Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε πλήρες αδιέξοδο η βιομηχανία της ΛAΡΚΟ

Σε πλήρες αδιέξοδο η βιομηχανία της ΛAΡΚΟ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε πλήρες αδιέξοδο η βιομηχανία της ΛAΡΚΟ

Από την Χρύσα Λιάγγου.   Σε πλήρες οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται η ΛΑΡΚΟ, με τη διοίκηση της εταιρείας να προχωρά σε μείωση παραγωγής και διαθεσιμότητες, προκειμένου να περιορίσει το κόστος λειτουργίας, και τους εργαζομένους να απαντούν με 24ωρη απεργία αύριο, ζητώντας την οικονομική στήριξη της κυβέρνησης για να σταθεί όρθια η εταιρεία, καθώς η ρευστότητά της δεν επαρκεί για την κάλυψη βασικών υποχρεώσεων.

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί υποχρέωσε χθες τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη να μεταβεί στη Λάρυμνα, όπου είχε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων, στα οποία υποσχέθηκε ότι δεν θα ληφθεί καμία απόφαση χωρίς να προηγηθεί διάλογος. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των σωματείων εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ, η διοίκηση της εταιρείας παρουσίασε έξι σενάρια που προβλέπουν διαθεσιμότητες με μείωση παραγωγής και την περικοπή του πριμ παραγωγικότητας, που πρέπει να εφαρμοστούν «γιατί δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει την οικονομική κατάσταση της εταιρείας».

Η υποχώρηση της τιμής του νικελίου στη διεθνή αγορά κάτω από τα 10.000 δολάρια ο τόνος, όταν η ΛΑΡΚΟ δουλεύει με κόστος παραγωγής στα 14.000 δολάρια ο τόνος, επιβάρυνε περαιτέρω το κόστος λειτουργίας της μεταλλευτικής βιομηχανίας, με αποτέλεσμα οι ζημίες σε ημερήσια βάση να αυξηθούν στα 4.000 δολάρια ανά τόνο παραγωγής, δηλαδή σε 200.000 ευρώ την ημέρα. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με την εκκρεμότητα των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ, αλλά και τις απαιτήσεις πιστωτών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ της «Παλαιάς ΛΑΡΚΟ» που βρίσκεται σε εκκαθάριση, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την κατάρτιση ενός σχεδίου εξυγίανσης που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

«Για μια δύσκολη εξίσωση που καλούμαστε να λύσουμε από κοινού», μίλησε στους εργαζομένους ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για αναδιοργάνωση και ένταξη της εταιρείας στο υπερταμείο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τους εργαζομένους την ανάγκη «εφαρμογής τόσο ενός βραχυπρόθεσμου προγράμματος, που θα δίνει απαντήσεις στα τρέχοντα ζητήματα ρευστότητας της εταιρείας, όσο και ενός στρατηγικού σχεδίου, που θα την αναδιοργανώσει και θα την καθιστά ισχυρή στο μέλλον».

Δεν πληρώνει το ρεύμα

Η ΛΑΡΚΟ αδυνατεί αυτήν τη στιγμή να ανταποκριθεί ακόμη και στη νέα σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος που υπέγραψε με τη ΔΕΗ, η οποία περιορίζει το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας από τα 4.000 δολάρια ο τόνος στα 2.500 δολάρια. Η σύμβαση προβλέπει και ρύθμιση ανεξόφλητων οφειλών ύψους 260 εκατ. ευρώ. Προϋπόθεση για τη χαμηλή τιμή ρεύματος, αλλά και για τη ρύθμιση των οφειλών είναι η εμπρόθεσμη αποπληρωμή των τρεχόντων λογαριασμών, με τη ΛΑΡΚΟ όμως αυτήν τη στιγμή να μην μπορεί να αποπληρώσει το τιμολόγιο του Σεπτεμβρίου.

Η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, καθώς κατέχει το 11% των μετοχών. Το Δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα. Η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ έχει δεσμευθεί για την εκπόνηση ενός νέου business plan μέσα στο 2017, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής του νικελίου, την εξυγίανση και την ανάπτυξη της εταιρείας. Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΛΑΡΚΟ αποτελεί και μία από τις παραμέτρους της νέας σύμβασης με τη ΔΕΗ, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο ρύθμισης των παλαιών οφειλών. Θα πρέπει, τέλος, να σημειωθεί ότι προ δεκαημέρου πέντε βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησαν τη σύγκληση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα βιωσιμότητας της ΛΑΡΚΟ.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text