Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Μόλις πέντε εργάσιμες άντεξε ο αλλαγμένος Κανονισμός της Βουλής

Μόλις πέντε εργάσιμες άντεξε ο αλλαγμένος Κανονισμός της Βουλής

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μόλις πέντε εργάσιμες άντεξε ο αλλαγμένος Κανονισμός της Βουλής

Από τον Γιώργο Μπουρδάρα.   Μόλις πέντε εργάσιμες και μόνο επτά ημερολογιακές ημέρες χρειάστηκαν προκειμένου ο Κανονισμός της Βουλής, μετά τις πρόσφατες ψηφισθείσες αλλαγές, να παραβιαστεί από την κυβέρνηση, με την ανοχή του προεδρείου: Την Πέμπτη 22 Ιουνίου, η Ολομέλεια ψήφιζε διάταξη σύμφωνα με την οποία ως «κώλυμα» υπουργού για τη μη παρουσία του στη Βουλή προκειμένου να απαντήσει σε ερωτήσεις κατά τη διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα θεωρείται πλέον μόνο η συμμετοχή του σε αποστολές στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό, καθώς και σε συνεδριάσεις κυβερνητικών οργάνων.

Μία εβδομάδα μετά (Πέμπτη 29/6), αλλά και αργότερα (Δευτέρα 10/7), η ψηφισθείσα διάταξη παραβιαζόταν. Ερωτήσεις με αποδέκτες τους υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας, Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, ανακοινώθηκε ότι αν και είχαν προγραμματιστεί δεν επρόκειτο να συζητηθούν, απλώς «λόγω κωλύματος», χωρίς δηλαδή να προκύπτει απουσία τους στο εξωτερικό ή η συμμετοχή τους σε κάποια συνεδρίαση.

Τα περιστατικά αυτά δεν αποτελούν μόνο δείγματα «μόνιμης περιφρόνησης» της διαδικασίας εκ μέρους των υπουργών, όπως έχει ήδη σχολιάσει ο εκ των αντιπροέδρων Σπ. Λυκούδης. Αλλά και ένα από τα πολλά και συνεχή παραδείγματα –άνευ επιπτώσεων για τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν– παραβίασης του κανονισμού λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

Ο κ. Ι. Τραγάκης πρόσφατα υπογράμμιζε πως αν χρειάζεται κάτι ο Κανονισμός αυτός, δεν είναι παρά η προσθήκη μιας διάταξης: «Πρέπει να προστεθεί ένα και μόνο άρθρο. Να εφαρμόζεται αποκλειστικά από το προεδρείο και από τους συναδέλφους βουλευτάς ο Κανονισμός της Βουλής. Αυτό και μόνο το άρθρο θα έφτανε για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία αλλαγής του Κανονισμού σε ό,τι αφορά το κοινοβουλευτικό μέρος, γιατί όλοι μας έχουμε διαπιστώσει τι παραβιάσεις του Κανονισμού γίνονται απ’ όλους μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος κοινοβουλευτικός.

Οι αλλαγές που προωθήθηκαν από τον πρόεδρο Ν. Βούτση, με τη στήριξη της δικομματικής πλειοψηφίας και εγκρίθηκαν με ενστάσεις από πλευράς αντιπολίτευσης, χαρακτηρίστηκαν από «κατώτερες των περιστάσεων» (συγκριτικώς με τις ανάγκες), έως και ευνοϊκές για την κυβέρνηση. «Δεν τόλμησαν να κάνουν τομές, να δρομολογήσουν αλλαγές ουσίας, από εκείνες που καιρό συζητάμε», σχολιάστηκε στο Περιστύλιο, με την υπενθύμιση πως οι «αλλαγές» αυτές, έχουν τεθεί σε συζήτηση για περισσότερο από ένα έτος.

Ενα από τα κρίσιμα θέματα που έχει επισημανθεί, από βουλευτές όλων των παρατάξεων, είναι η διαρκής παραβίαση των χρονικών περιθωρίων που τίθενται κατά τις αγορεύσεις. Οι δρομολογηθείσες αλλαγές δεν «άγγιξαν» ριζικές λύσεις, όπως είναι εκείνη που έχει παρουσιαστεί κατά καιρούς, και η οποία προβλέπει διακοπή της λειτουργίας του μικροφώνου και μη καταγραφή στα πρακτικά, όσων λέγονται πέραν του προβλεπόμενου χρόνου. Αντί αυτού ή οποιασδήποτε άλλης επιλογής, αποφασίστηκε να... δοθεί περισσότερος χρόνος σε εκείνους που γενικώς αρέσκονται σε παραβιάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση της λεγόμενης «Ωρας του πρωθυπουργού»: Ο κ. Αλ. Τσίπρας κατά την παρούσα περίοδο, μεταξύ άλλων, διακρίθηκε και από την τάση του να παραβιάζει κατά πολύ τον προβλεπόμενο από τον προηγούμενο Κανονισμό χρόνο ομιλίας του – παρασύροντας το προεδρείο στο να δείξει «ανοχή» και στους αρχηγούς που έθεταν ερωτήσεις στον πρωθυπουργό. Τώρα με τις τελευταίες αλλαγές, επιλέχθηκε να δοθεί περισσότερος χρόνος σε ερωτώντες και ερωτώμενο.

Για ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα που προκαλεί η κακή λειτουργία της εκτελεστικής εξουσίας και υποβαθμίζει το νομοθετικό έργο της Βουλής, δηλαδή για το ζήτημα είτε των εκπρόθεσμων και άσχετων τροπολογιών, είτε εκείνων που ουσιαστικά δεν συνοδεύονται από τεκμηριωμένη Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ουδεμία πρόβλεψη υπήρξε στις προταθείσες αλλαγές.

Αντιθέτως, συμπεριελήφθη διάταξη για... διόρθωση ψήφου από βουλευτή ο οποίος σε ψηφοφορία ενδεχομένως διαπιστώσει πως έκανε λάθος επιλογή! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση δημιουργήθηκαν απορίες. Οι κυριότερες; Πρώτον, ότι δίνεται χρόνος για μια τέτοια διόρθωση πολύς, έως και το τέλος της ψηφοφορίας – κάτι το οποίο δημιούργησε σκιές, για το κατά πόσον ο χρόνος αυτός «προσφέρεται» ώστε να ασκηθούν κομματικές πιέσεις σε βουλευτή που διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή, ώστε να «συμμορφωθεί».

Δεύτερον, ότι όπως αιτιολογήθηκε «αρμοδίως», η αλλαγή αυτή προβλέφθηκε επειδή είναι οι αυξημένες οι πιθανότητες ενός λάθους στην ηλεκτρονική ψηφοφορία. Λεπτομέρεια: Τέτοιου είδους ψηφοφορία, μέσω «ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος» δεν προβλέπεται τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη εκδοχή.


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text