Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Ένας στους δύο νέους ζει από τους γονείς του

Ένας στους δύο νέους ζει από τους γονείς του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένας στους δύο νέους ζει από τους γονείς του

Στα δομικά, διαγενεακά και πολιτισμικά αίτια της ανεργίας των νέων στη χώρα μας εστιάζουν τα πρώτα αποτελέσματα της μεγάλης ποσοτικής έρευνας της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε από την MRB στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου Cupesse.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 48% των νέων Ελλήνων (18-35) δηλώνουν σήμερα ως τη βασική πηγή του εισοδήματός τους την «οικονομική στήριξη από γονείς ή άλλους συγγενείς». Είναι η πιο συχνή πηγή εισοδήματος συγκριτικά με τη «μισθωτή εργασία» που είναι στο 45%. Επίσης, μόνο το 15% αυτών θεωρεί πιθανό να βρει δουλειά τους επόμενους 6 μήνες.

- Το 29% των νέων πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα είναι χειρότερο από αυτό των γονιών τους. Αλλά την ίδια γνώμη έχει και το 55% των γονέων τους.

- Το 41% των νέων δηλώνει διατεθειμένο να μετακομίσει σε άλλη χώρα για να βρει δουλειά, ενώ το το 46% σε άλλη περιοχή της Ελλάδας.

Επίσης οι νέοι Έλληνες σε σχέση με τους γονείς τους:

- δηλώνουν λίγο περισσότερο αριστεροί και πολύ λιγότερο θρησκευόμενοι (31% έναντι 54%)

- έχουν λίγο καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης

- συμμετέχουν λιγότερο σε εθελοντικές ή συλλογικές δράσεις (πλην των πολιτικών δράσεων)

- εμπιστεύονται λιγότερο τους θεσμούς

- συμμετέχουν λιγότερο σε πολιτιστικά δρώμενα (43% έναντι 57%).

Οι γονείς φαίνονται πιο πρόθυμοι να αναλάβουν ρίσκο, πιο ενεργά συμμετέχοντες σε συλλογικές δράσεις ή στον εθελοντισμό, και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της ποσοτικής έρευνας, φαίνεται πως ο συνδυασμός χαμηλής μόρφωσης, οικονομικής ανεπάρκειας και έλλειψης εμπιστοσύνης στους θεσμούς στους γονείς, έχει ως αποτέλεσμα πολύ υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στα παιδιά τους, σε σχέση με τα παιδιά γονέων με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ποσοτικής έρευνας, ανεξάρτητα από το προφίλ των γονιών τους, οι νέοι οι οποίοι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά ανεργίας είναι:

- δεν θεωρούνται "ενεργοί πολίτες"

- αντιδρούν απέναντι στους θεσμούς

- δεν είναι ιδιαίτερα μορφωμένοι και

- δεν αφιερώνουν χρόνο στην πνευματική τους καλλιέργεια.

Σημειώνεται πως την ποσοτική έρευνα πραγματοποίησε η MRB σε δείγμα περίπου 1.500 νέων Ελλήνων από όλες τις περιφέρειες της χώρας και σε δείγμα 500 γονέων των νέων αυτών.

Η έρευνα διεξήχθη στο πλαίσιο του Cupesse, ενός μεγάλου ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου για τη χαρτογράφηση της ανεργίας των νέων, το οποίο διεξάγεται ταυτόχρονα σε 11 χώρες με τον συντονισμό του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης. Η διαΝΕΟσις είναι ο φορέας που διεξάγει το ελληνικό σκέλος του project (ο μόνος μη πανεπιστημιακός εταίρος) το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από έρευνες και δράσεις που θα δημοσιευτούν σταδιακά τα επόμενα χρόνια. Η πρώτη έρευνα που δημοσιεύουμε είναι μια ποσοτική δημοσκόπηση που ως στόχο έχει να διερευνήσει τις πεποιθήσεις και τις στάσεις των νέων ηλικίας 18-35 σε μια σειρά από θέματα, όπως η οικονομική τους κατάσταση, οι στάσεις τους απέναντι στην επιχειρηματικότητα, την απασχόληση και την ανεργία. Ταυτόχρονα, όμως (και εδώ έγκειται η καινοτομία της έρευνας), η δημοσκόπηση καταγράφει και τις στάσεις των γονιών τους πάνω σε αυτά τα θέματα.


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text