Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Βερολίνο κατά Ταγίπ Ερντογάν

Βερολίνο κατά Ταγίπ Ερντογάν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Βερολίνο κατά Ταγίπ Ερντογάν

Σκληρά μέτρα, που εντείνουν την οικονομική πίεση στην Αγκυρα, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ως απάντηση στη σύλληψη εννέα Γερμανών πολιτών από τις τουρκικές αρχές το τελευταίο διάστημα.

«Θα πρέπει οι πολιτικές μας προς την Τουρκία να πάνε σε μια νέα κατεύθυνση... ώστε εκείνοι που είναι υπεύθυνοι στην Αγκυρα να καταλάβουν ότι οι επιλογές τους συνεπάγονται συνέπειες», δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, ο οποίος αναγκάσθηκε να διακόψει τις θερινές διακοπές του μετά την όξυνση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αφού τόνισε ότι η «νέα κατεύθυνση» έχει την έγκριση της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι η Γερμανία θα μιλήσει με τους εταίρους της στην Ε.Ε. σχετικά με τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ενωσης.

Ταξιδιωτική οδηγία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία, που προειδοποιεί τους πολίτες της χώρας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στην Τουρκία. Επιπλέον, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατέστησε σαφές ότι το Βερολίνο δεν μπορεί πλέον να εγγυηθεί τις επενδύσεις γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία. H Γερμανία είναι η κύρια χώρα προέλευσης τουριστών στην Τουρκία, πάνω και από τη Ρωσία, ενώ αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν, για το Βερολίνο, η πρόσφατη σύλληψη του Γερμανού πολίτη Πέτερ Στόιντερ, ακτιβιστή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, από τις τουρκικές αρχές. Ο Στόιντερ συνελήφθη μαζί με άλλους ακτιβιστές, με την κατηγορία ότι ενισχύουν την τρομοκρατία. Είχε προηγηθεί η σύλληψη, με παρόμοιες κατηγορίες, του Γερμανού δημοσιογράφου τουρκικής καταγωγής Ντενίζ Γιουτσέλ. Επικαλούμενη δημοσιογραφικές πηγές, η γερμανική εφημερίδα Bild ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πρότεινε στη Γερμανία την ανταλλαγή του Γιουτσέλ με δύο Τούρκους πρώην στρατηγούς, που έχουν ζητήσει άσυλο από το Βερολίνο και κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ – το οποίο απέφυγε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ–, η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση.

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Γκάμπριελ, ο Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Ερντογάν, τις χαρακτήρισε «ατυχείς» και «ανεύθυνες», εκτιμώντας ότι πρόκειται για «επένδυση εσωτερικής πολιτικής, ενόψει των γερμανικών εκλογών» του Σεπτεμβρίου. Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σιμσέκ διέψευσε άλλο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, σύμφωνα με το οποίο οι τουρκικές αρχές ερευνούν 68 γερμανικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών Daimler και BASF, για σχέσεις με τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. «Τα δημοσιεύματα είναι εντελώς λανθασμένα. Καλωσορίζουμε τους Γερμανούς επενδυτές», δήλωσε ο Μεχμέτ Σιμσέκ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text