Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε τέσσερις φάσεις, διάρκειας 25 ετών, η ανάπτυξη του Ελληνικού

Σε τέσσερις φάσεις, διάρκειας 25 ετών, η ανάπτυξη του Ελληνικού

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε τέσσερις φάσεις, διάρκειας 25 ετών, η ανάπτυξη του Ελληνικού

Από το Βαγγέλη Μανδραβέλη.   Σε τέσσερις φάσεις αναμένεται να αξιοποιηθεί κατασκευαστικά και εμπορικά το Ελληνικό. Αυτό προβλέπεται στο Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αξιοποίησης (ΣΟΑ), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο έναρξης της διαβούλευσης του Συμπληρώματος Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Σύμφωνα με το ΣΟΑ, στην πρώτη φάση, που ονομάζεται φάση ανάπτυξης 1Α και αφορά τα πρώτα πέντε χρόνια της επένδυσης (1-5 έτη), έμφαση δίδεται στη δημιουργία των υποδομών και τουριστικών αναπτύξεων. Συγκεκριμένα προβλέπεται μεταφορά των αθλητικών εγκαταστάσεων του Αγίου Κοσμά (ΕΑΚΝ) στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ανακαίνιση της μαρίνας με τη δημιουργία εμπορικών και αθλητικών/ιστιοπλοϊκών χρήσεων, η δημιουργία του ξενοδοχείου της μαρίνας, η υπογειοποίηση της λεωφ. Ποσειδώνος, η έναρξη φύτευσης μέρους του μητροπολιτικού πάρκου (45% της τελικής έκτασης), η πλήρης ανακαίνιση του αεροσταθμού του πρώην ανατολικού αερολιμένα (κτίριο Saarinen) και των τριών υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας, η δημιουργία ενυδρείου στην παραλιακή ζώνη, η δημιουργία ενός πολυδύναμου κέντρου πολλαπλών λειτουργιών και εκδηλώσεων στην είσοδο του μητροπολιτικού πάρκου.

Το πολυδύναμο κέντρο θα είναι, σύμφωνα με το ΣΟΑ, ένα υψηλών προδιαγραφών σύμπλεγμα κτιρίων που θα μπορεί να φιλοξενεί αθλητικούς αγώνες (καλαθοσφαίρισης/ πετοσφαίρισης) αλλά και πολιτιστικά δρώμενα, όπως συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις, κ.λπ.

Παράλληλα δημιουργούνται οι βασικές υποδομές (δρόμοι, δίκτυα, διευθετήσεις ομβρίων, διαμορφώσεις κοινόχρηστων χώρων κ.λπ.). Σύμφωνα με το ΣΟΑ, τα πρώτα πέντε έτη ολοκληρώνεται μόλις το 12,5% των σχεδιαζόμενων αναπτύξεων.

Στη δεύτερη φάση, που ονομάζεται φάση ανάπτυξης 1Β και αφορά στα έτη 6 έως 10, η ανάπτυξη εστιάζεται στα έργα τουρισμού και αναψυχής. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο αυτή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα 5 αστέρων, στο οποίο εντάσσονται συμπληρωματικές εγκαταστάσεις συνεδριακού τουρισμού και καζίνο, η ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων που θα σχεδιάζεται στην περιοχή της λεωφ. Βουλιαγμένης, και μια τρίτη ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων δίπλα στο μητροπολιτικό πάρκο. Ακόμη προβλέπεται να ολοκληρωθούν σημαντικές εμπορικές χρήσεις για την κάλυψη αναγκών εμπορίου/εστίασης των επισκεπτών της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός εμπορικού κέντρου ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού στη λεωφ. Βουλιαγμένης και ενός εμβληματικού πύργου γραφείων στην ίδια περιοχή.

Τέλος, στη φάση ανάπτυξης 1Β προβλέπεται να υλοποιηθούν χρήσεις κατοικίας, αν και σε περιορισμένο βαθμό. Κύρια κατασκευή αναμένεται να αποτελέσει ο ουρανοξύστης κατοικιών στην περιοχή της μαρίνας, ο οποίος θα αποτελεί το ψηλότερο κτίριο της ανάπτυξης (περίπου 200 μ.) αλλά και της Ελλάδας. Παράλληλα συνεχίζεται η ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου, που θα περιλάβει δύο επιπλέον ενότητες, η πρώτη των αστικών καλλιεργειών και η δεύτερη που θα αποτελέσει πάρκο γλυπτικής. Στη φάση 1Β ολοκληρώνεται το 35% των σχεδιαζόμενων αναπτύξεων του επενδυτή.

Η τρίτη φάση ανάπτυξης του ακινήτου, που ονομάζεται φάση ανάπτυξης 2, αφορά τη 2η δεκαετία του προγράμματος ανάπτυξης του Ελληνικού και συγκεκριμένα στα έτη 11 έως 15. Οι αναπτύξεις που προγραμματίζονται αφορούν σε συμπληρωματικές αναπτύξεις εμπορικών δραστηριοτήτων (γραφεία, διοίκηση, εμπορικά καταστήματα, εκπαιδευτικά και ερευνητικά κέντρα). Σημαντική ανάπτυξη κατά τη συγκεκριμένη περίοδο είναι η δημιουργία υποδομών ιατρικού τουρισμού, ενώ στη συγκεκριμένη φάση ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του μητροπολιτικού πάρκου πρασίνου στο Ελληνικό. Η σημαντικότερη πάντως ποσοτικά ανάπτυξη της περιόδου είναι η κατοικία. Στη συγκεκριμένη φάση, αναμένεται η ολοκλήρωση του 69% των αναπτύξεων.

Τέλος, η τέταρτη φάση, που αφορά τα έτη 16 έως 25 και ονομάζεται φάση ανάπτυξης 3, αφορά κυρίως την κατοικία.

 

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text