Αρχική | Οικονομία | Η κρίση του χρέους | Εσοδα €3,5 δισ. το 2018 προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ από αποκρατικοποιήσεις

Εσοδα €3,5 δισ. το 2018 προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ από αποκρατικοποιήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εσοδα €3,5 δισ. το 2018 προσδοκά το ΤΑΙΠΕΔ από αποκρατικοποιήσεις

Από τον Κώτση Βασίλη.   Κομβικό για την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι το 2018, έτος κατά το οποίο η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προσδοκά σε έσοδα 3,5 δισ. ευρώ.

Ο στόχος για την τριετία 2016-2018, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κυρία Λίλα Τσιτσογιαννοπούλου, ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και όπως προκύπτει από τον πίνακα το 2016 έχουν εισπραχθεί 494 εκατ. ευρώ και για το 2017 θεωρούνται εξασφαλισμένα άλλα περίπου 2,1 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται το τίμημα από το 31% που κατέχει το Ταμείο στον ΔΕΣΦΑ για τον οποίο έχει εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία και εκτιμάται ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει πωληθεί (πωλείται συνολικά το 66% του ΔΕΣΦΑ).

Για να επιτευχθεί ο στόχος των 6 δισ. ευρώ θα πρέπει να εισπραχθούν το 2018 περίπου 3,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, η προσπάθεια θα είναι εντός του 2018 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πώλησης ή παραχώρησης των 10 λιμανιών που ελέγχει το ΤΑΙΠΕΔ και η πώληση των ποσοστών του Ταμείου σε ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Εγνατία, όπως επίσης και το 30% του «Ελ. Βενιζέλος».
Τ
ο 2018 θα ξεκινήσει με «προίκα» 240 εκατ. ευρώ από τη δεύτερη δόση της επέκτασης της σύμβασης του «Ελ. Βενιζέλος» (240 εκατ. ευρω) αλλά και από τις υπολοιπόμενες δόσεις του τιμήματος του Ελληνικού. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο στόχος των 3,5 δισ. στηρίζεται κυρίως στην πώληση του 30% του «Ελ. Βενιζέλος», από το οποίο παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι μπορεί να εισπραχθούν έως και 1,2 δισ. ευρώ.

Για την πώληση του 17% της ΔΕΗ η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ είπε ότι πρώτα θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο εταιρικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ (απόσχιση ΑΔΜΗΕ, πώληση λιγνιτικών μονάδων, μείωση μεριδίου στην προμήθεια) ώστε ο σύμβουλος πώλησης να αποτιμήσει σωστά αυτό το 17% και να εκκινήσει διαγωνιστικές διαδικασίες. Πριν όμως από το τέλος του 2018 είναι απίθανο να έχει προχωρήσει αυτή η ιδιωτικοποίηση.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το ΤΑΙΠΕΔ στην αξιοποίηση των 10 μεγάλων περιφερειακών λιμανιών. Σε πρώτη φάση θα γίνει ολοκληρωμένη μελέτη για κάθε ένα ξεχωριστά ώστε να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματά τους (π.χ. άλλο θα ενδείκνυται για εμπορικές δραστηριότητες και άλλο για κρουαζιέρα). Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι διαγωνισμοί είτε για παραχώρηση είτε για πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.  

Για το Ελληνικό η πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέλυσε τον οδικό χάρτη: διαβούλευση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), συμμόρφωση του επενδυτή με τις παρατηρήσεις, προεδρικό διάταγμα για τη χωροθέτηση.

Στο ίδιο τραπέζι

Με δεδομένες τις εκκρεμότητες του δασικού και της αρχαιολογίας στόχος του Ταμείου είναι να φέρνει τις διάφορες πλευρές στο ίδιο τραπέζι για να προχωρούν τα ζητήματα. Εκτιμάται πάντως ότι έως το τέλος του 2017 θα έχει εισπραχθεί η προκαταβολή των 300 εκατ. ευρώ. Ο διαγωνισμός για το καζίνο θα πρέπει να τρέξει παράλληλα - ήδη ασχολούνται τα συναρμόδια υπουργεία - εφόσον, όπως είναι γνωστό, αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η επένδυση. 

Για την Εγνατία σύντομα θα δημοσιοποιηθεί πρόσκληση ενδιαφέροντος. Υπάρχει νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (με κυρίαρχο ρόλο του υπουργείου Υποδομών) για νέους σταθμούς διοδίων, εκ των οποίων 20 πλευρικοί. Συνολικά υπάρχουν 38 σταθμοί.

Στο θέμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται το οικονομικό κλείσιμο αλλά εκκρεμεί η σύμβαση με το υπουργείο Υποδομών για την επιδότηση των άγονων γραμμών. Η δέσμευση του Δημοσίου για ετήσια πληρωμή έως 49 εκατ. ευρώ ως το 2020 παραμένει αλλά οι Ιταλοί θέλουν αυτό να προκύπτει με σαφήνεια από τη σύμβαση.Ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση στην Αφάντου της Ρόδου. Οπως είναι γνωστό, τις δύο εκτάσεις διεκδίκησαν και κέρδισαν δύο σχήματα: ένα ελληνοαμερικανικό και ένα από την Κύπρο. Στόχος και των δύο είναι κυρίως η ανέγερση πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων.

Η επένδυση όμως κόλλησε γιατί το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε όλη την έκταση αρχαιολογική. Οι εργασίες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν αρχαία βαρύνουν τον επενδυτή αλλά οι εν δυνάμει ιδιοκτήτες αρνούνται να πληρώσουν τα έξοδα, θεωρώντας την απόφαση του υπουργείου «παράλογη».

ια να λυθεί το πρόβλημα το ΤΑΙΠΕΔ υπέγραψε ένα MOU με το υπουργείο και αναλαμβάνει αυτό τα έξοδα των ανασκαφών για να ξεκολλήσει η επένδυση. Σύμφωνα με την κυρία Τσιτσογιαννοπούλου το κόστος που θα επωμισθεί το ΤΑΙΠΕΔ είναι κάτω από τις 100.000 ευρώ.


Πηγή : tovima.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text