Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Ρεκόρ δύο ετών στις ενεργές μερίδες του ΧΑ – Στους Έλληνες η «μερίδα του λέοντος» στους νέους κωδικούς

Ρεκόρ δύο ετών στις ενεργές μερίδες του ΧΑ – Στους Έλληνες η «μερίδα του λέοντος» στους νέους κωδικούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρεκόρ δύο ετών στις ενεργές μερίδες του ΧΑ – Στους Έλληνες η «μερίδα του λέοντος» στους νέους κωδικούς

Από τον Γιώργο Κάτικα.   Μετά από δύο χρόνια άρχισαν ξανά να δραστηριοποιούνται κατά μέσο όρο ανά συνεδρίαση περισσότεροι από 1.300 επενδυτές

Κάτι έχει αρχίσει να κινείται στο ΧΑ το τελευταίο διάστημα και η επαναδραστηριοποίηση επενδυτών μόνο θετικά για την αγορά μπορεί να έχει.

Το τελευταίο διάστημα και με αφορμή την κατάκτηση των 800 μονάδων, αποτέλεσμα του κλεισίματος της αξιολόγησης, οι επενδυτές εμφανίζονται περισσότερο θετικοί για την αγορά και ολοένα και περισσότεροι είναι αυτοί που δραστηριοποιούνται. 

Και ενώ τους προηγούμενους μήνες ο μέσος όρος των ενεργών «παικτών» ανά συνεδρίαση ήταν περίπου 1.000 ή σημαντικά λιγότεροι, ο περασμένος Ιούνιος έδειξε πως στο ΧΑ δραστηριοποιήθηκαν ανά ημέρα 1.342 που είναι ρεκόρ διετίας. 

Τον Μάιο μόλις που ξεπέρασε τους 1.000 όπως και τον Μάρτιο, και για να βρούμε πάλι 1.000 πρέπει να γυρίσουμε πίσω στον Φεβρουάριο του 2016. 

Περισσότερους από 1.300 συναντάμε ξανά τον Ιούνιο του 2015. 

Όμως καλά σημάδια υπάρχουν και από τα στοιχεία για το άνοιγμα νέων κωδικών.

Στους πρώτους έξι μήνες έχουν ανοιχτεί σχεδόν όσες μερίδες ανοίχτηκαν στο σύνολο του 2016 και πιο συγκεκριμένα στους έξι μήνες οι νέες μερίδες είναι 7.127 και το 2016 ήταν 7,341. 

Αυτό σημαίνει πως αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μία πολύ καλή χρονιά στο ελληνικό χρηματιστήριο τότε ο νέος αριθμός μερίδων ίσως προσεγγίσει επίπεδα 2015 ή 2014 ήτοι μεταξύ 15-18 χιλιάδων.

Από τις νέες μερίδες που έχουν ανοίξει η «μερίδα του λέοντος» ανήκει στους Έλληνες. 

Πιο αναλυτικά τον Ιούνιο άνοιξαν 2.046 νέες μερίδες οι Έλληνες και μόλις 154 οι ξένοι ενώ και τον περασμένο Μάρτιο οι Έλληνες άνοιξαν 2.360 νέες μερίδες. 

Επομένως από τις 7 χιλιάδες μερίδες περισσότερες από 4.300 έχουν ανοιχτεί από εγχώριους επενδυτές. 

Από τη δραστηριοποίηση περισσότερων επενδυτών, ωφελημένοι βγαίνουν οι ίδιοι οι επενδυτές καθώς η αγορά αποκτά μεγαλύτερο βάθος και περισσότερες επενδυτικές επιλογές.

Επιπλέον κερδισμένοι βγαίνει η ίδια η ΕΧΑΕ καθώς ενισχύεται ο τζίρος ή θα ενισχυθεί σταδιακά και φυσικά οι χρηματιστηριακές εταιρείες που μετά από πολλούς μήνες μιζέριας και παρακμής, αρχίζουν και πάλι να αποκτούν πελάτες και να βελτιώνουν τζίρους μέσω αύξησης προμηθειών. 


Πηγή : bankingnews.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text