Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ρομπότ από τη Βοιωτία... εργάζονται σε 55 χώρες

Ρομπότ από τη Βοιωτία... εργάζονται σε 55 χώρες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ρομπότ από τη Βοιωτία... εργάζονται σε 55 χώρες

Ρομπότ κατασκευάζει και διαθέτει σε βιομηχανίες του εξωτερικού η ελληνική εταιρεία Γκιζελή, η οποία είναι οικογενειακή επιχείρηση και έχει έδρα τη Βοιωτία. Η εταιρεία, με αντικείμενο κατασκευή μηχανημάτων και λύσεων για τον κλάδο της επεξεργασίας λαμαρίνας, μετρά περίπου 50 χρόνια, αλλά πλέον έχει περάσει και στον χώρο της ρομποτικής.

Ιδρύθηκε το 1968 από τον Σταμάτη Γκιζελή, ενώ σήμερα διοικείται από τη δεύτερη γενιά, με διευθύνοντα σύμβουλο τον γιο του ιδρυτή, κ. Ευάγγελο Γκιζελή. Από το 2000 έχει αναλάβει το τιμόνι της εταιρείας, αλλά παράλληλα επέκτεινε τις δραστηριότητες του ομίλου στον κλάδο της ρομποτικής καθώς έχει ιδρύσει την Gizelis Robotics.
Πλέον, η εταιρεία Γκιζελής ανήκει κατά 80% στην οικογένεια και κατά 20% στον Peter Kunz, ο οποίος είναι διευθύνων σύμβουλος της Boschert GmbH.

Είναι η μοναδική κατασκευαστική εταιρεία μηχανημάτων επεξεργασίας μετάλλου στην Ελλάδα και ένα από τα 15 εργοστάσια συνολικά τα οποία έχουν απομείνει με παραγωγική διαδικασία στην Ευρώπη. Αναπτύσσει και εξελίσσει νέες τεχνολογίες για τη βιομηχανία της Ευρώπης και συνεργάζεται με μεγάλα πανεπιστήμια. Σύμφωνα με τον κ. Ευάγγελο Γκιζελή, «Ο πατέρας μου τότε θέλησε να εκμεταλλευτεί την περίοδο άνθησης της βιομηχανίας που διένυε η χώρα και να φτιάξει πρέσες για τις λαμαρίνες. Εκείνα τα χρόνια οι πρέσες και τα ψαλίδια ήταν μηχανικά και η δουλειά δεν μπορούσε να γίνει αυτόματα. Επίσης, ήταν μια περίοδος που υπήρχε μια ξενομανία. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αναπτύχθηκε άλλη ελληνική εταιρεία κατασκευής τέτοιων μηχανημάτων επέτρεψε στην επιχείρηση όχι μόνο να επιβιώσει, αλλά και να δέχεται αρκετές παραγγελίες για να μπορεί να αναπτύσσεται με σταθερούς ρυθμούς».

Οι εφαρμογές

Η επέκταση στη ρομποτική είναι ένας ακόμη λόγος της επιτυχίας του ομίλου. Η Gizelis Robotics ξεκίνησε ως εσωτερική δραστηριότητα μέσα στην Γκιζελής και το 2011 έγινε μια ξεχωριστή εταιρεία, καθώς ο όγκος της δουλειάς είχε αυξηθεί σημαντικά. Δραστηριοποιείται αποκλειστικά στον χώρο του αυτοματισμού χρησιμοποιώντας βιομηχανικούς βραχίονες (ρομπότ) και είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία που πραγματοποιεί όλα τα είδη εφαρμογών, όπως παλετοποίηση, συσκευασία, συγκόλληση, μηχανουργική κατεργασία, εξυπηρέτηση μηχανών, βαφή, λείανση, αυτόματο στραντζάρισμα κ.ά.

Η συμμαχία

Από την Τόνια Τσακίρη.   Οι τιμές ξεκινούν από τις 60.000 ευρώ  και μπορεί να φτάσουν και το 1 εκατ. ευρώ ανά εφαρμογή ανάλογα με το επίπεδο αυτοματισμού. Ο ίδιος προσθέτει: «Ηταν η στρατηγική συμμαχία με τη γερμανική εταιρεία Boschert που άλλαξε εντελώς τα δεδομένα. Αντί να επενδύσω από την αρχή σε μια νέα μονάδα παραγωγής, έπεισα τους Γερμανούς της Boschert GmbH να γίνουν ο αποκλειστικός μας εισαγωγέας στην Ελλάδα σε τιμές κόστους. Η Boschert GmbH ήταν ενθουσιασμένη με το αποτέλεσμα και όταν τους πρότεινα να καλύψουμε εμείς τις υπόλοιπες αγορές, πέραν των τριών βασικών για τη γερμανική εταιρεία όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, το δέχτηκαν».

Τα μηχανήματα Gizelis Boschert εξάγονται σε 55 χώρες, στις 35 εκ των οποίων έχει και παρουσία με ενεργή αντιπροσώπευση. Στην Ελλάδα, το 70% των εργοστασίων χρησιμοποιεί μηχανήματα Gizelis Boschert. Πέρυσι, η εταιρεία πούλησε περίπου 200 μηχανήματα-συστήματα σε όλον τον κόσμο. Η παραγωγή γίνεται στο Σχηματάρι Βοιωτίας από το 2008, σε ένα σύγχρονο εργοστάσιο.

Τα άμεσα σχέδια επέκτασης είναι η παραγωγή μιας καινούργιας γενιάς μηχανημάτων, τα οποία είναι οικολογικά, «no oil - save energy». Δεν έχουν λάδια, χρησιμοποιούν σερβοκινητήρες, δηλαδή χρησιμοποιούν άλλα είδη πόρων.
Και φυσικά, όπως επισημαίνει ο ίδιος επιχειρηματίας, «δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τη ρομποτική. Η ρομποτική είναι το μέλλον σε κάθε παραγωγική διαδικασία. Μέχρι τώρα η ρομποτική απευθυνόταν μόνο σε μεγάλα εργοστάσια, όπως είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες. Πλέον η ρομποτική έχει εφαρμογή και σε πολύ μικρές εταιρείες, γιατί ένα ρομπότ μπορεί να παράγει συγκεκριμένο όγκο παραγωγής και συγκεκριμένη ποιότητα, κάτι που δεν μπορεί να το κάνει ο άνθρωπος. Το ρομπότ δεν παίρνει τη δουλειά του ανθρώπου γιατί ταυτόχρονα πίσω από το ρομπότ δημιουργούνται διαφορετικές και άλλες θέσεις εργασίας, όπως ο προγραμματιστής του ρομπότ».

Η εταιρεία στοχεύει να επεκταθεί στην Αμερική. Πούλησε την πρώτη της μηχανή τον Νοέμβριο στο Σικάγο και εφέτος ξεκινά και για τις αγορές της Αργεντινής και του Περού.


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text