Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στην έξοδο στις αγορές ποντάρει το ΧΑ

Στην έξοδο στις αγορές ποντάρει το ΧΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην έξοδο στις αγορές ποντάρει το ΧΑ

Από τον Μαντικίδη Τάσο.   Κέρδη 12 δισ. ευρώ σημείωσαν από την αρχή του έτους οι μετοχές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που δείχνει να ακολουθεί τη διαφαινόμενη (δοκιμαστική) έξοδο της Ελλάδας στις αγορές καθώς σημειώνοντας άνοδο 33% το ίδιο διάστημα βρέθηκε σε νέο υψηλό 28 μηνών. 

Μετά από τρία χρόνια, η Ελλάδα φέρεται να επιχειρεί στις αρχές της  επόμενης εβδομάδας μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στοχεύοντας να ανταλλάξει το πενταετές ομόλογο που εκδόθηκε το 2014 ύψους 3 δισ. ευρώ με ένα νέο πενταετές ομόλογο και πιθανώς να υπάρξει και είσπραξη ενός επιπλέον ποσού. 

Η έκδοση θεωρείται εξασφαλισμένη, ενώ μέσω swaps θα αντικατασταθεί το 5ετές ομόλογο λήξης 2019, ενώ το επιτόκιο εκτιμάται ότι μπορεί να κυμανθεί στην περιοχή του 4,5% (πολλαπλάσιο πάντως από το επιτόκιο που μας δανείζει ο ESM).

Η αναχρηματοδότηση της πενταετίας με ελαφρώς χαμηλότερα επιτόκια έχει αυξήσει το ενδιαφέρον που πλέον δεν περιορίζεται μόνο σε εμποροβιομηχανικούς τίτλους αλλά περιλαμβάνει όλο το εύρος της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, αναφέρει η Beta Securities, σημειώνοντας πως η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών τον Ιούλιο έχει αυξηθεί κατά 124% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Εν τω μεταξύ, σε αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών με σύσταση αύξησης θέσεων (overweight) από ουδέτερη θέση (neutral) προχώρησε η HSBC, η οποία δίνει έμφαση στις τράπεζες και στο λιανεμπόριο.

Η ορθή διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ενισχύσει τον δείκτη ROE, δηλαδή τη μέση αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την ώρα που οι τιμές των μετοχών διαπραγματεύονται 0,5 φορές τη λογιστική τους αξία.

Παράλληλα η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών αναμένεται να ενισχύσει τις μετοχές του καταναλωτικού τομέα, ενώ συνολικά οι μετοχές βρίσκουν στήριξη στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων. Από την άλλη πλευρά πάντως μεγάλες επενδυτικές τράπεζες όπως η Citigroup και η UBS συνεχίζουν να διατηρούν τη σύσταση μειωμένης θέσης για την ελληνική αγορά, ενώ τα funds που επενδύουν παθητικά στους δείκτες έχουν μετατοπιστεί από μειωμένες θέσεις σε ουδέτερες θέσεις σε σχέση με τους δείκτες αναφοράς.

Την ίδια στιγμή, πρωτογενές πλεόνασμα 1,93 δισ. ευρώ εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο πρώτο εξάμηνο του έτους, υψηλότερο κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, χάρη στις χαμηλότερες δαπάνες. Στο ίδιο διάστημα, τα καθαρά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 21,3 δισ. ευρώ, υψηλότερα κατά 73 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες κυμάνθηκαν στα 22,9 δισ. ευρώ, χαμηλότερες του στόχου για 24 δισ. ευρώ.

Μετοχές: Κέρδη ως 3.128%


Με κέρδη 3.128% η μετοχή της Euromedica σημειώνει την καλύτερη απόδοση εφέτος στο ΧΑ. Τα μεγαλύτερα κέρδη σε αξία εμφάνισαν οι Coca-Cola (€1,65 δισ.), ΕΛΠΕ (€1,45 δισ.), Εθνική (€1,1 δισ.), Eurobank (€798 εκατ.), ΟΤΕ (€798 εκατ.), Motor Oil (€657 εκατ.) και ΟΠΑΠ (€575 εκατ.)


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text