Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Γ. Τσίπρας: Ο πιο ενδιαφερόμενος για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η Κίνα

Γ. Τσίπρας: Ο πιο ενδιαφερόμενος για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η Κίνα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γ. Τσίπρας: Ο πιο ενδιαφερόμενος για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι η Κίνα

"Υπάρχει μία μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις και υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες ενέργειες και κινήσεις στον χώρο αυτό" δήλωσε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων "Πρακτορείο 104,9 fm".

"Είναι μία δυναμική, που δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τα τελευταία 6-7 χρόνια" είπε διευκρινίζοντας ότι "στην κοινωνία θα αποτυπωθεί σε αργότερους χρόνους, αν και ήδη έχουμε δεδομένα, δηλαδή τα σχετικά με την ανεργία νούμερα, σύμφωνα με τα οποία έχουμε για πρώτη φορά σημαντική μείωσή της. Κάτι λένε, αλλά είναι θέμα μηνών να φτάσει και σε άλλα επίπεδα η κινητικότητα που υπάρχει".

Ο κ. Τσίπρας παρατήρησε ότι τα περασμένα χρόνια η χώρα ήταν "λίγο μονόπλευρα προσανατολισμένη προς τον χώρο της Δύσης" και σημείωσε: "Προφανώς περιμένουμε πολλά από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους και εταίρους στον χώρο των επενδύσεων [...] παρόλα αυτά το άνοιγμά μας προς χώρες, όπου έχει μετατοπισθεί παγκόσμια η οικονομία, προς την Ανατολή δηλαδή και την περιφέρεια, είναι επίσης πολύ σημαντικό". Διευκρίνισε δε: "Αυτή τη στιγμή ο πιο ενδιαφερόμενος για επενδύσεις είναι η Κίνα, είναι γεγονός, που θα το δούμε αυτό και το επόμενο διάστημα, αλλά δεν παύουν να έχουν εξαιρετική σημασία για εμάς και η Ευρωπαϊκή Ένωση -ειδικά οι μεγάλες χώρες- και οι Ηνωμένες Πολιτείες".

Με αφορμή τη χθεσινή τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας - Σερβίας – Βουλγαρίας και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών σημείωσε ότι "τα Βαλκάνια είναι ένας χώρος, στον οποίο χρειάζεται να υπάρξει μία επαναδραστηριοποίηση από πλευράς της Ελλάδας και σε πολιτικό και σε οικονομικό επίπεδο". Ειδικά για τη Σερβία υπογράμμισε: "Είμαστε σε μία πορεία σύσφιξης σχέσεων, η οποία βοηθάει και σε ό,τι αφορά το θέμα της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, που έχει εξαιρετική σημασία, αλλά οι δύο αυτές χώρες που είναι οι δύο πιο αναπτυγμένες της περιοχής μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στα Βαλκάνια γενικότερα".

Σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά σχέδια στα Βαλκάνια διευκρίνισε ότι "στον τομέα της ενέργειας υπάρχει πεδίο σχετικά σύντομων δράσεων το επόμενο διάστημα, υπάρχει πεδίο συνεργασίας", ενώ για τον τομέα μεταφορών είπε: "Δεν είναι μόνο θέμα Σερβίας και Ελλάδας, υπάρχουν και τα Σκόπια στη μέση και πρέπει να έλθουμε σε συνεννόηση μαζί τους, γιατί ο άξονας Βελιγράδι- Θεσσαλονίκη έχει μεγάλη σημασία, μετά τα λιμάνια στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη είναι ένας δίαυλος προς την Ευρώπη".

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, όπου άρχισαν οι έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων και τη στάση της Τουρκίας ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε "αναμενόμενα αυτά τα οποία συμβαίνουν" και τόνισε: "Χρειάζεται εξαιρετική προσοχή και ψυχραιμία από τη δική μας πλευρά και όλη μας η πολιτική μέχρι τώρα και στο θέμα του Κυπριακού και στο Αιγαίο δείχνει ότι η σοβαρότητα αυτή υπάρχει".


Πηγή: capital.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text