Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Η ρωσική υπόθεση παραλύει τον Λευκό Οίκο

Η ρωσική υπόθεση παραλύει τον Λευκό Οίκο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η ρωσική υπόθεση παραλύει τον Λευκό Οίκο

Δεν κράτησε πολύ η ικανοποίηση του Ντόναλντ Τραμπ το ότι έκλεψε την παράσταση της συνόδου κορυφής του G20 χάρη στη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη συμφωνία ανακωχής στη νοτιοδυτική Συρία. Προτού καλά καλά προσγειωθεί το προεδρικό αεροπλάνο που τον μετέφερε πίσω στην Ουάσιγκτον, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις των New York Times για τη συνάντηση του μεγαλύτερου γιου του με Ρωσίδα δικηγόρο τον περασμένο Ιούνιο, ξανάφεραν το μαύρο σύννεφο των σχέσεων Τραμπ - Μόσχας πάνω από τον Λευκό Οίκο, παραλύοντας εκ νέου την προεδρία του και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του.

Στην Ουάσιγκτον θεωρείται θέμα χρόνου να κληθεί ο Ντ. Τραμπ τζούνιορ από τον ειδικό ανακριτή Ρόμπερτ Μιούλερ, προκειμένου να καταθέσει για τη συνάντηση με τη Νατάλια Βεσελνίτσκαγια. Τα emails που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει ο ίδιος ο υιός Τραμπ προχθές επιβεβαιώνουν ότι δέχθηκε, με πολύ μεγάλη ευχαρίστηση, να συναντηθεί με τη Ρωσίδα για να παραλάβει (ανύπαρκτα όπως αποδείχθηκε) ντοκουμέντα που θα βοηθούσαν τον πατέρα του, ενοχοποιώντας την αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον. Το γεγονός ότι δεν ειδοποίησε το FBI θέτει τεράστιο θέμα ηθικών, πολιτικών ή και ποινικών ευθυνών, χωρίς να αποκλείεται να εμπλακούν και άλλα στελέχη του επιτελείου Τραμπ ή και ο ίδιος ο πρόεδρος.

Μιλώντας στο Fox News, ο υιός Τραμπ προσπάθησε να δικαιολογήσει την επιλογή του να συναντηθεί με τη Βεσελνίτσκαγια, αν και αισθάνθηκε την ανάγκη να προσθέσει: «Εκ των υστέρων, πιθανότατα θα είχα ενεργήσει διαφορετικά». Δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τον ειδικό ανακριτή και τις επιτροπές του Κογκρέσου που διερευνούν τη θρυλούμενη ρωσική ανάμειξη, ενώ υποστήριξε ότι δεν είχε ενημερώσει τον πατέρα του για τη συνάντηση.

Προς υπεράσπιση του γιου του έσπευσε ο πρόεδρος, ο οποίος μέχρι χθες δεν μιλούσε για την υπόθεση. Αφού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τον γιο του «άνθρωπο υψηλής ποιότητας», επανήλθε, μέσω Twitter, για να εγκωμιάσει την τηλεοπτική του παρουσία. «Ηταν ανοικτός, ξεκάθαρος και αθώος», έγραψε, υποστηρίζοντας για νιοστή φορά ότι «πρόκειται για το μεγαλύτερο κυνήγι μαγισσών στην πολιτική ιστορία».

Νομικοί κύκλοι στην αμερικανική πρωτεύουσα σημείωναν ότι η αλληλογραφία του υιού Τραμπ, όσο αποκαλυπτική κι αν είναι από πολιτική άποψη, δεν παρέχει αποδείξεις για εμπλοκή του σε παράνομη δραστηριότητα. Προσθέτουν, όμως, ότι δεν αποκλείεται να αντιμετωπίσει προβλήματα με τη Δικαιοσύνη αν διαπιστωθεί ότι βοήθησε καθ’ οιονδήποτε τρόπο εγκληματική ενέργεια, όπως η διαπιστωμένη διαδικτυακή πειρατεία στο δίκτυο υπολογιστών των Δημοκρατικών ή ενδεχόμενη παραβίαση της νομοθεσίας για χρηματοδότηση προεκλογικών εκστρατειών.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, εκτίμησε ότι ο θόρυβος γύρω από τη συνάντηση του υιού Τραμπ ήταν αντιπερισπασμός για να επισκιαστεί η συνάντηση των προέδρων ΗΠΑ και Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η Βεσελνίτσκαγια δεν εκπροσωπεί κατά κανένα τρόπο το ρωσικό κράτος. Παρομοίασε την κάλυψη της υπόθεσης από τα αμερικανικά ΜΜΕ με «παρατεταμένο τηλεοπτικό σίριαλ», στο οποίο η χώρα του «δεν συμμετέχει, δεν παίζει».

Ακρόαση για διευθυντή FBI

Στον απόηχο της υπόθεσης Τραμπ - Ρωσία διεξήχθη χθες η ακρόαση της Γερουσίας για την έγκριση του διορισμού του νέου διευθυντή του FBI, ύστερα από την απόλυση του προκατόχου του Τζέιμς Κόμι από τον Τραμπ. Ο Κρ. Ρέι, ο οποίος έχει προταθεί από τον Αμερικανό πρόεδρο, δήλωσε ότι δεν του ζητήθηκε να δώσει όρκο αφοσίωσης στον Τραμπ και ότι, εάν γινόταν κάτι τέτοιο, θα αρνούνταν να το πράξει. Επιπλέον, διαφοροποιήθηκε από τον Αμερικανό πρόεδρο, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί «κυνήγι μαγισσών» τις εν εξελίξει έρευνες για τον ρόλο της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Με χθεσινή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CBN ο Τραμπ δήλωσε ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν οι δύο ηγέτες τα πήγαν «πάρα πολύ καλά» και υποστήριξε ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα προτιμούσε να είχε νικήσει η Χίλαρι Κλίντον γιατί δεν θα αφιέρωνε τόσα κονδύλια στον αμερικανικό στρατό, όπως εκείνος.


Ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών για τον υιό Τραμπ

 

 

Η αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ αποδέχθηκε ασμένως να συναντηθεί με πρόσωπο που του παρουσιάστηκε ως «δικηγόρος της ρωσικής κυβέρνησης», με αποστολή τη διαβίβαση «επίσημων ντοκουμέντων και πληροφοριών» που θα βοηθούσαν την εκστρατεία του πατέρα του και θα έβλαπταν τη Χίλαρι Κλίντον, ισοδυναμεί με πραγματική πολιτική βόμβα. Εγείρει πλήθος ερωτημάτων για ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα του υιού Τραμπ και άλλων εμπλεκομένων, όπως ο κουνιάδος του Τζάρεντ Κούσνερ, ο επικεφαλής της εκστρατείας Τραμπ, Πολ Μάναφορτ, ίσως και ο ίδιος ο πρόεδρος. Τα νέα στοιχεία ανέκυψαν σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής της υπόθεσης Τραμπ - Ρωσία. Ωστόσο, δεν θα έπρεπε να υπερβάλουμε τη σημασία τους: οι έρευνες έχουν ακόμη να διανύσουν μακρύ δρόμο μέχρις ότου υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για τις ευθύνες του Ντ. Τραμπ τζούνιορ ή οποιουδήποτε άλλου.

Οι δικαιολογίες περί συνάντησης ρουτίνας είναι ξεκάθαρα ανοησίες. Ως νομικοί, ειδικευμένοι σε θέματα ηθικής και δεοντολογίας, εργαστήκαμε επί δεκαετίες σε πολιτικές εκστρατείες. Ποτέ δεν ακούσαμε μια προσφορά αυτού του είδους. Αν είχαμε ακούσει κάτι τέτοιο, θα επιμέναμε να ενημερωθεί προκαταβολικά το FBI. Το ίδιο θα έκανε οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος δικηγόρος προεκλογικής εκστρατείας, αξιωματούχος ή και εθελοντής ακτιβιστής με κάποια πείρα.

Κι αυτό γιατί οι κίνδυνοι να καταλογιστούν ποινικές ευθύνες σε μεμονωμένα άτομα ή και συλλογικά στους υπεύθυνους της προεκλογικής καμπάνιας είναι προφανείς και μεγάλοι. Περιλαμβάνουν ποινικά ή αστικά αδικήματα για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης της προεκλογικής καμπάνιας. Η νομοθεσία απαγορεύει να δεχθεί κανείς οτιδήποτε έχει πραγματική αξία από μια ξένη κυβέρνηση ή έναν ξένο πολίτη.

Τα υποτιθέμενα ρωσικά «ντοκουμέντα» θα ήταν παράνομη –και πολύτιμη– συνεισφορά από μια ξένη κυβέρνηση.

Επειτα, τίθεται το ερώτημα αν ο ενθουσιασμός που εκφράζει ο υιός Τραμπ στα emails του μαρτυρούν συναίνεση του επιτελείου Τραμπ να δεχθεί τη ρωσική βοήθεια. Εδώ έχουμε κάτι ακόμη σοβαρότερο από την παραβίαση της νομοθεσίας για χρηματοδότηση της εκστρατείας, καθώς μπαίνει στο παιχνίδι η νομοθεσία περί συνωμοσίας. Παρότι δεν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για να κρίνουμε, ο υιός Τραμπ και άλλοι ενδέχεται να εκτεθούν και σε κατηγορίες για συνωμοσία που συνδέεται με κατασκοπεία, ανάλογα με το τι είδους παράνομες πληροφορίες διακινήθηκαν και με το κατά πόσον είχαν οι ίδιοι συναίσθηση της όποιας κατασκοπευτικής δραστηριότητας.

Αναφορικά με τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ, το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποιο βαθμό ήταν ενήμερος. Η συνάντηση έγινε στον πύργο Τραμπ, έναν όροφο κάτω από το αρχηγείο της εκστρατείας του. Να πιστέψουμε ότι τρεις από τους στενότερους συνεργάτες του ενεπλάκησαν χωρίς να του πουν τίποτα;

Βρισκόμαστε μόνο στη μέση του δρόμου ως προς τις έρευνες για τις σχέσεις Τραμπ - Ρωσίας. Συσσωρεύονται ενδείξεις, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι είδους αδικήματα έλαβαν χώρα, αν έλαβαν χώρα. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι έρευνες από τον ειδικό ανακριτή και το Κογκρέσο, χωρίς παρεμβάσεις από τον Λευκό Οίκο ή αλλού.

 

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text