Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Προτεραιότητα για τις τράπεζες η απεξάρτηση από την ακριβή ρευστότητα του ELA

Προτεραιότητα για τις τράπεζες η απεξάρτηση από την ακριβή ρευστότητα του ELA

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Προτεραιότητα για τις τράπεζες η απεξάρτηση από την ακριβή ρευστότητα του ELA

Από τον Γιάννη Παπαδογιάννη.   Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η σταδιακή επιστροφή της οικονομίας σε συνθήκες κανονικότητας βελτιώνουν τις συνθήκες ρευστότητας, επιτρέποντας στις τράπεζες να κινηθούν πιο δυναμικά για τη μείωση της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Η μείωση του ELA αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις διοικήσεις, καθώς πρόκειται για ακριβό εργαλείο (επιβαρύνεται με επιτόκιο της τάξης του 1,5%, τη στιγμή που τα επιτόκια της ΕΚΤ είναι αρνητικά), ενώ η ουσιαστική μείωσή του θα αποτελέσει ισχυρό μήνυμα για τη βελτίωση των συνθηκών στις τράπεζες.

Ωστόσο για να γίνει αυτό θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, πρόκειται για «σκληρό» πυρήνα χρηματοδότησης, ύψους 40 δισ. ευρώ, για τη μείωση του οποίου απαιτείται ουσιαστική αύξηση των καταθέσεων, κάτι όχι εύκολο, δεδομένων των capital controls αλλά και της έλλειψης εμπιστοσύνης εξαιτίας των «πισωγυρισμάτων» τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση, πάντως, βελτιώνεται και, σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, τον Ιούνιο οι καταθέσεις ενισχύθηκαν εκ νέου, ενώ αυξημένες είναι και οι συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά. Ο ELA έχει μειωθεί κατά 3 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους και στο τέλος Mαΐου περιορίστηκε στα 40,7 δισ. ευρώ από 43,6 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Δεκεμβρίου 2016. Τον Ιούνιο αναμένεται περαιτέρω μείωσή του. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι αν δεν υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα, οι συνθήκες για την οικονομία και τις τράπεζες θα μπορούσαν να βελτιωθούν θεαματικά από το τέταρτο τρίμηνο του 2017 και μετά. Η μείωση του ELA, σημειώνουν, μπορεί να επιτευχθεί μέσω της αύξησης των καταθέσεων, της ενίσχυσης των συναλλαγών repos στη διατραπεζική με ελληνικά στοιχεία και σε δεύτερο χρόνο με ομολογιακές εκδόσεις των τραπεζών.

Σημειώνεται ότι ο ELA (Emergency Liquidity Assistance) είναι ένας έκτακτος μηχανισμός χορήγησης ρευστότητας, μια κατ’ εξαίρεση διαδικασία για τράπεζες που είναι μεν φερέγγυες, αλλά δεν μπορούν να αντλήσουν ρευστότητα μέσω των συνήθων πράξεων νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος. Σήμερα (Μάιος 2017), οι εγχώριες τράπεζες έχουν αντλήσει 16,2 δισ. ευρώ από την «κανονική» ρευστότητα της ΕΚΤ και 40,7 δισ. από την έκτακτη διαδικασία του ELA. Σημειώνεται ότι ο ELA είχε περιοριστεί σε μόλις 642.000 ευρώ τον Ιούνιο του 2014 για να εκτοξευτεί στα 86,8 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015, στον απόηχο της «διαπραγμάτευσης» και του δημοψηφίσματος που οδήγησε στην επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, για να μειωθεί ο ELA, θα πρέπει από εδώ και στο εξής να προχωρήσει η υλοποίηση του προγράμματος, γεγονός που θα δώσει ώθηση στην εμπιστοσύνη και θα επιταχύνει την επιστροφή της οικονομίας σε θετική τροχιά. Μόνον έτσι θα ενεργοποιηθεί μια θετική αλληλουχία για τις τράπεζες και την οικονομία, με περισσότερες συναλλαγές στη διατραπεζική αγορά, επιστροφή καταθέσεων, και αν παγιωθεί το θετικό κλίμα να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε ομολογιακές εκδόσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών και τραπεζών, από τα 40 δισ. ευρώ που αποσύρθηκαν από καταθέσεις το 2015, περίπου 20 δισ. εξακολουθούν να βρίσκονται σε θυρίδες και στρώματα. Τα capital controls εξακολουθούν να αποτελούν μεγάλο εμπόδιο στην επιστροφή καταθέσεων. Οπως σημειώθηκε στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, σήμερα, οι εναπομείναντες περιορισμοί είναι μεν χαλαρότεροι, ωστόσο δεν παύουν να δημιουργούν προβλήματα. «Η ύπαρξη και μόνο πολιτικών κατά παράβαση της βασικής ευρωπαϊκής αρχής της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων αποτελεί εστία αβεβαιότητας που επηρεάζει αρνητικά τις επενδυτικές αποφάσεις. Είναι, συνεπώς, απαραίτητο να συνεχιστεί η διαδικασία που θα καταλήξει στην άρση όλων των περιορισμών. Οι κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να συντονίζονται με τις βελτιώσεις του κλίματος και τη βαθμιαία αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα», σημειώνεται στην έκθεση της ΤτΕ.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text