Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Επίθεση Ισραήλ στον Ερντογάν για Κύπρο, Κούρδους

Επίθεση Ισραήλ στον Ερντογάν για Κύπρο, Κούρδους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Επίθεση Ισραήλ στον Ερντογάν για Κύπρο, Κούρδους

Από τον Βασίλη Νέδο.   Σφοδρότατη επίθεση εναντίον της Τουρκίας εξαπέλυσε χθες το Ισραήλ, με βάση τις τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν περί «βεβήλωσης» του τεμένους Αλ Ακσά από τους Ισραηλινούς στρατιώτες και αποτυχίας των μουσουλμάνων να «διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους στην Ιερουσαλήμ». «Η τουρκική κυβέρνηση κατέχει τη Β. Κύπρο, καταπιέζει βάναυσα την κουρδική μειονότητα και φυλακίζει δημοσιογράφους», απάντησε σε οξύτατο τόνο ο –συνήθως πολύ μετρημένος– εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Εμ. Ναχσόν (επί σειρά ετών είχε διατελέσει πρέσβης του Ισραήλ στην Αγκυρα). Ο ίδιος περιέγραψε τις δηλώσεις Ερντογάν ως «εντελώς άτοπες, αβάσιμες και διαστρεβλωμένες», προσθέτοντας ότι η Ιερουσαλήμ ήταν, είναι και θα παραμείνει η πρωτεύουσα του εβραϊκού λαού.

«Σε αντίθεση με το δικό σου παρελθόν», τονίζει ο Ισραηλινός εκπρόσωπος απευθυνόμενος προσωπικά στον κ. Ερντογάν, «η κυβέρνηση της Ιερουσαλήμ αποτελεί τον θεματοφύλακα της ασφάλειας όλων των μειονοτήτων και των θρησκευτικών ελευθεριών και σέβεται τα δικαιώματά τους. Αυτοί που μένουν σε γυάλινα παλάτια ας μην πετάνε πέτρες στους γείτονές τους». Από την ισραηλινή πλευρά είχαν προηγηθεί παραινέσεις προς τον κ. Ερντογάν να μη νοσταλγεί το οθωμανικό παρελθόν της Τουρκίας και τον ρόλο που διαδραμάτιζε λόγω αυτού στην περιοχή. Αργότερα, χθες το μεσημέρι, η Αγκυρα ανταπάντησε μέσω του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χουσεΐν Μουφτούογλου, που καταδίκασε τις δηλώσεις του Ισραηλινού ομολόγου του. «Κατά την οθωμανική περίοδο, οι κοινότητες που ανήκαν σε διαφορετικές θρησκείες και σέχτες συνυπήρχαν ειρηνικά και απολάμβαναν ελεύθερα τη λατρεία της θρησκείας τους για αιώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Εβραίοι θα έπρεπε να γνωρίζουν καλύτερα και να εκτιμούν τη μοναδική ανεκτικότητα κατά την οθωμανική περίοδο».

Στη Λευκωσία, ο Ν. Αναστασιάδης ανακοίνωσε ότι, ύστερα από έκκληση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντ. Γκουτιέρες και «σεβόμενος τα διπλωματικά θέσμια», δεν θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των διαμειφθέντων στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Kραν-Μοντανά, αλλά θα τα γνωστοποιήσει προς όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας όπως επίσης και στον πρόεδρο του σώματος, με κοινοποίηση στον γ.γ. του ΟΗΕ και στους προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης περιέγραψε την απόφαση του τουρκικού στρατού για επιστροφή των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά Αγ. Μαρίνα, Καρπασιά και Ασώματος ως «βήμα υλοποίησης των σχεδιασμών της Τουρκίας, μέρος των οποίων ήταν η αιτία πρόκλησης του αδιεξόδου στο Κραν-Μοντανά». Στόχος των Τούρκων, επισήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, είναι «η διαιώνιση του απαράδεκτου status quo που προκλήθηκε από την τουρκική εισβολή του 1974» και η «πρόκληση νέων τετελεσμένων». Στις εξελίξεις στην Κύπρο αναφέρθηκε και ο Αλ. Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε «με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα» τις διαπραγματεύσεις στο Κραν-Μοντανά. Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι «είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας».


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text