάτι που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο 2018. Αναφερόμενος στο επερχόμενο stress test που θα διενεργήσει το 2018 η ΕΚΤ, υπογράμμισε την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.

Σε ό,τι αφορά την πρόοδο του προγράμματος αναδιάρθρωσης που έχει συμφωνηθεί με τις ευρωπαϊκές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής σημείωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην ανακοίνωση του αγοραστή της θυγατρικής στη Ρουμανία Banca Romaneasca», προσθέτοντας ότι η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων μηνών, θα είναι θετική κεφαλαιακά για την τράπεζα και παράλληλα θα ωφελήσει τη ρευστότητα. Σημειώνεται ότι με τη μεταβίβαση της τράπεζας θα αποπληρωθεί γραμμή χρηματοδότησης ύψους 550 εκατ. ευρώ, που σήμερα παρέχει στη ρουμανική θυγατρική της η ΕΤΕ, ενισχύοντας αντίστοιχα της ρευστότητα της ΕΤΕ. Παράλληλα –όπως σημείωσε ο κ. Φραγκιαδάκης– η Εθνική, πέραν της Banca Romaneasca, θα προχωρήσει στην πώληση των θυγατρικών της τραπεζών σε Σερβία, Αλβανία και Κύπρο. «Πάνω από το 90% της αναδιάρθρωσής μας έχει ολοκληρωθεί. Οι δραστηριότητες αυτές αντιστοιχούν σε πολύ μικρό κομμάτι των δεσμεύσεων του σχεδίου», σημείωσε. Υπενθυμίζεται ότι με την πώληση της Finansbank στην Τουρκία, της NBGI, της Αστήρ Παλάς, της θυγατρικής της στη Βουλγαρία (UBB) και στη Ν. Αφρική, αλλά και της Εθνικής Ασφαλιστικής την προηγούμενη εβδομάδα, έχει ενισχυθεί σημαντικά ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας και πλέον ξεπερνάει το 18%. Παράλληλα η τράπεζα έχει προχωρήσει στην αποπληρωμή των ειδικών ομολόγων (Cocos) που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Η υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια παρέχει στην Εθνική ένα σημαντικό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ενόψει του επόμενου γύρου των πανευρωπαϊκών stress tests που θα πραγματοποιήσει το 2018 η ΕΚΤ και σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη «οπωσδήποτε δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα για τον όμιλο». Σημείωσε ακόμα ότι η Eθνική Tράπεζα, έπειτα από τρεις γύρους ανακεφαλαιοποίησης, θα επικεντρωθεί στην εγχώρια αγορά προκειμένου να συμβάλει στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας «από την κινούμενη άμμο της ύφεσης προς την ανάπτυξη».

«Δεν δημιουργούν οι τράπεζες ανάπτυξη, αλλά οι επιχειρήσεις. Εμείς είμαστε επιταχυντές της ανάπτυξης. Εχουμε τη ρευστότητα και τα χρηματοοικονομικά εργαλεία να βοηθήσουμε τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο κ. Φραγκιαδάκης, εκτιμώντας ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό ρυθμό πιστωτικής επέκτασης καθώς η οικονομία σταθεροποιείται. Σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις για την Εθνική σημείωσε ότι θα πρέπει να αντικαταστήσει την απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις θυγατρικών μέσω της ενίσχυσης των δραστηριοτήτων της στην εγχώρια αγορά. Στόχος της τράπεζας είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας και ανταγωνιστικών και εξωστρεφών επιχειρήσεων όλων των μεγεθών.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Φραγκιαδάκης σημείωσε, αναφερόμενος στο σχέδιο αναδιάρθρωσης, ότι «μεγάλες αποεπενδύσεις σημαίνει στην πραγματικότητα μεγάλη ενίσχυση των σημερινών μας δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Και αυτό ακριβώς είναι που θα κάνουμε.

Εχοντας ήδη ισχυρή θέση σε κεφάλαια και ρευστότητα, θα τη χρησιμοποιήσουμε για να χτίσουμε την ισχυρότερη κερδοφορία. Κερδοφορία που θα έρθει με τρεις τρόπους: από την αύξηση των εσόδων μας λόγω της πιστωτικής επέκτασης, τη μείωση του κόστους μας λόγω περαιτέρω λειτουργικής βελτίωσης και από τη σχολαστική αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων».

 

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text