Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Stress tests και σενάρια αξιολόγησης για ελληνικές τράπεζες

Stress tests και σενάρια αξιολόγησης για ελληνικές τράπεζες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Stress tests και σενάρια αξιολόγησης για ελληνικές τράπεζες

Η χρηματιστηριακή αγορά εάν σήμερα ήξερε ότι οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους του 2018 στα NPLs και NPEs και ότι θα περάσουν τα stress tests χωρίς προβλήματα θα έδινε ένα premium στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον +35% με +50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Τα stress tests για τις 123 ευρωπαϊκές τράπεζες θα ξεκινήσουν αρχές 2018 και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα Ιούλιο 2018.

Για τις ελληνικές τράπεζες τα stress tests θα «ξεκινήσουν» νωρίτερα όταν ΕΚΤ και SSM ο Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών θα ελέγξει το ελληνικό banking για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Να σημειωθεί ότι ο έλεγχος των τραπεζών θα διεξαχθεί ως εξής:

Εθνική και Alpha bank από Σεπτέμβριο 2017 

Πειραιώς και Eurobank Νοέμβριο 2017. 

Ο έλεγχος που θα πραγματοποιηθεί λοιπόν μέσα στο Φθινόπωρο για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι ο πρόδρομος των stress tests. 

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προβληματικών δανείων και των νέων παραμέτρων – στόχων που θα τεθούν θα κριθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό εάν οι ελληνικές τράπεζες περάσουν τα stress tests.

Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα των stress tests δεν θα ανακοινωθούν όπως στο παρελθόν δηλαδή με βάση το κεφαλαιακό έλλειμμα ή πλεόνασμα.

Στα stress tests που θα διεξάγουν ΕΚΤ και SSM – πλην των 39 μεγαλύτερων που θα τα πραγματοποιήσει η EBA η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή - λαμβάνονται υπόψη συγκεκριμένες παραδοχές.

Για τις ελληνικές τράπεζες έχουν ληφθεί υπόψη οι εξής παραδοχές. 

1)Το ΑΕΠ της Ελλάδος με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος για το 2017 θα αυξηθεί 1,6%. 

Στο βασικό σενάριο της ΕΚΤ και του SSM η Ελλάδα θα έχει ύφεση -1,5% και στο δυσμενές σενάριο adverse scenario θα έχει ύφεση στο -2,7%. 

Στα stress tests του 2015 στο δυσμενές σενάριο το ΑΕΠ της Ελλάδος υποχωρούσε -6,5%. 

2)Στα ακίνητα έχουν ληφθεί υπόψη οι εξής παραδοχές ότι θα υποχωρήσουν οι τιμές -2% στο δυσμενές σενάριο και -0,5% στο βασικό σενάριο.

3)Με βάση την νέα στοχοθεσία για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που θα καθοριστεί στον έλεγχο που θα πραγματοποιήσουν ΕΚΤ και SSM θα διαπιστωθεί εάν οι ελληνικές τράπεζες χρειαστεί να διενεργήσουν νέες προβλέψεις οι οποίες θα είναι επιβαρυμένες με τα IFRs 9 τα νέα λογιστικά πρότυπα. 

Τα IFRs 9 θα επιβαρύνουν τον ισολογισμό των τραπεζών τέλη του 2017 έως 3,5 δισεκ. λόγω προβλέψεων οι οποίες ωστόσο θα μπορούν να αποσβεστούν σε βάθος 5ετίας. 

Με βάση λοιπόν την στοχοθεσία στα προβληματικά δάνεια θα διαπιστωθεί εάν υπάρξει gap στους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. 

Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις και με βάση ένα ορθολογικό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests του Ιουλίου 2018 με την παραδοσιακή έννοια του όρου αλλά υπάρχει μια πιθανότητα να χρειαστεί μάλλον 1 ή το πολύ  2 τράπεζες να αυξήσουν τα capital buffers.

Οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους για τα προβληματικά δάνεια NPLs και NPEs το 2017 αυτό είναι βέβαιο αλλά το 2018 ίσως δυσκολευτούν υπό την έννοια ότι μπορεί η ΕΚΤ και ο SSM να μεταβάλλουν το μείγμα μείωσης των προβληματικών δανείων. 

Π.χ. είναι πιο εύκολο να πουλήσει μια τράπεζα προβληματικά δάνεια παρά να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα από αναδιάρθρωση – εξυγίανση καθώς απαιτείται πολύς χρόνος. 

Συμπέρασμα

Η χρηματιστηριακή αγορά εάν σήμερα ήξερε ότι οι τράπεζες θα πιάσουν τους στόχους του 2018 στα NPLs και NPEs και ότι θα περάσουν τα stress tests χωρίς προβλήματα θα έδινε ένα premium στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον +35% με +50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. 

Επειδή η αγορά έχει ακόμη δισταγμούς και επειδή η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι το μείγμα τράπεζες και stress tests αποτελεί ενίοτε μηχανισμό πολιτικής πίεσης στην Ελλάδα…όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο συνεργάσιμη είναι η ελληνική κυβέρνηση. 

Εάν η κυβέρνηση πάει με τα νερά των δανειστών και υπογράψει και ECCL γραμμή τότε είναι βέβαιο ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν τα stress tests άνετα. 

Εάν υπάρξει οποιαδήποτε εμπλοκή σίγουρα θα υπάρξει και τραπεζική εμπλοκή με σοβαρές συνέπειες ξανά στο σύστημα και την οικονομία.

Υπάρχει τρόπος να σπάσει η «κινητική ακινησία» των τραπεζικών μετοχών…μεγάλη προσοχή στους ελέγχους ΕΚΤ - SSM

Εάν λοιπόν δεν ξεκαθαρίσει απόλυτα το ζήτημα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών για τα προβληματικά τους δάνεια από την ΕΚΤ και τον SSM δεν θα καταφέρουν οι μετοχές των τραπεζών να ξεκολλήσουν από την κινητική ακινησία.

Μετά το ράλι στην αγορά με αφορμή και αιτία το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, έχουν παρέλθει περίπου 2 μήνες και οι τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης.

Ορισμένοι το αποκαλούν το φαινόμενο αυτό «κινητική ακινησία» οι μετοχές των τραπεζών κινούνται και στο τέλος παραμένουν στάσιμες.

Η Alpha bank π.χ. παραμένει καθηλωμένη εδώ και καιρό πέριξ των 2,20 ευρώ. 

Η Εθνική στα 0,36 ευρώ και η Eurobank στο 1 ευρώ όπως και η Πειραιώς 0,2230 με 0,23 ευρώ. 

Η Εθνική έχει πλησιάσει πολύ κοντά σε κεφαλαιοποίηση την Alpha bank και υπάρχει αιτιολογία για την εξέλιξη αυτή ενώ συνολικά ο κλάδος εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 10,8-11 δισεκ. ευρώ. 

Οι τράπεζες το τελευταίο διάστημα έχουν εγκλωβιστεί. 

Αυτός ο χρηματιστηριακός εγκλωβισμός δεν είναι τυχαίος. 

Στο βάθος του ορίζοντα έρχονται αξιολογήσεις από τον SSM και την ΕΚΤ για τα προβληματικά δάνεια και βεβαίως το Καλοκαίρι του 2018 τα stress tests. 

Πριν φθάσουμε στην ECCL στην νέα πιστωτική γραμμή θα πρέπει η Ελλάδα να ξεπεράσει και τον δύσκολο σκόπελο της ολοκλήρωσης της 3ης αξιολόγησης που θα ξεκινήσει αρχές Οκτωβρίου 2017. 

Εάν υπάρξει έξοδος της Ελλάδος στις αγορές αυτή η παράμετρος θα δώσει μόνο προσωρινή κινητικότητα στην αγορά. 

Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές και αυτό το θετικό νέο θα ξεθωριάσει σε ελάχιστες ημέρες. 

Για να ξεκολλήσουν οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών χρειάζονται ένα ισχυρό καταλύτη. 

Στις 21 Ιουλίου θα αξιολογήσει την ελληνική οικονομία η Standard and Poor’s και μάλλον θα είναι έκπληξη να αναβαθμίσει την χώρα κατά 1 βαθμίδα σε Β από Β-.

Οι μετοχές των τραπεζών χρειάζονται ισχυρότερο καταλύτη.

Οι μετοχές των τραπεζών θα ανακάμψουν μόνο όταν ξεκαθαρίσει η αξιολόγηση των προβληματικών δανείων και προβληματικών ανοιγμάτων από την ΕΚΤ και SSM. 

Η ΕΚΤ και ο SSM θα αξιολογήσουν τις ελληνικές τράπεζες Εθνική και Alpha bank από Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η διαδικασία και τον Νοέμβριο Πειραιώς και Eurobank. 

Αυτή η αξιολόγηση είναι πολύ κρίσιμη για τους εξής λόγους 

1)Το αποτέλεσμα της αξιολόγησης θα είναι προπομπός για τα stress tests που θα ακολουθήσουν και θα ανακοινωθούν Ιούλιο 2018.  

2)Η αξιολόγηση των προβληματικών δανείων αποτελεί βασική ανησυχία των τραπεζών και τραπεζιτών. 

Οι στόχοι που είχαν τεθεί για τα προβληματικά δάνεια επιτυγχάνονται οριακά οπότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αλλάξουν οι στόχοι, να τεθούν ακόμη υψηλότεροι άρα και δυσκολότεροι στόχοι.

3)Εάν το πλαίσιο της αξιολόγησης είναι πολύ αυστηρό η ΕΚΤ και ο SSM μπορούν να επιβάλλουν πολλά πέναλτι π.χ. να αυξήσουν τα όρια στα εποπτικά κεφάλαια, να επιβάλλουν να διενεργηθούν νέες προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.  

Η παράμετρος αυτή δεν αντιμετωπίζεται από τους έλληνες τραπεζίτες χαλαρά. 

Ανησυχούν ότι εάν η ΕΚΤ και ο SSM ακολουθήσουν αυστηρές προδιαγραφές τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα. 

Βέβαια κάποιοι τραπεζίτες είναι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι θα καταστεί το πλαίσιο πιο αυστηρό αλλά όχι ακραία αυστηρό.

Πάντως υπάρχει ανησυχία. 

Εάν λοιπόν δεν ξεκαθαρίσει απόλυτα το ζήτημα της αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών για τα προβληματικά τους δάνεια από την ΕΚΤ και τον SSM δεν θα καταφέρουν οι μετοχές των τραπεζών να ξεκολλήσουν από την κινητική ακινησία.


Πηγή: bankingnews.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text